Cam trei ore și jumătate a durat ”meciul” Zamfir - Isărescu desfășurat marți la Comisiile de buget din Senat și Cameră. O parte din întrebări au fost puse fără părtinire, în vreme ce o altă parte a întrebărilor erau vădit răuvoitoare. În final, Zamfir i-a făcut cadou Guvernatorului două cărți: ”România sub teroare bancară” și ”La pescuit de fraieri”. Gest care ar putea fi trecut la capitolul ”ne-eleganță”. De câștigat, au câștigat ambele tabere: Isărescu și ceilalți membri ai Consiliului de Administrație au răspuns punctual și la obiect încercând să clarifice nelămuririle membrilor celor două comisii, iar politicienii prezenți au punctat masiv la capitolul capital politic. La masa discuțiilor s-au așezat și d-nii Gheorghe Piperea și Ilie Năstase, deși cei doi nu fac parte din niciuna dintre tabere.
N-ar fi exclus ca autoritățile bacare europene să transmită scrisori Premierului pentru a cere explicații, asemenea precedente nefiind întâlnite în UE, cel puțin nu la o asemenea scară.
Noroc că la discuții a participat și Călin Popescu Tăriceanu, care a reușit în câteva rânduri să-l tempereze pe președintele Comisiei, senatorul Zamfir. Cu certitudine, dacă Tăriceanu nu era acolo, Zamfir mergea mult mai departe cu acuzațiile.
- Despre ce s-a discutat: ROBOR, Raportul de Stabilitate, Sorin Ovidiu Vântu, cartelul băncilor, unde a greșit BNR.
Despre ROBOR. Acuzațiile au fost că băncile manipulează indicele. Isărescu le-a explicat că nu e tehnic, posibil. Isărescu: Răspunsul este NU!. ROBOR-ul poate fi stabilit doar între bănci, dar nu este o înțelegere de tip cartelar. Robor se formează pe o piață unde doar băncile participă și e normal ca într-un final să existe o înțelegere între vânzători și cumpărători. Dar băncile sunt în același timp și vânzători și cumpărători, așa încât un cartel între cel care vinde și cel care cumpără e imposibil!”, a explicat Isărescu.
ROBOR-ul se plimbă doar între 1,5% și 3,5%, deoarece rata de politică monetară este de 2,5%, iar coridorul simetric este de plus/minus 1% față de aceasta, a subliniat Guvernatorul BNR.
„Dacă se plimbă mai sus sau mai jos, (...) se oprește orice tendință de cartelizare și se absoarbe tendința de lichiditate în exces”, a adăugat Isărescu.
Despre Raportul de Stabilitate. Președintele comisiei senatoriale a dat un citat din care rezulta că băncile nu vor sa crediteze economia, deși ar putea-o face. Atât prim-viceguvernatorul Georgescu (fost membru influent al PSD) cât și viceguvernatorul Voinea au explicat că e vorba de 8 bănci care au completat un chestionar transmis de Autoritatea Europeana și că datele au fost greșit interpretate. Georgescu a venit cu exemple din cea mai recentă carte a sa în care a explicat de ce băncile nu pot finanța in orice condiții companiile românești. Indirect, a dat vina pe condițiile economice din Romania (lipsa disciplinei fiscale, legi laxe în favoarea debitorilor, legea insolventei care ar putea fi corectate șamd), mai exact pe politicile fiscale din ultimii 30 de ani.
Despre Sorin Ovidiu Vantu.
”V-ati finantat vreodata cand erati premier de la FNI? De la SovInvest?”, l-a întrebat Zamfir pe Guvernator. Isarescu: Eu? NU!
Zamfir: In perioada in care erati premier, Guvernul s-a imprumutat de la Sorin Ovidiu Vantu, de la SovInvest cu circa un miliard de dolari!
Isarescu: ”Nu eu personal! Intrebati-l pe dl. Remes, ca dansul era ministru al Finantelor! Probabil ca Fondul a cumparat titluri de stat. Dar daca cineva le vinde la ghiseele bancilor iar in spate e un fond din acesta...Oricine poate cumpăra titluri de stat!”, a mai spus Guvernatorul. Ceea ce e corect. Zamfir nu a mai continuat discuția.

