15 martie este data până la care trebuie depusă Declarația unică. Aceasta trebuie completată de persoanele fizice rezidente în România ce au realizat venituri extrasalariale în anul 2018 sau cei care estimează că vor realiza venituri extrasalariale și în acest an. De anul acesta, persoanele fizice trebuie să-și calculeze singure dările către stat. Fiscul nu va mai trimite decizii de impunere. Problema cu sistemul de autoimpunere este că mulți vor completa greșit declarația, iar alții deloc, pentru că totul se face online. HotNews.ro a discutat cu Raluca Bontaș, partener Global Employer Services Deloitte România pe acest subiect. Ea este de părere că sistemul de autoimpunere trebuie să vină la pachet cu măsuri suplimentare de ghidaj.

Raluca BontasFoto: Arhiva personala

Ghidajul ar trebui să fie legat de cum se completează declarația, ce presupune.

“Nu aș spune că e vorba de o consultanță fiscală, dar este nevoie de un ghidaj pe încadrarea anumitor tipuri de venituri în diferitele categorii fiscale. De ce? Ca să citești Codul fiscal acum la impozit pe venit și contribuții sociale pare că îți trebuie nu știu câte facultăți. Ca să completezi declarația, așa cum este ea acum, ai impresia că îți trebuie un an de zile să te pregătești înainte ca să înțelegi cum faci toate corelațiile”, a spus Bontaș.

Potrivit acesteia, ar fi fost bine dacă ANAF ar fi venit cu ghidaj suplimentar punctual, cu manual despre cum se completează Declarația și ce înseamnă fiecare categorie de acolo.

  • Declarația în sine are multe câmpuri care se prepopulează și evident sunt niște chei de control ca să ne asigurăm că Declarația este corect completată.

Lucrul pe care îl vede dificil anul acesta este concurența a trei factori foarte mari:

  • 1. Avem o declarație nouă care deși nu e fundamental diferită față de cea de anul trecut ca formular, e un pic mai complexă.
  • 2. Avem depunere doar în mediul online. E un lucru bun, îl apreciez, trebuie să ne îndreptăm în direcția aia dar nu cred că toată populația va fi capabilă să depună online. Asta înseamnă că unii nu vor depune.
  • 3. Termenul e foarte scurt. Dacă eu anul trecut am avut cu extinderile de termen o perioadă de șase luni în care să-mi depun declarațiile, anul acesta nu am nici trei luni.

„Sper că întregului acest proces de autoimpunere i se va alătura în procesul de conformare fiscală posibilitatea de a depune la termene întârziate. În sistemul american, dar nu numai, în Cehia, Franța, în foarte multe state, termenele de depunere a declarației anuale au prin lege posibilitatea de a fi extinse, cu anumite penalități, dar măcar nu sunt ținut într-un termen atât de scurt. Din experiența mea cu toți colegii din țările unde avem birouri, 15 martie este unul dintre cele mai strânse termene de depunere a Declarației și fără a avea o perioadă de extindere”, a explicat Bontaș.

Sistemul de autoimpunere nu este un sistem inovativ pentru economie, în general, spune ea.

Sunt foarte multe state care au acest sistem.

Ea este o adeptă a acestui sistem pentru că ușureză foarte mult procesul de conformare fiscală:

  • Pe deoparte pune în sarcina contribuabilului să-și facă analiza mult mai riguros cu privire la tratamentul fiscal pe care îl aplică pentru veniturile respective, deci o conștientizare mai bună pentru contribuabili a ce are de făcut și cum
  • Pe de altă parte, ușurează munca inspectorului fiscal eliminând procesul de emitere de decizii de impunere care este unul foarte greoi și care ar fi presupus în avans ca acel inspector să fi verificat pe deoparte declarația cu documentele suport, deci eficientizăm tot procesul și aduce un sentiment de încredere în contribuabil că ce pune acolo e corect

Citește și: