Darius Vâlcov propune Băncii Naționale a României schimbarea modului de calcul a dobânzii interbancare ROBOR astfel încât să nu se ajungă la plata așa-numitei „taxe pe lăcomie”.

Darius ValcovFoto: Guvernul Romaniei

Potrivit lui Vâlcov, există o "o modalitate simplă" din partea BNR de a face inofensivă această taxă. Tot ce este de făcut este schimbarea formulei de calcul a dobânzii interbancare ROBOR.

“Sper să avem o schimbare radicală în modul în care este calculat ROBOR sau chiar să fie eliminat,” a declarat Vâlcov, într-un interviu telefonic pentru agenția Bloomberg. “O decizie va fi luată cu banca centrală, care poate modifica regulile interne pe piața dobânzilor fără a avea nevoie de aprobarea parlamentului.”

Concret, scrie Bloomberg, guvernul cere băncii centrale să îl ajute să elimine "taxa pe lăcomie" asupra băncilor, care a condus la o depreciere a leului la un minim istoric.

Bloomberg notează că soluția propusă de consilierul economic al premierului Dăncilă reprezintă un demers neașteptat al guvernului, care a avut mai multe dispute publice cu BNR după anunțarea ordonanței privind taxa pe lăcomie. Iar Vâlcov a mai semnalat o schimbare de atitudine: după ce guvernul a acuzat banca centrală că nu a reușit să apere leul, acum spune că BNR încearcă să protejeze moneda națională de efectele negative.

Potrivit lui Vâlcov, scopul acestei taxe pe lăcomie a fost reducerea costurilor de împrumut pentru cetățeni, și de aceasta în bugetul pe 2019 nu sunt prevăzute venituri din această taxă.

“Nu ne interesează de nivelul taxei sau de venituri suplimentare. Vrem ca costurile de împrumut pentru cetățeni să fie apropiate de cele ale celorlalți europeni, să fie reduse la jumătate față de nivelele actuale”, a mai spus Vâlcov, în declarația pentru Bloomberg.