Cel mai puțin stresat a părut primul viceguvernator, Florin Georgescu. Georgescu e cunoscut pentru lipsa de amabilități inutile, acolo unde nu e cazul. El le-a spus direct membrilor comisiilor reunite că economia României are febră și nici nu se simte foarte bine. ”Cum o insanatosim? Pai nu prin Ordonante ci asigurandu-i un stil de viata mai sanatos!”, a spus Georgescu, care la un moment dat l-a ignorat pe senatorul Zamfir și s-a adresat direct șefului acestuia, Călin Popescu Tăriceanu. Georgescu, socialist convins, a readus în discuție avantajele impozitului progresiv și a menționat diferența dintre sistemul comunist și cel capitalist din România: ”La noi, nu s-a reusit inlocuirea disciplinei de plan cu dsciplina de plata!”
Georgescu a publicat cu circa o lună în urmă o lucrare de peste 1000 de pagini despre Capitalul românesc, o variantă autohtonă a celebrei lucrări ”Capitalul ” a socialistului francez Piketty.
Una peste alta, audierile de marți au fost mai degrabă un spectacol mediatic, menit să aducă voturi politicienilor și răspuns la întrebări gen :”Ia să vedem ce va răspunde Isărescu la asta!”. Așa am simțit și așa înțeleg să depun mărturie.
toate ordonantele de 2 lei. toate masurile popupiste ale PSD. astea nu crezi ca lasa urme in economie?
Pai fara "lupta de clasa" PSDul nu poate exista. N-au ideologie, n-au morala, n-au competente, etc.
Au în schimb un cartel bine organizat (cel putin asa pare), unit în impostura si hotii de tot felul.
Cum e cel cu Isarescu care fragmentat voturile dreptei in 2000, de am avuit de ales in Iliescu si Vadim in turul doi.
2. Daca e cartel, ce pesti mai prinzi in lant? CEC Bank? :))
Se vor "devoala" cateva lucruri pe la tembeliziunile de partid, pe surse doar de ei stiute, care nu au nici o legatura cu subiectul ROBOR, doar tin electoratul imbecilizat cu gura cascata? Nimic nou sub soare.
P.S. Am scis mai sus cum e cu postacii, diversifica te rog.
Cred că voi ați fi falimentari până și în comuna primitivă.
Ce educatie economica, financiar-bancara are acest trepadus de la ALDE de se ia la trinta cu Isarescu?
Un coate goale cu tupeu de borfas.
Deci înversunarea acestui dobitoc se explica în sfârsit.
Repet, sef de stat, nu Guvernator de banca centrala.
Dar probabil asta e linia de propaganda primita de la Antena 3 si anume comparatia total cretina intre Isarescu-Ceusescu.
De altfel bancile au avut de ales intre (1) a ramane in Romania si a creste dobanda la credit (incercand astfel sa se descurce pe vreme rea si asteptand vremuri mai bune cand conditiile vor scadea riscul de a avea activitate in Romania) si (2) a inchide si a pleca din Romania. Daca majoritatea bancilor ar alege variante 2 s-ar duce dracului sistemul bancar si poti sa spui by-by si investitiilor, pentru ca alea nu vin intr-un sistem bancar slab (cu exceptia aventurieirilor speculatori, evident - doar ca aia nu ar produce valoare in Romania ci ar extrage valoare din cat ar ramane intr-o Romanie deja in picaj).
Gasca de banditi PSD sunt un pericol national.
De aceea,
///
Bancherilor treaba asta li se pare extrem de naturala, precum rasaritul Soarelui, De aceea nici nu isi inchipuie ca politicienii nu inteleg acest lucru despre bancile comerciale,
Ca sa intelegi chestia asta ai nevoie e multe cunostinte si de rabdare,
O să ai răspunsuri la toate întrebările tale.
Dacă le-ai citit și totuși le repeți, ori atâta este capacitatea ta de înțelegere, ori ești rău intenționat, ori amândouă.
Ideea ca una face super profit din diferente imense intre credite si depozite in timp ce restul pietei falimenteaza este penibila. Este economie de piata. Competitia intre banci este reala. Te uiti pe net si vezi ca dobanzile variaza. Clientul isi alege banca si o alege in functie de dobanzi.
Chiar daca ar fi un cartel, cum sustin unii, exista in Romania 2 banci controlate de guvern prin Ministerul Finantelor, cu participatii peste 90% - CEC Bank si EximBank. Si alea sunt in cartel!?..
