- Portofoliul de credite a crescut atât pe segmentul de retail (3.7%) cât și pe corporate (4.6%)
- Costul net al riscului de 230 milioane de euro, determinat de recuperările din portofoliile de credite neperformante și control bun al riscului la acordarea de credite noi.
- ”Pe viitor, dacă măsurile fiscale introduse de Ordonanța 114/2018 se vor confirma, consecințele pentru economia românească vor fi clar negative”, a declarat Francois Bloch, directorul general al BRD.
Astfel, incepand din 2019, bancilor li s-ar aplica o taxa pe active financiare daca ROBOR este peste nivelul de referinta de 2%, cuantumul taxei anuale crescand incremental in functie de intervalul in care se afla ROBOR. Luand in considerare nivelurile curente ale ROBOR, in cazul in care normele de aplicare ar defini rata de taxare ca fiind trimestriala, bancile ar fi supuse unei taxe anuale de 1,2% din activele lor financiare*.
Cu alte cuvinte, inseamna ca bancile ar trebui sa plateasca o taxa de 1,2% pe toate creditele pe care le acorda.
In primul rand, consideram ca este necesar sa reamintim ca indicii ROBOR reprezinta referintele pietei monetare. Acestia au la baza ratele de dobanda interbancare ce se formeaza ca rezultat al cererii si ofertei, la fel ca pe orice alta piata. Factorii care determina nivelul de lichiditate si, prin urmare, indicii ROBOR, sunt variati, printre ei cei mai importanti fiind politica fiscala, executia bugetului public si gestiunea datoriei publice, evolutia mediului macroeconomic si, in particular, a inflatiei, si politica monetara. Toti acesti factori sunt in mod clar in afara controlului bancilor.
Oricum, profitul ăsta de 1,5 miliarde de lei e mititel, ținând cont de mărimea activelor, nici măcar 3%.
Iar alte bănci din sistem au profituri și mai mici.
Apoi, mai sunt si provizioanele care mananca tare din profit. Iar la noi provizioanele sunt maricele pentru ca nu exista o educatie financiara, la care se adauga si predispozitia romanului de a trage pe altii in piept.
La banci, o datorie/creditare inseamna active, nu capital.
Bancile in Romania au avut profituri imense.
Nu le mai plangeti de mila.
Emancipati-va!
Poate ca sinteti saraci caci nu reusiti sa scapati de anumite preconceptii.
Vasilescu de la BNR le zicea romanilor sa isi mai ia un servici da inca 8 ore eventual daca dupa 8-10 ore de munca nu reusesti sa te intretii.
Adica 70-80% din romani sint lenesi si ineficienti, dar firmele la care lucreaza au profit.
El, Vasilescu, la 100 ani, este eficient si harnic in BNR.
Dupa ce vedeti marsavia lui Vasielescu apoi, poate, va dati seama de ce sinteti saraci.
Daca vi se pare corect ce a zis Vasilescu, o sa ramaneti saraci.
O banca poate fi pe pierdere intr-un an datorita provizioanelor-astea reprezinta sumele pe care legea le oblige sa le puna deoparte in cazul in care creditele cu probleme nu se mai ramburseaza. Si le pune deoparte din profitul lor. Si sumele nu sunt mici deloc. Asa ca se intampla ca, chiar daca au profit operational, datorita provizioanelor - rezultatul final sa fie pierdere.
In anul urmator, daca creditele s-au rambursat sau situatia lor s-a imbunatatit - provizioanele se trec pe venituri si duc la profit. Uneori chiar daca au pierdere operationala.
Stiu ca e complicat, dar crede-ma.... asa functioneaza :-)
La mancat pufuleti cu gura deschisa nu ne intrece nimeni....
Cum a refuzat biata BRD locala sa fie investigata....14 miloane lei amenda.....asa de un pepsi
Si cum plange acum ca nu cumva gugustiucii pe 20 ani sa nu plateasca mai putin de 9-10% dobanda. Nici o grija...BNR are grija de profitul lor....sa stea linistita
Si-mi mai place cum sclavetii vor si mai multa jumuleala...ca e piata libera, capitalism feroce....si sunt masochisti si mai vor
Știi tu, mai un OUG nediscutat cu nimeni, deși nu era nici o urgență, mai niște plafonări ale prețului de vânzare a kilowatului, deși oricum prețul final la consumator e triplu, și alte aspecte tembele ale realităților din RO.
Cât despre rentabilitatea capitalurilor sistemului bancar din ultimii 10 ani, mă abțin de la comentarii.
Așa, la nici 3% rentabilitate capitaluri, e la jumate față de chiria mea, ca să zic așa.
Ce-i drept, dacă PSD mai reduce din el, așa cum a făcut-o înainte (de la 16 la 10), s-ar putea ca încasările de genul ăsta să devină... simbolice.
Adica acest director raporteaza taxele platite de angajati, asigurari sociale, etc. la profit?????
Asta arata de fapt ca salariile sint foarte mici fata de profit.
Ptr oricine are pic de interes, poate vedea ca profitul BRD este peste sum tuturor salariilor din BRD.
Deci BRD ar putea dubla salariile si tot ar fi in profit.
Acolo, in acel profit imens, este munca neplatita a oamenilor de la ghiseu, analisti credite, etc.
Cit timp angajatii nu isi vor da seama de acest lucru, practic isi accepta saracia si raman indoctrinati, ne-emancipati de propaganda capitalista.
Raportul de 73% este imens, și asta confirmă ceea ce orice economist știe, și anume costul mare pe muncă din RO.
E vina capitalului privat că PSDul a dus în derizoriu taxa pe profit, de la 16 la 10%, pt. a-i cumpăra complicitatea, de a juns Florin Georgescu să vb deschis de o impozitare progresivă pe salarii, ca să crească sumele la buget ?
Dublarea lefurilor la salariații din sucursale, pe lângă că ar goli de sens ideea de profit net, ar duce la situația unor lefuri reale egale cu cele din Occident (raportat la puterea de cumpărare). Mai trebuie să demonstrez imbecilitatea sugestiei ?
- În ultimul deceniu, BRD a avut în medie un profit reprezentând 1.2% din activele sale. La o chirie se încasează 7% dacă ești neglijent. Și da, randamentele astea se calcuelază la 10 ani, nu lunar, ca la întreținere.
- La nivelul sistemului bancar, s-a înregistrat în medie o rentabilitate a activelor de 0.4%.
Deci, și prin urmare, despre ce vorbim ?