​”Aș dori să vă prezint profunda îngrijorare cu privire la riscurile majore pentru stabilitatea sectorului bancar din România generate de Ordonanța de Urgență nr. 114/2018 privind introducerea unei taxe asupra activelor financiare ale băncilor și a altor trei legi tocmai trecute de Camera Deputaților (subl. mea-DP) -privind limitarea ratei dobânzii, plafoanele privind răscumpărarea creanțelor cesionate și eliminarea caracterului executoriu al contractelor de împrumut-, caracterul lor discriminatoriu și efectele negative pe care acestea le pot provoca economiei românești”, îi scrie premierului Dăncilă șeful EBF, francezul Frederic Oudea.

Eugen Teodorovici, ministrul finantelorFoto: Guvern

”Vă scriu în calitate de președinte al Federației Europene a Băncilor (EBF), care este vocea unitară a băncilor stabilite în Europa.

Efectele acestor măsuri se regăsesc deja în evoluția pieței de capital (care sancționează efectiv aceste măsuri care afectează industria bancară) și în deprecierea monedei naționale.

Dezvoltarea sectorului bancar din România - care deține peste 75% din activele întregului sistem financiar - va fi puternic afectată. Datorită consecințelor directe, indirecte și induse de aceste măsuri, impactul se va extinde în întreaga economie, populație, companii și stat și ar putea conduce la o serie de efecte adverse.

Măsurile vor avea un impact negativ asupra capacității băncilor de a finanța gospodăriile și întreprinderile din România, ca unul dintre principalele instrumente ale creșterii, și vor exercita o presiune de scădere asupra așteptărilor privind creșterea economică. Aceste măsuri se suprapun cu riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente. Astfel de dezechilibre vor avea un impact pe termen lung asupra dezvoltării economiei României și a perspectivelor acesteia.

În acest context și ținând seama de responsabilitățile României ca Președinție a Consiliului Uniunii Europene, aș recomanda Guvernului României să inițieze dialogul cu comunitatea bancară pentru a pune aceste inițiative la punct, ținând cont de riscurile efecte severe pe care le poate avea asupra sectorului bancar și asupra întregii economii.

Mai mult, înțelegem că Asociația Română a Băncilor (ARB) a solicitat Băncii Centrale Europene și Comisiei Europene o opinie cu privire la impactul măsurilor menționate mai sus asupra economiei românești și europene. Considerăm că luarea în considerare a opiniei Băncii Centrale Europene și a Comisiei Europene cu privire la respectarea criteriilor referitoare la stabilitatea financiară a sectorului bancar, la principiile dreptului european și la libera circulație a capitalului ar fi extrem de importantă în evaluarea durabilitatea unor astfel de măsuri”, se mai arată în scrisoare.

Reamintim căBanca Centrală Europeană a trimis și ea un avertisment în care spune clar ca s-a incalcat tratatul unional, ceea ce ar putea duce la declanșarea procedurii de infringement. Mai mult, atât BCE cât și EBA îi bat obrazul ministrului Teodorovici că taman în anul în care România are presedintia CE, țara noastră face asemenea gesturi de frondă: nu doar că nu se consultă cu nicio autoritate europeană, dar continuă să promoveze asemenea inițiative profund în afara tratatelor semnate.