Ia uite cine ne dă nouă sfaturi!, a spus luni guvernatorul BNR Mugur Isărescu, referindu-se la Darius Vâlcov consilierul pe probleme economice al premierului. Isărescu a fost extrem de deranjat de ieșirile publice ale lui Vâlcov, ale cărui atacuri și solicitări adresate Băncii Centrale au fost caracterizate de Guvernator ca fiind ”jalnice și iresponsabile”. Domnul consilier nu știe nici tratatul unional, a mai adăugat Isărescu, tratat care spune clar că Banca Națională nu are voie să dea sau să primească sfaturi. ”Mai e un lucru grav: a canalizat toată discuția despre bănci doar pe problema creditului, ceea ce e chiar periculos! Păi prin bănci se fac toate plățile din economie. Dar singura preocupare a domnului consilier este să atace creditul și ROBORUL. Păi prin ROBOR intră lichiditatea în sistem. E ca și cum ai atenta la aprovizionarea cu lichiditate a Trezoreriei Statului.”, a mai spus Isărescu cu ocazia prezentării Raportului privind inflația.

Darius Valcov si Mugur IsarescuFoto: Colaj foto / Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos intervenția Guvernatorului:

Ce a mai spus luni Guvernatorul:

  • Oamenii noștri sunt oameni care ar putea lucra în orice bancă din Europa, sunt oameni foarte buni. Este o precizare necesară, pentru că dânșii au avut o frustrare. M-au întrebat: "Noi pentru cine lucrăm? Pentru că ni se spune că suntem lipsiți de patriotism". Le-am spus că lucrează pentru România, pentru Europa și pentru aderarea la spațiul euro. Și să nu ia în considerare aceste declarații.
  • Formulări din acestea că se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt mai mult decât periculoase. Ele pot fi tăiate de la rădăcină cu o simplă privire către teancul de rapoarte. Facem 4 rapoarte pe an și facem asta de 13 ani. Este dureros că mulți nici nu le citesc, dar ies în presă și fac diverse acuzații.
  • Pe la sfârșitul anului și începutul acestui an am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective cum că nu suntem patrioți.
  • S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar, într-o manieră total neresponsabila. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar va dați seama cât de porniți erau să atace BNR.
  • Suntem pentru creșterea consumului, dar atenție la dozaj. Ce se dorește, să ne facem că nu vedem cifrele? Acestea arată clar că s-a dat prea mult în economie. Această propagandă de doi bani nu mai merge.
  • Adâncirea contului curent este cauzată de creșterea bunurilor de consum. Se vede și pe stradă sunt mai multe mașini decât capacitatea autostrăzilor.
  • Există o dorință a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor și cere asta Parlamentului, Guvernului. Și pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicita asta, și chiar imperativ!
  • Păi să vina cu o OUG și să spunem să trăiască românii mai bine, să trăiască ca în Germania. Dacă nu le punem o taxă
  • Avem de discutat câteva lucruri introduse în mod repetat de consilierul pe probleme economice al premierului. Ne creează probleme de credibilitate. Are acest obicei de a lua 2-3 cifre dintr-o parte și de a le pune în altă parte...
  • Dânsul se întreabă de ce avem o rată a dobânzii de pilitică monetară mai mare ca în Cehia sau Polonia. Și se minunează! Dar chiar se minunează! Păi uitați-vă la soldul contului curent al Ungariei sau Poloniei. Sau la deficitele lor bugetare. Păi nu poți să iei doar cifrele care îți plac și să nu le vezi pe celelalte
  • Domnul consilier nu știe nici tratatul unional. Noi nu avem voie să primim sfaturi
  • Mai e un lucru grav: a canalizat toată discuția despre bănci doar pe problema creditului, ceea ce e chiar periculos! Păi prin bănci se fac toate plățile din economie. În bănci sunt 10 milioane de depozite. Într-o zi în România se fac 300.000 de plăți.
  • Dar singura preocupare a domnului consilier este să atace creditul și ROBORUL.
  • Păi prin ROBOR intră lichiditatea în sistem. Păi e ca și cum ai atenta la aprovizionarea cu lichiditate a Trezoreriei Statului.
  • Toată discuția cu ROBOR s-a bazat pe ideea că e bazat pe faptul că se calculează pe niște cotații manipulate. Mai spun o dată: tranzacțiile au legătură nu neapărat cu creditul, ci cu lichiditatea din sistem.
  • Comparația făcută vineri la televizor de consilierul economic al primului ministru- repet: consilierul economic al primului ministru- a fost total nereușită!
  • Înainte de a veni cu acuze din astea nu ar fi mai normal să vii la noi să discuți?
  • A mai declarat și la Boomberg că Roborul trebuie ”setat”. Păi nu știu ce setări vrea să-i facem, că el e un algoritm, e calculat de o agenție internațională! Acum o să spună că îl lăsăm și pe mâna străinilor! Repet, e vorba de consilierul economic al primului ministru.
  • Dl consilier economic al primului ministru NU vorbește în numele Băncii Naționale și nici nu poate să discute în numele BNR. Nici nu știu în numele cui vorbește de fapt.
  • Pentru că nici în Planul de trecere la euro nu e niciun damf de Vâlcov! Iar, după cum vorbește, n-a citit niciun raport al BNR. Dar tot comentează politica monetară!
  • Pentru Ordonanța 114, solicitarea BNR este desprinderea taxei pe active de ROBOR
  • BNR și reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP) au format un grup de lucru la Comitetul Național de Supraveghere Macroprudențială (CNSM), pentru a discuta despre taxa pe activele băncilor, „ca să nu se mai interfereze domnul Vâlcov”, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă.
  • Cursul a fost relativ stabil în ultima parte a anului, 0,1-04%.În schimb, s-a reușit stabilizarea anticipațiilor privind inflația. Publicul, în complexitatea sa, a avut încredere în această instituție. Pare cu atât mai bizar să asistăm, la finalul anului, la acest atac jalnic asupra Băncii Naționale a României. Reacția de la finalul anului a fost una disproporționată, indusă prin acuze publice. Le spun celor care au sărit la gâtul BNR, într-o manieră total neloaială și total iresponsabilă, că și pe vremea sistemului de cursului de schimb, se mișcau cu plus - minus 1%. Deci, chiar dacă au solicitat prin postări caraghioase pe site-urile lor, să fie cursul fix, cursul fix de tot nu poate să fie. Dar vă dați seama cât erau de porniți să zică ceva despre Banca Națioanlă”