​DOCUMENT Autoritățile au publicat raportul privind Planul național de adoptare a euro. Vezi ce obiective avem de atins și de ce ar mai putea dura peste 10 ani până să ajungem să plătim în România cu euro, nu cu lei

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 3 februarie 2019, 14:07 Economie | Finanţe & Bănci


Plan avem, ne mai trebuie cateva masuri
Foto: sxc.hu
​Cu o întârziere de peste o lună, autoritățile au publicat ​Raportul de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro. Cei 45 de decidenți din toate straturile socio-economice care formează Comisia de trecere la euro sunt de părere că, în funcție de cum va performa economia României, între 4 și 11 ani am putea intra în antecamera euro (Mecanismul Cursurilor de Schimb II- MCS II), urmând ca după alți minim doi ani petrecuți acolo, să trecem la euro. Comisia a făcut o serie de recomandări și a indicat 5 obiective care ar trebui atinse.

Prin urmare, nici vorbă să trecem la euro în 2022, cum declara pentru Reuters ministrul român de externe, Theodor Meleșcanu.

Pe scurt, dacă dorim să intraă în antecamera euro cu un PIB/locuitor la 70% din media Zonei euro, am avea nevoie de 6 ani dacă înregistrăm o creştere medie de 4% pe an sau de 4 ani cu o rată de creștere de 5% . Dacă pragul de 70% ar fi ţintit pentru aderarea la euro în 6 ani (considerând o rata medie de creştere de 4%), aceasta ar implica intrarea în MCS II în 2022 şi e de văzut dacă reușim să corectăm până atunci problemele bugetare şi creşterea robusteţei economiei.

În scenariul în care România îşi propune să atingă PIB/loc 75% din media ZE19, aceasta se poate realiza într-un interval de 9 ani (dacă se păstrează rata medie de creştere istorică de 4% pe an) sau în 6 ani în contextul unei creşteri cu o rată medie de 5% pe an. Pentru atingerea unui nivel al PIB per capita de 80% din media ZE la paritatea puterii de cumpărare, această perioadă se extinde. Astfel, în contextul păstrării ratelor istorice de creștere din perioada 2000-2017, ar fi necesari 11 ani, iar dacă rata medie de creștere economică se majorează la 5%, numărul de ani se reduce la 8.

Documentul propune și 5 obiective de atins în vederea trecerii la euro:

 • Obiectiv 1: Reducerea decalajului de convergență reală şi corectarea unor dezechilibre macroeconomice
 • Obiectiv 2:Îndeplinirea unor condiții de ordin structural
Printre acestea::
- creșterea veniturilor fiscale care să mărească „spațiul fiscal”si consolidarea finanțelor publice în mod durabil, - dezvoltarea infrastructurii,
- creșterea gradului de competitivitate a economiei printr-o structură mai bună a producției, de tip high-value added (deci nu prin salarii joase), etc..
 • Obiectiv 3: Intrarea in MCSII (anticameră a ZE) o perioadă obligatorie de minim doi ani
România trebuie sa demonstreze că poate să rămână stabilă fără să utilizeze cursul de schimb leu/euro - pe care-l pierde odată admiterea în ZE.

MCSII este o perioadă de testare ex-ante a economiei românești înainte de a face pasul final, o perioadă în care fluctuația leului în raport cu euro va fi limitată. Concret, în MCSII trebuie să reușești să menții criteriile nominale îndeplinite (ceea ce presupune ca acestea să fi fost atinse în mod sustenabil), să crești în același timp convergența reală, fără însă să te folosești de cursul de schimb, pe care va trebui să-l menții în marja la care te-ai angajat, ceea ce nu e puțin lucru dacă economia nu este performantă).

Momentul intrării în MCSII trebuie ales cu maximă atenție, deoarece Romania odată intrată în această etapă premergătoare cunoaște termenul minim de „testare” (doi ani), nu și termenul maxim, care poate fi prelungit dacă economia dovedește că nu este capabilă să se ajusteze în lipsa cursului de schimb (dacă o apreciere a leului este permisă, odepreciere a acestuia va fi considerată drept neîndeplinire a criteriului de la Maastricht (privind stabilitatea cursului de schimb) minim doi ani în interiorul MCSII; în această situație, participarea la MCS II ar putea fi extinsă, iar Romania va trebui să amâne adoptarea euro cel puțin încă doi ani.