Este rau ca dobanzile sunt legate de ROBOR? Guess what! Legea nu obliga o banca sa lege dobanzile de ROBOR. CEC Bank poate sa ofere credite cu dobanda fixa. Ca in tarile occidentale. Sa-si asume Ministerul Finantelor riscul de depreciere a leului. Surpriza! Dobanda fixa standard la CEC pentru creditul de nevoi personale este 10.4%!
Incep sa devina interesante daca plasezi economiile in diverse fonduri. In functie de profilul de risc pe care il ai, pui banii in fonduri cu randamente mari, dar si cu risc mare, sau in fonduri cu randamente mai mici si cu risc mai mic.
Dar daca banii stau pur si simplu intr-un cont de economii, dobinda la el este sub rata inflatiei.
Mai mult chiar, banca zice merci, thank-you sau oricum altfel, ca ia banii astia si-ii utilizeaza ea.
Daca nu ma crezi spune o banca ce ofera in vest, la depozit in euro, la termen de 1 an o dobinda peste 2%.
Romania are un mare noroc ca s-a inventat EURO... Ca altfel ar fi fost azi credite si in guldeni si in pesetas si in drahme...
E ca si cum l-ai intreba pe ministrul economiei de ce nu da o lege sa scada preturile la imobiliare.
Jalnic spectacol !
Guvernatorul Isărescu nu a avut cu cine discuta cu argumente economico-financiare.
Băieții din Parlament sunt doar jalnice mazete politice de rit bolșevic.
Cat de limitat sa fii?
Sau de ce doar în Rrromânistan prețurile sunt, în multe cazuril, exprimate în euro??? Ai auzit așa ceva la unguri, la polonezi sau la cehi?
Cum este cu aurul dus peste hotare?
Să te mai întreb și de altele??? Neuron stingher....
Nimeni nu obliga populatia sa se imprumute mult peste capacitatea de rambursare. Si pentru ca romanii sunt puturosi, incompetenti si neseriosi nu BNR e de vina, dimpotriva, daca nu intervenea BNR sa limiteze rata de indatorare. jumatate din populatie era acum falita.
////
Dobanda la depozite este mica pentru ca nu se poate folosi numerarul decat la imprumutarea statului (simplificat vorbind), cu dobanda stiuta,
In plus concurenta dintre banci e mica, nivelul de intermediere financiara e minuscul, deci disponibilul de capital este in principal la banci.
Mai apare si impactul ratei reduse ca urmare a dobanzii directoare reduse - asta la randul ei data de o inflatie comparabila. Bancile nu au cum da dobanda la dpozite mai mare decat dobanda directoare. Dar asa cum am spus mai sus, prima de risc impinge dobainzile imprumutilor in sus foarte mult. Asta inseamna ca diferenta dintre dobanzile active si cele pasive este foarte mare. Dar este un rezultat al pietei, nu poate fi schimbat.
///
Riscul imprumutului este mare in ROmania, atat din cauza incertitudinii tarii (si asta s-a vazut in decembrie), cat si din cauza imprevizibilitatii remunerarii si volumului fortei de munca. Se adauga din nou incertitudinea politicilor (vezi legea darii in plata).
Preturile nu sunt in Eur neaparat din consdierente de teama sau de lege, Nimeni nu obliga tranzactiile de locuinte sa fie exprimate in EUR, Aici actioneaza spiritul de turma, ce sa-i faci ROmania este o cultura rurala.
Aurul dus peste hotare - are sensul sau, asa este mai bine protejat. In plus, ce conteaza unde e din punct de vedere al pretului sau?!
Ca nu se exprima preturile in EUR la unguri. Si ce-i cu asta? Ce importanta are?
Multi vorbesc despre asta, dar nimeni nu observa ca preturile abonamentelor exprimate in EUR nu contin TVA. Aceasta este o inducere in eroare de 19% dar nu pare sa deranjeze pe nimen
////
Dobanda la depozite este mica pentru ca romanii sunt prosti si accepta. Intr-o tara civilziata erau retrageri masive si lumea cumpara bunuri, aur, unitati de fond de investitii, numai sa nu ii tina in depozite cu dobanda bataie de joc.
