România nu este o miză pentru Rusia pentru că rușii nu se așează la masă decât cu cei mari, a declarat Mihai Cercel, profesor SNSPA, pentru HotNews.ro, referindu-se la declarațiile ambasadorului rus Valeri Kuzmin de joi. De asemenea, ideea de a distruge rampele de la Deveselu i se pare absurdă, iar Rusia joacă "Cartea Moldova".

Mihai Cercel, profesor SNSPAFoto: Arhiva personala

"Rușii încearcă să negocieze cu americanii. Noi nu suntem o miză, căci rușii nu se așează la masă decât cu cei mari. În același timp, vor să ne forțeze pe noi să îi convingem pe americani jucând cartea Moldova. S-au activat foarte tare în Republica Moldova moldoveniștii care revendică Moldova mare. Nu au prins curaj de la Dodon sau pentru că e campanie, ci după ce au primit o hartă de la Putin. Toți speră că Rusia va interveni aici. În opinia mea, Rusia le da speranțe false, dar le convine să întrețină tensiunea", a spus Cercel, pentru HotNews.ro.

  • Țineți minte cum i-a oferit Putin lui Dodon harta Moldovei medievale? De atunci am senzația ca s-au activat foarte mulți moldovenisti din Republica Moldova, de obicei din partidul socialist care spun ca Moldova ar trebui să fie ca pe vremea lui Ștefan cel Mare, evident de data asta cu capitala la Chișinău.
  • Am văzut pe diferite grupuri de tipul asta mulți moldoveni rusificati sau chiar rusi din Moldova care speră ca Rusia îi va ajuta. Există multă manipulare acolo. E o tema care ar merita analizată pentru ca e o ură împotriva României pe care noi de aici nu o înțelegem.

“E doar o carte pe care o joacă în negocierile cu SUA. Probabil speră că dacă România se simte amenințată, va face ceva în sensul convingerii americanilor de a se așeza la masă. Așa as vedea eu cerința de a distruge rampele de la Deveselu, pentru ca e clar ca e absurd”, a precizat Cercel.

Potrivit acestuia, rușii vor să se facă temuți.

“Aș vrea să cred că nu sunt prea optimist. Am senzația ca Rusia vrea doar să fie la masa celor mari. Au simțit ca a pierdut măreția imperiului și, în lipsa altor valori care să o facă atractivă, folosesc arsenalul. Nu cu ideea de a-l folosi, ci de a se face temuți sau demni de a fi luați în seamă. În același timp noi, ca ţară mică, este posibil să nu înțelegem percepțiile rușilor despre propria securitate”, a precizat Cercel.

Mihai Cercel este expert în relații internaționale și a lucrat în Departamentul pentru Afaceri Europene și în Ministerul Afacerilor Externe.

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a declarat, joi că Moscova "nu are intenții ostile, agresive” față de România, o țară din vecinătatea sa, în condițiile în care „cel mai bun mod de a dezvolta relații cu vecinii este să cauți o vecinătate bună”. Declarația a venit după ceMinisterul rus al Apărării a spus că SUA ar trebui să distrugă sistemele balistice MK-41 din România, pentru a respecta din nou Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare.

Vezi mai multe aici:Ambasadorul rus Valeri Kuzmin: Rusia nu are intenții agresive față de România și aici Ambasadorul Rusiei la București, despre retragerea SUA din Tratatul INF: Strategii de la Casa albă și Pentagon își declară intenția de a transforma Europa în arena unui posibil război mondial

Rusia a suspendat Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în epoca Războiului Rece, după ce secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a anunțat vineri retragerea Statelor Unite din tratatul de dezarmare nucleară.

”Partenerii americani au declarat că au suspendat participarea la acord, o suspendăm și noi”, a spus Vladimir Putin într-o întâlnire cu ministrul de externe și cu cel al apărării, transmisă la televiziune.

Putin a anunțat că Rusia va începe să lucreze la dezvoltarea de noi rachete, inclusiv hipersonice, și le-a cerut miniștrilor să nu demareze negocieri de dezarmare cu Washingtonul.

Americanii au luat decizia după ce au acuzat Rusia că încalcă prevederile Acordului din 1987.

Rusia condamnă NATO pentru dezmembrarea INF, din cauza sistemelor balistice amplasate în România și a celor care vor fi amplasate în Polonia.

”Din nefericire, state membre NATO au demonstrat că nu sunt pregătite pentru un dialog substanţial pe tema sistemelor balistice Mk-41, care sunt amplasate în România şi urmează să fie amplasate în Polonia anul viitor prin încălcarea Tratatului INF. Aceste instalaţii fac parte din sistemul balistic NATO, astfel că Alianţa este responsabilă direct de distrugerea Tratatului INF", a comunicat luni seară Ministerul rus de Externe, citat de agenţia Tass.