Potrivit comunicatului transmis joi Bursei de Valori, BRD a realizat în 2018 un profit net de 1.54 miliarde de lei, în creștere cu peste 11% față de 2017. Depozitele clienților au urcat cu circa un miliard de lei în 2018, iar veniturile din dobânzi au depășit două miliarde de lei (față de 1.7 miliarde în 2017). De asemenea, veniturile operaționale obținute anul trecut se apropie de 3 miliarde de lei, la un volum total al cheltuielilor operaționale de 1.4 miliarde de lei. Activele băncii au depășit de asemenea pragul de 54 miliarde de lei.

Francois Bloch, PDG al BRD-GSGFoto: Hotnews
  • Portofoliul de credite a crescut atât pe segmentul de retail (3.7%) cât și pe corporate (4.6%)
  • Costul net al riscului de 230 milioane de euro, determinat de recuperările din portofoliile de credite neperformante și control bun al riscului la acordarea de credite noi.
  • ”Pe viitor, dacă măsurile fiscale introduse de Ordonanța 114/2018 se vor confirma, consecințele pentru economia românească vor fi clar negative”, a declarat Francois Bloch, directorul general al BRD.

Valoarea taxelor și cheltuielilor sociale plătite de BRD în ultimii 10 ani totalizează 4.4 miliarde de lei, adică 73% din profitul brut al băncii. În ultimul deceniu, BRD a avut în medie un profit reprezentând 1.2% din activele sale. Introducerea unei taxe pe active ar afecta în mod substațial capacitatea băncii de a genera profit pe parcursul unui ciclu economic. . Iar la nivelul sistemului bancar, care a înregistrat în medie o rentabilitate a activelor de 0.4%, situația ar fi și mai gravă.

Odata cu publicarea pe 29 decembrie 2018 a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 114/2018, a fost introdusa o noua taxa ce vizeaza in mod special sectorul bancar.

Astfel, incepand din 2019, bancilor li s-ar aplica o taxa pe active financiare daca ROBOR este peste nivelul de referinta de 2%, cuantumul taxei anuale crescand incremental in functie de intervalul in care se afla ROBOR. Luand in considerare nivelurile curente ale ROBOR, in cazul in care normele de aplicare ar defini rata de taxare ca fiind trimestriala, bancile ar fi supuse unei taxe anuale de 1,2% din activele lor financiare*.

Cu alte cuvinte, inseamna ca bancile ar trebui sa plateasca o taxa de 1,2% pe toate creditele pe care le acorda.

In primul rand, consideram ca este necesar sa reamintim ca indicii ROBOR reprezinta referintele pietei monetare. Acestia au la baza ratele de dobanda interbancare ce se formeaza ca rezultat al cererii si ofertei, la fel ca pe orice alta piata. Factorii care determina nivelul de lichiditate si, prin urmare, indicii ROBOR, sunt variati, printre ei cei mai importanti fiind politica fiscala, executia bugetului public si gestiunea datoriei publice, evolutia mediului macroeconomic si, in particular, a inflatiei, si politica monetara. Toti acesti factori sunt in mod clar in afara controlului bancilor.