////
Dupa cum orice economist stie riscul mare se anuleaza cu dobanda mare si profitul e acelasi. Problema este ca si profitul e de 2-3 ori mai mare ca in occident.
Preturile sunt exprimate in euro pentru a maximiza profitul, tarile civilizate gen Polonia au si interzis acest lucru
Aurul dus la Londra o sa il recuperam cam in acelasi timp cu tezaurul de la rusi.
Preturile nu se exprina in EUR la unguri pentru ca aia nu sunt sclavii perfecti care sa stea sa fie mulsi.
Dante considera ca tradarea de neam este cel mai mare pacat, demn de suferinta eterna in al 9-lea cerc al iadului.
Adevarat este, comunistii mizerabili care nu lasa puterea din '47 ar trebui sa stie, dar ar mai trebui si sa stie ca omuciderea in masa si prostia crasa se pedepsesc laolalta cu tradarea lor.
Eram student in Cluj. Proprietara jucase toti banii stransi (mai mult de sot ca pilot de vanatoare la pensie)... la bursa, fara nici cea mai mica cultura economica - ea vroia bani sa-i ia fiului case si masina. A venit vestea ca se ieftinesc chiriile. Femeia s-a gandit sa urce pretul, pentru ca veneau studentii arabi - si trebuia sa scoata si ea un ban. Vorbim de Cluj, capitala aia incerta cu o mega-deponie prin care cotrobaiesc sate intregi ca sa aiba ce manca, Clujul in care daca nu ar fi fost cladirile ridicate de austro-ungari si ulterior de romanii autenticii ar fi fost doar cele care infrumuseteaza astazi Petrosaniul, Videlele, Pascaniul, samd.
Intr-un fel stau si ma intreb cand vor incepe campaniile de arestari in masa, ca deja le-avem pe toate.
Cu ce crede condamnatul penal dragnea că îl are la mână?
acum... cine o sa inteleaga asta... ce sa mai zic...
o sa aiba grija gadea ca lobotomizatii care se uita la a3 sa intelega altceva...
Daca vrem sa facem bine Romanie, trebuie sa facem tot ce sta in puterile noastre, si inca putin mai mult, pentru a educa oamenii de toate varstele. Nici pentru cei batrani nu este prea tarziu (ma rog, pentru unii este, dar asta e). Se numeste life-long education. Si ia doua form: educatia formala (adica orice tip de scoala) si educatia informala (adica educatia la locul de munca/discutie/proiect/problema zilnice).
Cel mai bun profesor e foamea, Intr-un an sau doi, foamea ne-ar pune pe toti pe traiectoria cea buna. Deocamdata, Romania se imprumuta si da puturosilor tot ce viseaza.
In schimb puturosii imbuibati ii voteaza pe cei care ii platesc.
Asta e jocul si nu educatia il schimba. Ci doar foamea, suferinta, bolile. Si si atunci e greu - uitata-te la Venezuela.
Pentru ca se sprijina pe confuzia dintre doua intelesuri distincte ale cuvantului "invatare".
Invatarea calului nu este educatie ci conditionare (prin frica, foame si rutina).
Invatarea omului este educatie in sensul de baza al cuvantului, adica il invata pe om sa gandeasca. Este idealul Humboldtian al educatiei universale - dezvoltarea intelectului, pentru ca omul sa fie capabil sa gandeasca cu propriul cap, sa ia propriile decizii pe baza gandirii critice, si sa fie constient de dezvoltarea sa ca persoana care are interesul sa-si cultive optiuni.
Comunistii au folosit al "ideal" "educational", cel Napoleonian, care este orientat exclusiv pe omogenizare si nivelare intelectuala si acumularea unor deprinderi practice din care sa manance o paine zilnica fara sa aiba si aspiratii de evolutie. Aceasta, perverteste spiritul omului si il face supus, docil si bun numai la o anumita treaba indicata de un stapan.
Diferenta dintre cele doua abordari se vede in diferenta dintre scoala Anglo-saxona si scoala Franceza (si Sovietica, inspirata din cea Franceza). Prima dezvolta un om capabil, responsabil si activ, viu. A doua dezvolta niste zombi indoctrinati si inregimentati carora le este frica si de umbra lor, dau cu capul de stalp si isi cer scuze.
