Proiectul Raportului de țară al Comisiei Europene face praf Ordonanța 114 și pachetul de legi al senatorului Daniel Zamfir

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 8 februarie 2019, 18:16 Economie | Finanţe & Bănci


Draftul Raportului de tara sugereaza stoparea initiativelor legislative care pot afecta stabilitatea economica
Foto: sxc.hu
”În decembrie 2018, fără evaluarea impactului sau consultarea părților interesate, guvernul a adoptat o ordonanță care introduce o nouă taxă pentru bănci ("taxa pe lăcomie"). Taxa ar putea duce la restricționarea activității de creditare, deoarece băncile ar putea să-și reducă activele, să reducă și mai mult intermedierea financiară și să-și reducă senzitivitatea la politica monetară, împiedicând astfel mecanismul acesteia de transmisie.”, se arată în draftul Raportului de țară al Comisiei Europene, consultat de HotNews.ro. Raportul urmează să fie publicat în această lună. Documentul desființează și cele 3 inițiative legislative ale senatorului ALDE Daniel Zamfir.

Ce scrie draftul de Raport de țară:

 • ​După câțiva ani de eforturi pentru a-și consolida rezistența, sectorul bancar se confruntă cu riscuri crescute în ceea ce privește stabilitatea. Măsurile fiscale au încetinit vânzările de portofolii de credite neperformante de către bănci. Guvernul a limitat, începând din ianuarie 2018, deductibilitatea fiscală a cheltuielilor aferente creditelor neperformante vândute de bănci unor terți la 30%. Legea 72/2018 a introdus o înăsprire suplimentară a regimului fiscal pentru creditele neperformante vândute de bănci, impunând atât venitul din vânzare, cât și o parte din pierderile înregistrate la vânzare.
 • Acest tratament se opune eforturilor de dezvoltare a unei piețe secundare a activelor depreciate în UE și descurajează vânzarea creditelor neperformante, împiedicând repararea bilanțurilor în cazul în care aceste împrumuturi ar crește din nou. Piața secundară românească pentru active depreciate, cea mai dinamică din Europa de Est în ultimii ani, a înregistrat vânzări în valoare de 8,5 miliarde de euro în perioada 2015-2017, dar a rămas blocată în perioada scursă din primul trimestru al lui 2018 încoace.
 • O taxă bancară recent introdusă ar putea genera turbulențe puternice în sectorul bancar. În decembrie 2018, fără evaluarea impactului sau consultarea părților interesate, guvernul a adoptat o ordonanță care introduce o nouă taxă pentru bănci ("impozitul pe lăcomie") percepută asupra activelor totale și legată de nivelul ratei dobânzii interbancare (ROBOR). Taxa se calculează trimestrial și crește treptat în funcție de valoarea mediei trimestriale a ROBOR. Impozitul este foarte pro-ciclic și inhibă mecanismul de stabilire a prețurilor în sectorul bancar. La nivelul ROBOR din ianuarie 2019, această taxă ar reprezenta 1,2% din totalul activelor pe an.
 • Pe baza unei analize preliminare, impozitul este susceptibil de a afecta stabilitatea financiară prin influențarea semnificativă a solvabilității și a rentabilității băncilor și prin agravarea în continuare a situației băncilor mai slabe.
 • Impactul taxei asupra profitabilității sectorului bancar pare să fie mult mai mare decât în ​​alte țări din UE care au introdus astfel de taxe în trecut. În plus, taxa ar putea duce la restricționarea activității de creditare, deoarece băncile ar putea să-și reducă activele, să reducă și mai mult intermedierea financiară și să-și reducă senzitivitatea la politica monetară, împiedicând astfel mecanismul acesteia de transmisie. Intermedierea sectorului bancar în România (măsurată ca raport între creditul acordat sectorului privat și PIB) este în prezent cea mai scăzută în UE.
 • Trei legi cu potențial impact negativ asupra sectorului bancar au fost recent adoptate de Parlament. Legea care plafonează ratele dobânzilor din contractele de credit ipotecar și de cconsum ridică îngrijorări importante. Aceste legi pot avea un impact negativ asupra serviciilor bancare și vor împiedica accesul la credite pentru clienții cu profil de risc mai ridicat. Legea care limitează prețul creanțelor cesionate va reduce capacitatea băncilor de a scăpa de creditele neperformante și de a-și curăți bilanțurile.
 • Ea va avea un impact negativ asupra investitorilor și asupra companiilor de colectare de creanțe, crescând probabilitatea ieșirilor de pe piață și subminând astfel piața secundară a activelor depreciate. În plus, dreptul acordat clienților de a-și răscumpăra creditele cesionate induce un risc moral care va slăbi semnificativ disciplina de plată în sectorul bancar. De asemenea, legea poate reduce accesul la credite pentru anumite categorii de debitori, deoarece probabil băncile vor deveni din ce în ce mai selective.
 • Mai mult, aplicarea retroactivă a legilor care plafonează ratele dobânzilor va crește incertitudinea juridică. Fără a aduce atingere obiectivelor legitime de protecție a consumatorilor, legea care elimină caracterul executoriu al contractelor de credit va crește timpul necesar recuperării garanțiilor.
 • Parlamentul discută posibilitatea includerii împrumuturilor Prima Casă în cadrul acestei legi. Acest lucru ar pune sub presiune ratingul țării. Încercările de modificare a Statutului Băncii Naționale a României și de eliminare a protecției juridice a personalului implicat în supravegherea prudențială a instituțiilor de credit, care contravine bunelor practici internaționale, ar diminua în mod semnificativ disciplina prudențială și supravegherea instituțiilor de credit.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8699 vizualizari