 • Intrarea în MCS II depinde tot de performanța economiei
În aceste circumstanțe, este de dorit o amânare mai degrabă decât o aderare prematură.
 • Obiectiv 4: Uniunea Bancară: Intrarea în UB poate preceda aderarea la ZE
Ea va avea loc odata cu intrarea în MCSII; implică efectuarea unui AQR (evaluarea sistemului bancar)
 • Obiectiv 5:Adoptarea euro.
În toată această perioadă sunt de efectuat analize tehnice de fundamentare a fiecărui pas/etapa/termen şi întocmite rapoarte periodice de monitorizare a implementării pașilor propuși, pe baza unor indicatori de evaluare a obiectivelor. Un consiliu special, care să includă oficiali guvernamentali, reprezentanți ai Comitetului de trecere la euro din BNR, experți parlamentari şi din mediul academic, reprezentanți ai mediului de afaceri, poate face acest lucru;.


Ce avem de făcut? Cele 18 recomandări
 • Corectarea dezechilibrelor economice: aducerea deficitului bugetar structural la un nivel în conformitate cu MTO şi creşterea veniturilor fiscale cu cel putin 3% din PIB pânăîn 2022-2023.
 • Colectarea mult mai bună a veniturilor fiscale ar mări spaţiul fiscal şi ar ajuta consolidarea finanţelor publice.
 • Combaterea fermă a rent-seeking-ului care să elibereze resurse necesare producției de bunuri publice
 • Finanțarea mai bună a educației și a sănătății, care sunt investiții în capital uman.
 • Dezvoltarea infrastructurii de transport, care să lege organic regiunile țării între ele și să facă legăturile cu principalele rute de transport europene.
 • Finalizarea lucrărilor de cadastru şi refacerea infrastructurii de irigaţii. - Politici economice orientate(industriale) care să faciliteze trecerea la un nou model de creștere economică (și învingerea capcanei venitului mediu/middle income trap):
 • Sprijinirea activităților ce pot avea randamente de scară crescătoare.
 • Sprijinirea activităţilor generatoare de externalităţi pozitive (de exemplu, cercetarea- dezvoltarea, sectorul IT, eficienta energetică).
 • Promovarea de poli de dezvoltare, așa cum deja se conturează centre urbane importante – ne referim, în afara de București, la Cluj-Napoca, Timișoara-Arad, axa Bacău-Iași, Craiova, Brașov, Iași, Constanța
 • Taxarea activităţilor care conduc la externalităţi negative (de exemplu, activitaţile poluante).
 • Crearea mecanismelor de stimulare şi de implementare a inovaţiilor (brevete).
 • Dezvoltarea de proiecte în infrastructura de transport.
 • Absorbția fondurilor europene trebuie să fie cât mai bună, cantitativ și calitativ. România își poate construi infrastructura de care are acută nevoie, poate dezvolta avantaje competitive cu ajutorul fondurilor europene.
 • Dezvoltarea Bursei de Valori Bucuresti şi trecerea ei de la stadiul de piata de frontiera la cel de piata emergenta, avand ca rezultat multiplicarea surselor de finantare pentru economie.
 • O politica demografică care sa stimuleze natalitatea.
 • Reţinerea lucrătorilor calificaţi prin: înfiinţarea parcurilor tehnologice; înfiinţarea parcurilor industriale; stimularea înfiinţării de parteneriate învăţământ-cercetareincubatoare de afaceri; stimulente fiscale acordate firmelor din domeniile de înaltă tehnologie etc. România este puternic afectată negativ de migraţia forţei de muncă cu o calificare superioară . Este însă de presupus ca ascensiunea salariilor din ultimii ani poate fi un stimulent pentru reîntoarcerea acasă; revenirea cetățenilor români acasă poate mări potențialul de creștere a economiei.
 • O politica de atragere de forta de munca calificata (de imigratie) având în vedere evolutii demografice interne (revenirea lucrătorilor plecaţi în alte state din UE poate fi o componentă de bază a unei asemenea politici).
 • Incurajarea lucrului dupa implinirea vârstei de pensionare pentru persoanele dornice şi apte să munceascăîn continuare
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12385 vizualizari

 • +11 (27 voturi)    
  Este clar că nu mai apucăm. (Duminică, 3 februarie 2019, 15:57)

  Rescator [utilizator]

  Datorită *politicilor *ințelepte* ale Partidului-Stat ,condus cu mână de fier
  de dictatorul malefic,toxic și multiplu penal Liv Jong Unu,ne indreptăm in marș
  forțat spre CSI.Văd că acum nimeni nu se mai opune in Romania.
  • +5 (9 voturi)    
   La o analiza superficiala, putem intra si maine.. (Duminică, 3 februarie 2019, 18:41)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   Degeaba ajungem in 5-6 ani la un PIB/capita egal cu 70% din media UE daca toata cresterea se concentreaza in cateva orase mari. In momentul in care ai aderat la moneda comuna, amaratul ala cu buda in fundul curtii va trebui sa treaca si el la Euro, chiar daca nivelul lui de trai este la 25% din media UE si mai are inca vreo 10 milioane de frati acasa.
   Si asta nici macar nu este riscul principal, ci altul - inflatia Euro nu poate fi controlata de la Bucuresti. Daca ai presiuni interne, sociale si politice, sa cresti salariile, dar ulterior descoperi ca productivitatea stagneaza, ai pierdut competitivitate, ai pierdut exporturi si importi mai mult (ca e mai ieftin la altii). Rezultatul final este viata pe datorie. Grecia, Spania, Portugalia...
   • +7 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 4 februarie 2019, 7:23)

