​Guvernul a construit bugetul pe 2019 pe o creștere economică de 5,5%, cifră excesiv de optimistă din punctul de vedere al Consiliului Fiscal și care este contrazisă de estimările Comisiei Europene și FMI. Întrebat, la finalul ședinței de Guvern în care a fost aprobat bugetul, pe ce se bazează această cifră, ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a încercat să evite un răspuns clar. În urma insistențelor, a oferit un răspuns evaziv. Teodorovici a încercat să inducă ideea că anul trecut prognozele instituțiilor internaționale nu au fost corecte, însă rezultatul pe 2018 arată că exact acestea au fost mai aproape de realitate, nu cele ale Guvernului.

Eugen TeodoroviciFoto: Hotnews

"Pe ce mă bazez? Pe modul în care merge astăzi economia", a răspuns vineri Teodorovici întrebat pe ce se bazează creșterea economică de 5,5%, în condițiile în care contextul pe plan extern nu este favorabil. Este un răspuns care nu justifică în niciun fel optimismul Guvernului.

Vezi de la minutul 22.25

În ceea ce privește prognozele instituțiilor internaționale, Teodorovici susține că nu sunt cifre reale și că nici anul trecut nu s-au adeverit. Însă, realitatea este că tocmai cifrele acestora au fost mai aproape de adevăr. Și bugetul pe 2018 a fost construit pe o creștere economică de 5,5%, însă ultimele estimări ale Comisiei Europene arată că aceasta nu a depășit la finalul anului 4%. Eugen Teodorovici susține că 4,4%.

"Anul trecut știți că s-a spus în spațiul public că acea creștere economică va fi sub 4%", a adăugat Teodorovici, moment în care i s-a atras atenția că pe acolo a și fost, de fapt, creșterea economică, în condițiile în care Guvernul estimase 5,5%. Ușor iritat, ministrul a spus că a fost 4,4% "ca să fiți mai exactă". Precizăm că primele date ale INS privind creșterea economică vor fi prezentate în primăvară.

Ministrul a susținut apoi că la nivelul altor state din UE nu este o problemă, așa cum e în România, când apar astfel de diferențe între prognoze și ceea ce se realizează. A mai spus că și-ar dori să nu se mai discute în acest mod în România, "dorință care va rămâne neîndeplinită".

"Discutam cu mulți colegi la nivelul Comisiei Europene și acolo diferențele mici de creștere economică, în cazul în care aceasta există, sunt chestiuni foarte bune, pozitive. La noi, dacă avem o creștere de 4,4, să spunem, într-un an, deja este o problemă că nu mai este 5,5. Dar vă dau asigurare că acest lucru se va întâmpla. La noi a devenit totul altfel decât este la nivel european. Mi-aș dori să ajungem și noi să discutăm pe chestiuni clare, concrete, nu de ce este 4,4 și nu este 5,5, e mult prea optimistă, dacă era mai mică, de ce este pesimistă și așa mai departe. Mi-aș dori foarte mult, dar este o dorință care va rămâne neîndeplinită", a spus Teodorovici.

Reamintim că zilele trecute, Consiliul Fiscal a arătat că scenariul de creștere economică ce fundamentează construcția bugetară apare drept excesiv de optimist, mai ales în contextul încetinirii preconizate a economiei zonei euro și probabilității în creștere de încheiere a fazei expansioniste a ciclului economic la nivel global, arată opinia transmisă marți de Consiliul Fiscal. Legat de contextul încetinirii economiei în zona euro, Italia a anunțat deja că a intrat în recesiune tehnică.

De asemenea, ultimele estimări ale Comisiei Europene arată pentru România o creștere economică de doar 3,8% în 2019. Prognozele FMI sunt chiar și mai puțin optimiste: 3,4%.

Vezi aici prezentarea bugetului făcută de Eugen Teodorovici.