 • +20 (28 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 8 februarie 2019, 18:32)

  DiDiRo [anonim]

 • +7 (11 voturi)    
  Praf ne fac geniile din guvern si parlament (Vineri, 8 februarie 2019, 18:56)

  JohnDoe32 [utilizator]

  Din pacate nu raportul ne face praf, ci praf ne fac ‘geniile’ conducatoare si populismele ieftine care prind doar la cei slab dotati intelectual.
 • -6 (12 voturi)    
  Sigur că raportul vorbește și de domânzile mari (Vineri, 8 februarie 2019, 22:44)

  hsl [utilizator]

  plătite de creditorii români.
  Nu? I-auzi...
  • 0 (2 voturi)    
   Pai la ce inflatie ai ce vrei??? (Sâmbătă, 9 februarie 2019, 7:08)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Sa platesti dobanda mai mica decat inflatia? Cand o sa ai economia Germaniei poti sa ai pretentii.
   • -3 (3 voturi)    
    Euro înregistrează aceeași inflație în România (Sâmbătă, 9 februarie 2019, 11:38)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    însă creditele au dobânzi de 2-3 ori mai mari.
    Ce zici se asta?
    • +1 (1 vot)    
     dar stai (Sâmbătă, 9 februarie 2019, 21:53)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Daca sunt mai mici dobanzile in alte tari de ce nu iei credit de acolo, esti postac rus si nu-ti dau aia viza sa intri?

     Ce zici de asta?
     • 0 (0 voturi)    
      Dacă îmi arăți sediul unei bănci străine (Luni, 11 februarie 2019, 13:15)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

      la parterul unui bloc românesc, la el mă duc ca să iau următorul credit.
  • -2 (4 voturi)    
   De dreapta, din mediatii (Sâmbătă, 9 februarie 2019, 9:36)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Nu conteaza bei asta ca noi suntem de dreapta. Si fiind de dreapta ne permitem dobanzi mai mari decat alti europeni. Saracule!
  • +3 (3 voturi)    
   I-auzi leul cum mai rage! (Sâmbătă, 9 februarie 2019, 12:30)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Dobânzile mari (explicația asta este pentru cultura matale generoasă) sunt cauzate de riscul sistemic de țară - adică într-o țară în care guvernele (majoritatea FSN-PDSR-PSD) dau cu legea în stânga și-n dreapta ca nebunul cu măciuca, riscurile sunt foarte mari și trebuie acoperite prin dobânzi pe măsură. Când s-or potoli neokomunistoizii klepto-bugetofagi din impulsurile lor de nebunie cauzată de sevraj politic (adică sunt dependenți de putere și nu au destulă, că de, e democrație și nu pot face ce vor ei), atunci poate că vor fi mai mici și dobânzile din România. Până atunci, așteaptă-te la o mărire, că de, guvernul ne-a tras-o la toți, în mod democratic....
   • -3 (3 voturi)    
    Italia este o țară cu risc sistemic la fel de mare (Sâmbătă, 9 februarie 2019, 14:14)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    și totuși dobânzile la creditele acordate de bănci populației sunt la fel de mari (sau mici) ca în Germania - o țară sigură.
    Ungaria are exact ratingurile de țară pe care le are România și creditele în moneda locală - la aceeași bancă - îi costă pe unguri cu 2-3% mai puțin (unde mai pui că la noi creditele în EUR sunt mai scumpe decât cele în LEI).

    Până și în state precum Croația creditele imobiliare sunt cu 2 pp sub cele de la o bancă similară din România.
    • +1 (1 vot)    
     Tot nu vrei să pricepi, iar eu nu te forțez (Sâmbătă, 9 februarie 2019, 21:54)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     La noi totul este absolut original, deci dobânzile urmează principiul fundamental românesc ”ca la noi, la nimenea”.
     Nu mai face comparații nule și neavenite - Croația a fost parte a Iugoslaviei, un soi de socialism capitalist, ungurii aveau capitalism și în comunism, iar Italia este o țară cu capitalism normal, nu de cumetrie. La noi acu 15 ani cădeau băncile ca pere alea coapte din care faci mata țuică. Când la noi se trezește nea cutare cu fața la cearșaf, impozitează băncile cu 2% peste, că așa vrea mușchii lui - și ghici ce fac băncile? Îți bagă matale suprataxa în costuri și dobânzi! Deci în realitate statul, prin intermediul băncilor, impozitează firmele și persoanele fizice care se împrumută de la bănci.
     Matale te legeni în iluzia că PCR-FSN-PDSR-PSD a încetat vreodată lupta împotriva capitalismului? Ultimele vituperații/aberații/spumegații/fumigații ale lui Dragnea/Teodorovici/Vâlcov demonstrează contrariul.
     • 0 (0 voturi)    
      La fel face și Italia (Luni, 11 februarie 2019, 13:17)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

      însă băncile nu mută costurile pe capul debitorilor ca în România ci le disipă în marjele de profit.
 • +1 (5 voturi)    
  Nimic nou (Sâmbătă, 9 februarie 2019, 8:33)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Acum o știu toți: o gașcă incompetentă și cu o agendă clară (distrugerea Rom) guvernează azi țara. E compusă din penalii psd+ complicii lor, având la remorcă două așa-zise partide, care și ele sunt adunături de borfași - alde și udmr (cei din urmă au în program statul multinațional, autonomie, co-guvernare, lb. maghiară ca limbă de stat etc.) Sunt ajutați de veneticii minoritari - sârbi, albanezi, croați, macedoneni etc.
  • 0 (0 voturi)    
   Ceea ce ma-ngrijoreaza pe mine (Sâmbătă, 9 februarie 2019, 18:32)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   este ca sa nu cumva sa se-apuce asa-zisele noile partide sa faca ceva treaba... ca avem tancuri in strada si poate si la granita. Romanii nu-si vor uita lesne dragostea pentru ruine, chirpici, leturi si table de tot felul gramada, topoare-n cap, hotii si alte traditii.
   Nu c-ar avea intentia acele partide s afaca treaba, asta tine mai mult de educatia romanilor in ansamblu.
   Poate peste cateva secole... ?
 • -4 (6 voturi)    
  cinism extrem... (Sâmbătă, 9 februarie 2019, 9:45)

  demaGOGU [utilizator]

  ...insuportabil discurs technocratic care vede un risk (sic) in bruma de masuri menite sa usureze povara cetateanului lambda: plafonarea dobanzilor la dublul dobanzii benere, rascumpararea creditelor la 2xpretul oferit de recuperatori, un contract de credit care sa re-echibreze raportul de putere intre creditor si debitor, samd.

  acesti tehnocrati vor ateriza extrem de dur dupa alegerile europene din mai.
 • 0 (4 voturi)    
  Ar fi culmea să zică altceva (Sâmbătă, 9 februarie 2019, 9:53)

  CalinMircea [utilizator]

  E spiritul de turmă (castă). Trebuie să - și apere privilegiile și să "înfiereze" imediat orice încercare de eliberare a "prostimii". De când e lumea lume a fost la fel.
  • +1 (1 vot)    
   Parerea mea umila (Sâmbătă, 9 februarie 2019, 18:34)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui CalinMircea

   degeaba ii boteaza pe tolomaci la nastere, ca nu le intra decat apa-n ochi si urechi, nicidecum duhul sfant. Dovada starea in care este tara.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by