    [anonim] i-a raspuns lui pehash

    • +3 (3 voturi)    
     Stimate Francisc 1, (Luni, 4 februarie 2019, 12:59)

     Rescator [utilizator] i-a raspuns lui

     Pănă in 2025 suntem Gubernie sovietică,cu un Guvernator pe viață
     Liv Jong Unu ajutat de un general rus din FSB/KGB.
 • +13 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 3 februarie 2019, 17:09)

  [anonim]

  • +5 (7 voturi)    
   mda (Luni, 4 februarie 2019, 8:27)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui

   daca te duci la orange shop sau multe alte magazine, preturile sunt direct in euro, nu mai sunt in lei de vreo cativa ani.

   oricum daca noi trecem la euro, chiar si in 10 ani, vom ajunge ca grecii, dupa cativa ani faliment de tara
  • +1 (3 voturi)    
   Absolut corect (Luni, 4 februarie 2019, 15:05)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui

   Marea majoritate a facturilor sunt de mult in euro.
   Ba chiar mai rau: sunt transformate in lei "la cursul ...", adica iti mai baga odata mana in buzunar.
   Sa trecem la euro oficial nu le-ar conveni, atunci n-ar mai putea sa fure la "conversie".
   Acum pensia unui profesor proaspat pensionar este putin peste 1000 ron. Cat de urat ar suna 230 euro...
   Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
 • +7 (9 voturi)    
  Nu stiu voi (Duminică, 3 februarie 2019, 17:14)

  florinos [utilizator]

  Nu stiu voi, dar mie mi-e ciuda ca bulgarii vor trece la Euro inaintea noastra, cu PSD-ul lui Dragnea rămânem ultimii din europa, coada vacii!
  • -10 (10 voturi)    
   Nici chiar asa... (Luni, 4 februarie 2019, 0:32)

   Sebycopilu [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   ...mai sunt si alte tari mai vechi in U.E. care nu au trecut pe euro, Ungaria, Polonia, deci nu suntem chiar ultimii.
   • +4 (4 voturi)    
    In Ungaria si Polonia politicienii nu vor Euro (Luni, 4 februarie 2019, 10:03)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Sebycopilu

    Cand intri in zona Euro cedezi automat o mica parte din controlul asupra finantelor statului. Ungurii si polonezii tot voteaza de ceva timp guverne nationaliste care fac jocurile Rusiei. Romania nu este departe..
 • +1 (1 vot)    
  Ne impiedica doar cine va fi pe bancnote (Duminică, 3 februarie 2019, 17:38)

  Plagarus [utilizator]

  UEM o fata Morgana pt. RO cu dropiile ce ne " guverneaza."
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 3 februarie 2019, 17:39)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  cum adica (Duminică, 3 februarie 2019, 17:59)

  Pacala se intoarce [utilizator]

  pana sa "plătim în România cu euro, nu cu lei"?!

  Pai cele mai grase taxe din romania sunt deja cerute de guvern in euro. Preturile la case, masini, etc sunt in in euro.

  :P
 • +3 (7 voturi)    
  păi deja (Duminică, 3 februarie 2019, 18:30)

  Toni_Romania [utilizator]

  păi deja peste tot preturile sunt date în euro, ca la nebuni
 • -1 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 3 februarie 2019, 19:10)

  [anonim]

  • +4 (6 voturi)    
   mda (Luni, 4 februarie 2019, 8:28)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui

   mai bine adoptam rubla nu ?

   asa va zice papa vostru putin
   • 0 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 4 februarie 2019, 19:52)

    [anonim] i-a raspuns lui SoulSearcher

    • 0 (0 voturi)    
     Uite cine vorbeste... (Marţi, 5 februarie 2019, 12:05)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui

     Ce-ai fumat ?
     Despre ce vorbesti ?
     • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 februarie 2019, 21:02)

      [anonim] i-a raspuns lui midufi

 • -3 (9 voturi)    
  bleah (Duminică, 3 februarie 2019, 20:59)

  aplaudatu [utilizator]

