Consumatorii români au început din această iarnă să strângă cureaua, potrivit celor mai recente date furnizate de Statistică și de BNR. Comerțul cu amănuntul e în decelerare, înmatriculările de autoturisme sunt în scădere, încrederea consumatorilor la fel, iar creditul de consum în lei și-a redus și el turația. Nemaivorbind de faptul că banii dați de oameni pe plata cheltuielilor cu locuința au crescut cu 14%, iar ”pe persoană juridică” îngrijorările și incertitudinile sunt la pragul de alarmă. De unde optimism?

Miercuri, Statistica a publicat datele privind înmatriculările noi de vehicule, iar cu puțină vreme înainte, datele privind comerțul cu amănuntul, considerat un fidel indicator al consumului privat- motorul de bază al creșterii economiei. Să le luăm pe îndelete:
- 1. Cheltuielile slabe cu amănuntul. Cea mai slabă evoluție din 2013
Statisticile indică ajustarea vânzărilor din comerțul cu amănuntul la finalul anului trecut, în contextul acumulării de semnale de incertitudine din sfera mix-ului de politici economice (inclusiv intervenția mai agresivă a statului în economie), arată într-un Raport economistul șef al Băncii Transilvania, Anfrie Radulescu.
Dinamica an/an a comerțului cu amănuntul s-a temperat de la 7% în noiembrie la 4% în decembrie (cel mai redus ritm din septembrie).
Această evoluție a fost determinată, în principal, de decelerarea vânzărilor de produse nealimentare de la 8.8% an/an în noiembrie la 4.1% an/an în decembrie, dinamică influențată și de distorsiunile induse de măsurile privind suprataxarea sectoarelor bancar, energie și telecomunicații.
De asemenea, vânzările de produse alimentare/băuturi/tutun au decelerat de la 5.1% an/an în noiembrie la 4.7% an/an în decembrie.
Nu în ultimul rând, dinamica vânzărilor de carburanți s-a temperat de la 6.7% an/an în noiembrie la 2.5% an/an în decembrie.
Astfel, în 2018 vânzările din comerțul cu amănuntul au consemnat un avans de 5.4% an/an, cea mai slabă evoluție din 2013. Decelerarea a fost determinată de rebalansarea politicii economice, majorarea cotațiilor internaționale la țîței (cu aproximativ 29% an/an) și creșterea gradului de prudența pe final de an (încrederea consumatorilor s-a deteriorat în ultimele luni).
În ultimele luni dinamică anuală a comerțului cu amănuntul s-a situat sub ritmul potențial, după cum rezultă din estimările econometrice elaborate și prezentate în al treilea grafic din dreaptă. Această evoluție confirmă fază de maturitate a ciclului post-criză.
În scenariul macroeconomic central BT previzionam decelerarea dinamicii anuale a consumului privat de la 10% în 2017 la 6.3% în 2018, respectiv 4% în 2019, pe fondul rebalansarii politicii economice (normalizarea politicii monetare în 2018 și consolidarea fiscal-bugetară așteptată în 2019).
Pe de altă parte, subliniem faptul că am putea asistă la o redinamizare a consumului privat începând cu 2020 (ritmuri anuale de 5% în 2020 și 5.3% în 2021), în contextul perspectivelor de intrare într-un nou ciclu economic.
- 2. Încrederea scăzută a consumatorilor
Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut semnificativ în luna decembrie, potrivit datelor CFA România.
În luna decembrie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut față de luna anterioară cu 15,6 puncte până la valoarea de 28,7 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 12,3 puncte). Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.
Astfel, Indicatorul condițiilor curente a scăzut față de luna anterioatra cu 9,1 puncte, până la valoarea de 46,4 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 12,5 puncte). Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 18,8 puncte până la valoarea de 19,9 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 12,2 puncte).
- 3. Declinul vânzărilor de mașini
Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 10,7% în trimestrul IV 2018 faţă de trimestrul IV 2017, potrivit comunicatului de miercuri al Statisticii. Faţă de trimestrul III 2018, în trimestrul IV 2018 înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat scăderi atât pentru transportul pasagerilor cât ṣi pentru transportul mărfurilor cu 5,3% respectiv 4,3%.
Nimic nu indică un consumator sănătos ca cumpărarea unei mașini noi.
- 4. Scumpirea cheltuielilor cu locuința
Potrivit datelor din bugetele de familie, începând din toamna lui 2018, cheltuielile unei familii pentru locuință au urcat cu peste 14%, (apa, electricitatea, gazul), de la puțin peste 109 de lei, la 126 de lei. Creșterea acestor cheltuieli taie din banii alocați altor domenii (investiția în educație, în sănătate) și vulnerabilizează populația în fața unei posibile viitoare crize.
- 5. Creșterea creditului de consum se estompează
Creditul de consum în lei acordat populației a înregistrat un recul în decembrie, dar acest lucru în sine nu e o știre- în fiecare lună decembrie se întâmplă la fel. ”Problema e că în ianuarie am avut un regres de aproape 20% a cererilor noi de credite de consum, ceea ce arată că apetitul pentru a se împrumuta al populației e în contracție. De regulă, vedem asemenea scăderi atunci când oamenii nu mai sunt siguri pe veniturile lor viitoare sau când anumite inițiative legislative induc confuzie în piață, iar oamenii nu știu cum să reacționeze”, au spus pentru HotNews.ro reprezentanți ai uneia dintre cele mai mari bănci din piață.
- 6. Pe ”persoană juridică” pesimismul e total
Oamenii de afaceri renunță la a mai investi și așteaptă să vadă ce rămâne din Ordonanța 114
Despre pesimismul din mediul de afaceri, provocat de ”Ordonanța Lăcomiei” (nu e clar a cui lăcomie) s-a scris copios în media românească, așa că nu voi mai insista. Cel mai recent intrat în Clobul Pesimiștilor este Petromul, care a tramsmis miercuri că ”Instabilitatea recentă privind mediul de reglementare ne-a determinat să ne revizuim planurile de investiţii de creştere, în timp ce căutam claritate în legatură cu climatul investiţional din România”. Mesaje similare au dat și reprezentanții investitorilor străini, și ai celor români, practic întreaga comunitate de afaceri.