​Erste Group, care deține BCR, menționează într-un raport cu privire la proiectul bugetului de stat pe 2019 că deși nu este inclus un impact al taxei pe activele bancare, în mod oficial, este posibil să fie inclusă, totuși, în veniturile fiscale estimate.

Buget 2019Foto: MFP

"Nu a fost inclus un impact al taxei în buget. Nu este clar dacă Guvernul consideră că mediile Robor la 3 și 6 luni vor scădea sub 2% sau dacă va fi modificată ordonanța", e arată în document.

  • Suntem sceptici referitor la previziunile bugetului de stat cu privire la taxa bancară și a sectorului pensiilor private și credem că este vorba despre o prognoză de un optimism excesiv privind creșterea veniturilor fiscale de 7,5 miliarde lei în 2019, și este posibil să ascundă venituri din taxa bancară (cel puțin în trimestrul I) și o schimbare adâncă în industria pensiilor private.

"Din perspectiva noastră cifrele din acest an ale bugetului par optimiste și credem că guvernul va urmări atingerea unui deficit bugetar de 3%. (...) Strategia datoriei publice sugerează că Ministerul Finanțelor nu va folosi agresiv buffer-ul și va rămâne o prezență constantă pe piața titlurilor de stat, deși într-un mod oportunist", menționează sursa citată.

Citește și: