​Instabilitatea recentă privind mediul de reglementare ne-a determinat să ne revizuim planurile de investiții de creștere, în timp ce căutam claritate în legatură cu climatul investițional din România, se arată în rezultatele financiare preliminare ale OMV Petrom, publicate pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).

Platformă petrolieră offshoreFoto: OMV Petrom
  • Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagra dezvoltate și vom continua dialogul cu autoritățile pentru a întelege calea de urmat;

"Planificăm investitii de circa 3,7 miliarde lei pentru 2019, în principal în Upstream. Prioritatea noastră rămâne maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream și estimăm că vom limita declinul producției medii zilnice la circa 5% față de 2018, excluzând optimizarea portofoliului", se arată în document.

Conform sursei citate, un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerinta esențiala pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore.

"La sfârșitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgentă nr. 114, introducând măsuri care afecteaza mai multe sectoare. Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numară stabilirea de preturi reglementate la gaze naturale și energie electrică pe o perioada de trei ani, precum și majorarea contribuției financiare aplicate cifrei de afaceri din activitatile de gaze naturale și energie electrică. Actualmente, suntem în curs de evaluare a impactului asupra operațiunilor noastre, deoarece legislația secundară încă nu a fost emisă", spune compani.

OMV Petrom propune acționarilor un dividend de 0,0270 lei/actiune, cu 35% mai mare față de anul trecut. Profitul net a crescut cu 64% la peste 4 miliarde lei.

  • În T4/18, am beneficiat de cererea crescută pentru electricitate și carburanți, precum și de prețurile mai mari ale mărfurilor comparativ cu T4/17, în timp ce marjele de rafinare au continuat să aibă o tendință descendentă în T4/18.
  • La nivelul anului 2018, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale s-a situat la valoarea de 4,8 miliarde lei, segmentul Upstream contribuind cu circa două treimi.
  • Segmentul Upstream a beneficiat de prețuri realizate mai bune, precum și de nivelul mai scăzut al costurilor de producție, cheltuielilor cu amortizarea și al celor de explorare, ceea ce a contrabalansat efectul scaderii producției.
  • Rezultatul Downstream Oil reflectă performanța solidă a activității de vânzări, care a compensat parțial impactul reviziei rafinăriei din T2/18 și marja de rafinare mai scăzută. Rezultatul Downstream Gas s-a îmbunătățit, susținut de disponibilitatea crescută a centralei electrice de la Brazi și de numărul mai mare de clienți finali.
  • Toate aceste evolutii au condus la un flux de trezorerie din activitati de exploatare de 7,4 miliarde lei în 2018, cu 24% peste nivelul anului precedent.
  • Pe parcursul anului, am crescut investițiile la 4,3 miliarde lei, preponderent în Upstream. Am forat 110 sonde, am efectuat circa 1.000 de reparații capitale la sonde și, în urma unei campanii offshore de succes, am pus în producție sonda din portofoliul nostru care furnizeaza cele mai mari volume de țiței la acest moment.
  • Conform planificării, am investit și în proiecte importante din Dowsntream: revizia rafinariei Petrobrazi, proiectul de poli-combustibili și modernizarea depozitelor de carburanți. Am platit dividende în valoare de 1,1 miliarde lei; fluxul de trezorerie extins dupa plata dividendelor a fost de 2 miliarde lei.
  • Pe baza rezultatelor preliminare și a fluxului de trezorerie extins foarte bun din 2018, Directoratul propune un dividend de 0,0270 lei/actiune pentru 2018, în crestere cu 35% față de 2017, ceea ce implică o rată de distribuire din profitul net de 38%. Propunerea finală privind dividendul va fi supusă aprobarii de către Consiliul de Supraveghere și AGA din aprilie 2019.