  Mi-e teama sa nu devina euro irelevant pana cand il vom adopta noi.
  Exact ca Schengen-ul.
  No problem, merem inainte.
  • +2 (2 voturi)    
   Aici era vorba de romani, nu de rusi (Luni, 4 februarie 2019, 15:07)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui aplaudatu

   asa ca... lasa-ne...
   Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
 • +9 (9 voturi)    
  Pibul o sa creasca cu 2024% pana in 2024 (Duminică, 3 februarie 2019, 21:33)

  PuieMonta007 [utilizator]

  Elvetienii, Luxemburghezii si suedezele o sa dea navala, salariul o sa fie de 10000 de coco pe ZI, cormoranii o sa bea sampanie in jacuzzi cu Daea, Veorica o sa treaca bacu', Voiculescu o sa se inscrie in USR si o sa l dea afara pe Badea, Gadea o sa spuna adevarul, Dragnea o sa se casatoreasca cu Kovesi, Badea o sa'l bata pe Kasparov la sah, Dragusanca o sa se duca la manastire, Becali o sa si dea doctoratul in fillozofie, etc etc etc

  O sa fie lapte si miere si nes amigo si Kent lung :)

  P L M... ma duc sa le rulez una mica
 • -1 (11 voturi)    
  CAnd vom trece la euro vom plange (Duminică, 3 februarie 2019, 22:40)

  caloian [utilizator]

  Cum au patit o mai toti europenii
 • -3 (11 voturi)    
  O bataie de joc (Luni, 4 februarie 2019, 1:02)

  Ion Pop de Popa Popesti [utilizator]

  Aceasta tara a fost,este si va fi mentinuta in mod deliberat si intentionat in saracie si subdezvoltare.
  Pentru ca este furnizoare de forta de munca pentru Europa si piata de desfacere pentru corporatiile straine. Un alt mare "avantaj" este ca am devenit cobaiul perfect pentru mintile bolnave ale acestor timpuri. Nu suntem in stare sa intrtam in UE. Nu avem nici resurse.
  si nu vom avea curand.
  Are grija licuriciul, francezul, italianul, germanul si alt strain "sa ne fie noua bine".
  • +3 (3 voturi)    
   imperialistii astia.. (Luni, 4 februarie 2019, 12:39)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ion Pop de Popa Popesti

   ne dau fonduri gratuite sa ne facem autostrazi, dar nu ne lasa sa furam si noi acolo un 90%... pai ce rost mai are sa muncesti daca nu poti sa furi?.. si uite asa ne tin, in mod deliberat si intentionat, in saracie si subdezvoltare.
   ca sa nu mai vorbim de fondurile POCU (Program Operational Capital Uman)... la care idiotii ne dau bani sa invatam. pai ei nu stiu ca romanul s-a nascut atotstiutor!? sa ne dea dom'le bani de tigari si bautura, ca ne printam singuri diplomele de doctori!
  • +2 (2 voturi)    
   Astea-s citate din pravda? (Luni, 4 februarie 2019, 15:10)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Ion Pop de Popa Popesti

   Sau te refereai la escrocii din psd-alde-udmr, care tipa ca nu mai pot fura din fondurile europene?
   Zic psd-alde-udmr pentru ca ei sunt la putere.

   Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
 • +8 (8 voturi)    
  Juraminte, promisiuni si lacrimi (Luni, 4 februarie 2019, 1:12)

  Fu Leng [utilizator]

  Minciuni clasice psdiste. Cum naiba sa ajungi sa treci la Euro condus de analfabeti ca Pavi, Gaia, Volgutza, Plumb, Valcov, Turdorovici, Mitraliera, Cap de Guma, Buzila...si peste ei Hamsterul Repetent???
 • +2 (2 voturi)    
  Combaterea fermă a rent-seeking-ului? (Luni, 4 februarie 2019, 8:32)

  Antenistontel [utilizator]

  pai asta inseamna 10 mii de politicieni in puscarie pe viata si un milion de putori frecatoare de menta la munca!
 • -2 (4 voturi)    
  sanse 0 (Luni, 4 februarie 2019, 9:24)

  Who_is [utilizator]

  sanse 0 sa trecem de obiectivul 2. high end value products? pe bune? fara salarii mici? :)) ai vreo sansa la ora actuala sa fii producator roman si sa vinzi daca nu ai super calitate la pret redus? te sufoca dumpingul
  Am participat la COFACE, la o prezentare, in ultimii 5 ani IMM au pierdut 50% din cifra de afacere in favoarea companiilor mari
  Nu se mai poate lupta nimeni cu companiile mari, decat micsorand salariile si incercand sa tina aceeasi calitate
 • +2 (2 voturi)    
  Bulgaria intra in 2021..... (Luni, 4 februarie 2019, 12:40)

  viziru [utilizator]

  Bulgaria intra in 2021..... noi adaoptam pana la urma rubla...... e mai eftin.....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by