Ministerul Finanțelor Publice (MFP) iese joi pe piața internă cu o emisiune de obligațiuni de tip benchmark, în valoare de 300 milioane lei. Rata cuponului este de 4%, iar scadența la 27 octombrie 2021. După ce în luna ianuarie MFP nu a avut succes, din cauza taxei pe bănci, rămâne de văzut dacă între timp s-a schimbat atitudinea instituțiilor de credit. Asta mai ales în condițiile în care Guvernul pare să dea înapoi în ceea ce privește această taxă.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

Darius Vâlcov, consilierul premierului, a declarat recent pentru Bloomberg că vrea o schimbare a modului de calcul al ROBOR, eventual dispariția.

"Sper că vom avea o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să vedem dispariția sa. Decizia va fi luată împreună cu Banca Centrală, care poate modifica normele interne, nu e nevoie de aprobare in parlament", a declarat Darius Vâlcov, consilierul premierului, pentru Bloomberg.

Înainte de apariția acestuia în Bloomberg, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a spus că a dat dispoziție să nu se mai împrumute pentru că are un buffer pentru șase luni. Declarația lui Teodorovici a avut loc marțea trecută, pe 29 ianuarie.

"Apropo de împrumut, ieri (28 ianuarie n.r.) eu am dat dispoziţie şi am spus: nu ne împrumutăm în piaţă. Că tot am auzit aici 'ruşinea nu ştiu care'. Nu, încă o dată: Ministerul de Finanţe are sume suficiente pentru a se finanţa. Ştiţi foarte bine - avem sumele necesare în trezorerie pentru a ne finanţa, (...) pentru foarte mult timp, minim şase luni de zile", a afirmat Teodorovici, la Parlament.

El a adăugat că Ministerul de Finanţe nu poate să cumpere la un preţ "mai sus" decât este necesar.

"Doi la mână: nu putem să cumpărăm la un preţ pe care cineva în piaţă încearcă să îl ducă mai sus decât este necesar sau decât ar trebui să fie. Şi atunci decizia Ministerului de Finanţe este aceea de a nu se împrumuta şi aceasta a fost decizia de ieri", a precizat Teodorovici.

Întrebat dacă oferta băncilor reprezintă o reacţie la OUG 114, el a spus: "Nu ştiu, trebuie să avem o discuţie şi cu Asociaţia Română a Băncilor pentru a vedea. Eu am încercat să avem această discuţie în trei actori: Banca Naţională, Ministerul de Finanţe şi Asociaţia Română a Băncilor. Nu s-a dat curs dintr-o parte şi am spus că era corect să discutăm la aceeaşi masă. Totuşi, Banca Centrală a solicitat o discuţie în CNSM, în 4 februarie, înţeleg că este de interes acest subiect şi atunci corect este să avem o discuţie cu cărţile pe masă şi cu toţi actorii implicaţi".

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a încercat să se împrumute luni, 28 ianuarie, de 400 milioane de lei, de pe piața internă. Cei 7 dealeri primari au transmis câteva oferte, dar în valoare de 30% din suma cerută. Având în vedere ofertele băncilor, Finanțele au refuzat.

De altfel, de la începutul anului MFP încearcă să se împrumute, dar ofertele nu sunt pe măsura "dorinței". Acesta este unul dintre efectele Ordonanței lăcomiei 114/2018.

Citește mai multe aici: