"În ultimii 2-3 ani ne-am obișnuit cu decizii luate fără consultare. Observăm că unii dintre membrii Guvernului recunosc ca au fost niște gogomănii deciziile luate acum 2-3 ani. Taxa pe stâlp e un exemplu. A fost primită cu entuziasm în domeniul politic. Efectele au fost extrem de grave la companiile din domeniul energiei. După un an a fost scoasă. O altă taxă a fost supraacciza la carburant, la care ulterior s-a renunțat. A fost apoi Split TVA. Anul trecut discutam despre transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Acum dă naștere la tensiuni enorme în ceea ce privește administrația publică locală. Acele taxe mergeau spre primării și acum au constatat primăriile că nu au bani", a declarat Dragoș Roșca, președinte RBL.
- 5G este ce însemna fibra optica acum 10-15 ani. Companiile nu mai vor sa participe la licitația 5G.
- Te trezești că altceva s-a făcut peste noapte fără ca tu să știi.
- O decizie economică proastă nu poate să aibă perpetuitate. Nu cred că va exista în forma asta. Întrebarea este cât timp va sta în forma asta.
- Putem ajunge mulți în imposibilitatea plății taxelor, dar nu greva fiscală. Atunci țara va avea probleme. România a avut perioade, în deceniul pierdut, când companiile au fost în imposibilitatea de a plăti taxele cu un sistem bancar care se prăbușea.
- Normalitatea e sa fim în dialog.
La rândul său, Dragoş Petrescu, vicepreședinte Romanian Business Leaders și deține lanțurile de restaurante City Grill, a spus că se așteaptă ca inflația să crească la 10-12%.
- Noi nu ne putem permite ca costurile noastre să crească, iar activitatea să fie oprită.
- OUG 114 care se referă la bănci sau energie ne afectează pe noi direct, întreg mediul de afaceri. Nu știi cât te va costa energia electrică sau gazele.
- Te pun în imposibilitatea de a te dezvolta. E foarte important să se înțeleagă cât de afectate și sub ce stres pune mediul de faceri romanesc. Este o presiune la care suntem expuși.
- Ne uităm al istoria ultimelor 2 luni (pe energie n.r.). Creșterea din meniu trebuie să fie în linie cu inflația. Inflația va fi sub mare presiune. Depindea de creșterea costului cu forța de muncă. Acum se adaugă cursul valutar și energia. Dacă ne așteptam al o inflație de 5%, astăzi realist, dacă lucrurile nu se schimbă, ne putem duce spre 10-12%.
- Am trecut printr-o perioadă în care legea a început să fie respectată. Mediul a translatat dintr-o zonă gri într-una corectă.
- Suntem îngrijorați de modul în care deciziile se iau, chiar dacă în anumite locuri sunt necesare anumite schimbări. Este nevoie să creștem cuantumul amenzilor? Dar să purtăm un dialog înainte.
La rândul să Tiberiu Moisa, director general adjunct Banca Transilvania, a spus că declarațiile de luni ale consilierului Darius Vâlcov reprezintă un început de dialog.
"Eu le-am văzut (declarațiile n.r.) ca pe un început de dialog. Aștept cu interes să vedem unde va duce această discuție", a spus Moisa.
mazeta, demagogu, care va bagati ?
curaj baieti, precum mircea badea...