O sa sariti pe mine, dar decat Florin Georgescu, mai bine Valcov.
Socialistii sunt doar comunisti cu mai multa rabdare si nu am chef sa ajung sa mananc pisici.
///
Socialistii sunt mai rai decat hotii. Sunt aducatorii saraciei, marasmului. Perversitatea lor distruge deopotriva parinti, bunici si copiii, chiar si pe cei nenascuti.
Imi pare rau ca Guvernatorul BNR a fost fata cu niste golani. dar a avut decenta sa nu plece, fara motivare si a incercat si un dialog.
Prima de pensionare nu e nici macar bacsisul lui Dragnea in Dubai, pentru sejurul cu "minora"
De fapt, nu se schimba nimic, pentru ca ratele se vor calcula cu plus fata de EURIBOR sau se vor stabili direct ca marje ale bancii.
Pierdere de vreme.
///
Nici un Guvern de pe planeta nu poate obliga bancile sa crediteze economia si populatia dupa vointa politica, Cu exceptia celor comuniste desigur.
Au luat si pe oamenii aia de la treaba jumatate de zi, au umplut media cu tot fel de bazaconii, s-au dat in stamba in fel si chip. Sunt aplaudati doar de drojdieri si de semianalfabeti. Care oricum tot PSD ar fi votat si cu acest circ si fara el.
Pierdere de vreme din nou.
Intre timp, economia se prabuseste, evolutia Romaniei inapoi spre coimunism e evidenta, destabilizarea de catre puteri straine se vede de pe Jupiter, romanii pleaca din tara si nu mai vin etc etc, etc,
Si pe astia ii mananca in dorsala Atlantica de ROBOR.
Era un articol cu o poza in care tuta absoluta se uita dezamagita pe undeva pe-un dig al Siretului, parca, impreuna cu oaia cormoran cu privirea la fel de tampa.
Comunistii nu pot guverna fara teroare, numai ca aceasta nu prea se simte in aer. Sa fie prostia generalizata un semn prevestitor ?
Maine poimaine, traznitul asta se angajeaza chirurg.
Isi permite sa vorbeasca despre activitatea bancara, fara absolut nicio pregatire in domeniu, fara experietna practica, fara nimic. Doar cu un tupeu maxim.
Care a culminat cu cele 2 carti facute cadou, pe fata lui citindu-se imensul complex de superioriate ca fara sa fi citit in viata lui un rand despre politica monetara, stie totusi totul despre ea, stie probabil totul despre tot.
Macar "medicul" ala italian stia sa vorbeasca ai avea bun simt. Zamfir este doar o jalnica reprezentare a semdoctilor ajunsi la putere.
Insa:
"ROBOR-ul se plimbă doar între 1,5% și 3,5%, deoarece rata de politică monetară este de 2,5%, iar coridorul simetric este de plus/minus 1% față de aceasta".
Ok. Cat era rata de politica monetara in sept-oct 2008? 10.25%. Coridorul simetric nu mai stiu cat era, parca +/-4% deci lombard era 14.25%. ROBOR a fost si 50% in 20-22 oct 2008...
Exact pe asta s-a bazat si directiva de propaganda data pentru atacul impotriva BNR: este usor de pus o intrebare despre cum era acum 10 ani, dar foarte greu de raspuns la ea. Ce legi erau atunci?
Sunteti victima acestei directive de propaganda.
Cred ca nu va inchipuiti ca toate mesajele acestea insistente sunt intamplatoare. Este extrem de simplu si usor de construit un mesaj de acest tip.
///
Intre timp au aparut o multume de directive europene, conventii, sistemul bancar s-a modificat din cauza exact a crizei etc.
Sunt 2 perioade imposibil de comparat.
Ca nu e nici el vreun sfint. Ca era de prins si el la colt...
Cind in restul lumii bancile centrale aveau dobinda de referinta la 0.5%, BNR o tinea la 8 si declarau inflatii de 3...
Mi se pare mie sau esti plin de urme de hering rosu pe bot si duhnesti a votca URSS?
Finantarea acopera riscul de tara, Romania cu un risc cauzat de clasa politica si de instabilitatea legislativa nu are cum sa asigure finantare ieftina. O clasa politica responsabila, legi previzibile si un climat economic stabil sunt factorii care asigura scaderea costului de imprumut pentru companii.