Francois Bloch, directorul general al BRD și-a exprimat joi convingerea că taxa pe activele bancare va fi ”re-desenată”, deoarece este nesustenabilă și va afecta economia. „Credem că această taxă ar trebui eliminată și înlocuită de un dialog care să înceapă de la a înțelege care sunt nevoile și care se așteaptă să fie contribuția băncilor. Așa cum arată ea azi, nu este benefică pentru economia românească. Sunt convins că va fi schimbată. Din punct de vedere economic, sistemul bancar nu poate plăti această taxă. Dacă rentabilitatea activelor este de 0.44%, de unde să plătești 1.2%?”, a mai spus Bloch.

Francois Bloch, PDG al BRD-GSGFoto: Hotnews

Întrebat fiind dacă în cazul băncilor mici, taxa va duce la închiderea acestora, CEO-ul BRD a spus: ”Matematic, da!”.

Bloch a mai adăugat că atunci când o bancă înregistrează pierderi, ea își reduce din capital, ceea ce îi afectează capacitatea de a acorda credite. Sursa de capital a băncilor este profitul sau creșterile de capital făcute de acționari, a punctat acesta.

„Dacă nu există perspectiva de a fi profitabili, de ce ar crește acționarii capitalul?”, s-a întrebat retoric Bloch.

CEO-ul BRD s-a arătat convins că această taxă va fi modificată, deoarece acum există un dialog între reprezentanții autorităților, respectiv Ministerul Finanțelor Publice și Banca Națională a României (BNR), prin intermediul Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM), potrivit Mediafax.

Consiliul CNSM au decis, luni, să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanți ai MFP și ai BNR, care va analiza taxa pe activele financiare ale băncilor. BNR a realizat un studiul de impact privind taxa pe active financiare asupra instituțiilor de credit, a activității de creditare și a creșterii economice, introdusă prin Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 114/2018. Noul grup de lucru va analiza acest studiu de impact, iar concluziile le va prezenta Consiliului CNSM în următoarea ședință a acestuia, programată în data de 18 februarie 2019.

Ce a mai spus joi, Bloch:

  • Dacă iei taxa așa cum este astăzi, de 0,3% față de ROBOR și o aplici la totalul activelor financiare, care cuprind totul mai puțin activele imobiliare, atunci ar fi (pentru BRD de plătit - n.red.), matematic, aproximativ 100 de milioane de euro, respectiv aproximativ 600 de milioane de lei. Cu profitul pe care-l avem astăzi (n.red. - de 1,54 miliarde de lei, în 2018) am rămâne profitabili, dar ar reprezenta o parte semnificativă din profitul nostru de anul trecut. Anul trecut, a fost o situație excepțională care a dus la creșterea profitului și pe care nu o vom mai avea în 2019. (...) Doar o mână de bănci vor mai rămâne profitabile în 2019, dacă se aplică forma actuală a taxei, iar BRD este una dintre ele - vor fi patru-cinci bănci în întreaga țară”, a afirmat Francois Bloch, directorul general al BRD-Groupe Societe Generale, joi, într-o conferință de presă.
  • Ne plătim taxele și este datoria Guvernului să stabilească ce să taxeze și care să fie nivelul taxelor. Vom plăti tot ceea ce trebuie să plătim. Nu vom opune rezistență, dacă trebuie să plătim taxa, iar în același timp vom continua să susținem, în mod vehement, de ce aceasta trebuie modificată. Să presupunem că va rămâne taxa. O vom plăti, iar apoi va trebui să ne adaptăm modelul de business, pentru că vrem să rămânem în România. Aceasta este o discuție pe care am avut-o în bord. (…) Pe de altă parte, banca nu poate pierde bani, în mod structural. Se poate întâmpla (să piardă bani – n.red.) un an doi și s-a întâmplat în anii trecuți, pentru BRD sau pentru alte bănci din afara României, se poate întâmpla din cauza unui eveniment, într-un an, dar, în mod structural, o bancă nu poate pierde bani tot timpul. Dacă o bancă pierde bani, își reduce din capital. Dacă își reduce din capital, își poate pierde licența, deoarece Banca centrală trebuie să se asigure că fiecare bancă este capitalizată în mod adecvat. Dacă vrem să continuăm să facem afaceri în România, trebuie să găsim moduri de a obține în continuare profit”, a mai spus Bloch.

Taxa pe activele financiare ale băncilor a fost introdusă de la începutul acestui an. Această taxă variază între 0,1% și 0,5%, urcând la fiecare 0,5 puncte procentuale a indicelui ROBOR mediu trimestrial peste 2%