Discuțiile cu privire la Ordonanța 114/2018 se poartă pe fiecare sector în parte, dar nu aș vrea să anticipez o modificare, a declarat vineri Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Eugen TeodoroviciFoto: AGERPRES

"Discuțiile au fost pe fiecare sector în parte. Am avut discuții și săptămâna asta la BNR pe efectele OUG. BNR ne-a pus la dispoziție un studiu de impact, pe care îl știam în mare măsură atunci când am adoptat Ordonanța în Guvern. Măsurile pe care le-am luat sunt cele corecte. Nu aș vrea să anticipez o modificare. Legislația este modificabilă, dacă argumentele există", a spus Teodorovici.

Potrivit acestuia, nimeni nu pleacă de la o idee preconcepută de a modifica sau nu.

"Discuția se va purta în următoare ședință pe 18 februarie (în Consiliul de Supraveghere Macroprudențială n.r.). Acel grup de lucru (care a fost constituit n.r.) va trebui să prezinte câteva scenarii, alternative. Să vedem clar dacă modul de calcul al ROBOR este cel mai bun, cel mai corect. Discuțiile au avut loc, au loc și credința mea este că lucrurle se vor așeza așa cum le dorim cu toții", a spus ministrul Finanțelor.

În ceea ce privește celelalte sectoare afectate de Ordonanță, el a spus că discuția se poartă cu celelalte ministere.

"Vom vedea dacă va fi cazul sau nu (să fie modificată legislația n.r.)", a afirmat Teodorovici.

Referitor la declarațiile Guvernatorului de joi cu privire la faptul că nu se poate modifica modul de calcul al ROBOR, el a spus că nimic nu este imposibil

"Nimic nu este complicat. Pot să vă spun, ca persoană mai în vârstă decât dumnia sa, în ceea ce înseamnă lucrurl în administrație că nimic nu este imposibil".

Potrivit acestuia, contează ca discuția din 18 februarie să fie una care să se ia o decizie pe un nou mecanism.

Alte declarații:

  • Mă așteptam, că așa mi-a sps domnul Guvernator, dar nu am văzut în conferința de presă, că va spune și ceva legat de modul în care ministerul de finanțe a lasant trei noi emisiuni de titluri de stat pentru populație cu dobânzi foarte atractive. L-aș fi rugat să infirme sau nu ceea ce spun eu acum, că e o inițiativă foarte bună a guvernului de a ieși cu o astfel de emisunid e titluri de stat pentru populație, dobânzile sunt foarte atractive nefiind impozabile, reprezintă instrumente sigure de a investi din partea populației.
  • Pe 18 acest Comitet va decide într-un fel sau altul. Speranța mea e că acea propunere va fi cea pe care românii o așteaptă astfel încât în urma acestei decizii să scadă costurile cu ceea ce ei au de plăttit către bănci pentru împrumuturile pe care le au în lei. După 18 februarie se poate discuta de o eventuală adaptare a unui cadru legislativ azi în vigoare.

Ce a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu:

  • Ar fi jenant să îi schimbi denumirea, pentru că nu se știe despre ce este vorba. Pentru piața monetară, (ROBOR - n.red.) este un indice perfect. Problema este că s-au legat sentimente, viața de zi cu zi a românilor”
  • ROBOR este folosit la calcularea creditelor din 2010, când s-a considerat că este cea mai bună soluție, deoarece băncile foloseau diverse formule. „Dacă se dorește să se dea credite mai ieftine, aceasta este o discuție cu băncile. (...) Dacă vine cineva și vrea să strângă ROBOR-ul, sugrumă toată economia. Ce ne-a apucat? (...) Acum, cu ajutorul dumneavoastră (al ziariștilor - n.red), care cu nonșalanță spuneți ROBOR, rata la care se calculează dobânda la creditele acordate populației, săracul de el nu mai are funcția aceea vitală, de piață monetară, a căpătat altă funcție.

Vezi mai multe aici: