OUG 114 are un caracter profund antieuropean și încalcă vădit Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Scrisoarea BCE adresată ministrului de finanțe cu informarea șefului serviciului juridic al Comisiei Europene, datată 5 februarie 2019 spune direct acest lucru. Urmează infringementul. Și UE este tot un club. Dar este unul de gentlemeni care trebuie să-și onoreze semnătura pusă sub setul de reguli.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Vrem să facem totul ca ţară, ca să ajungem în zona euro. (...) Daţi-mi un alt exemplu în care eu n-am făcut altceva decât să nu iubesc piaţa liberă. Sunt om de stânga de stânga curat şi gândesc piaţa liberă”, a afirmat Eugen Teodorovici, miercuri seara, într-o emisiune la Digi. Bun, dar ce facem cu coordonarea ochi-mână care semnează și memoria pe termen scurt? Sau ar trebui ca pe lângă convergența nominală și cea reală să mai adauge Comisia Europeană și pe cea morală?

Domnul ministru crede că astfel de declarații îl scutesc de responsabilitatea semnăturii pe actul legislativ promovat prin ordonanță de urgență, ținut la secret de ochii nu doar ai românilor, ci și ai instituțiilor care prin lege trebuie consultate ÎNAINTE ca reglementările să intre în vigoare. Guvernul României ,reprezentat în speța în cauză de persoana ministrului de finanțe, a încălcat premeditat TFUE, actul care stă la baza funcționării UE chiar cu câteva zile înainte de preluarea președinției rotative. Deci nu avem de-a face doar cu un gest ilegal, din perspectivă europeană ,dar și cu unul jignitor la adresa partenerilor europeni. Să citim împreună cum sunt redate cele 2 gesturi în scrisoarea pe care MF a primit-o, dar se pare că are dificultăți de înțelegere a limbii engleze.

1. În conformitate cu articolul 127 alineatul (4) și cu articolul 282 alineatul (5) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), precum și cu articolul 2 alineatul (1) din Decizia 98/415/CE a Consiliului din 29 iunie 1998 privind consultarea Băncii Centrale Europene de către autoritățile naționale cu privire la proiectele de reglementare2 („Decizia 98/415/CE a Consiliului”), autoritățile naționale TREBUIE să consulte BCE cu privire la orice proiect de reglementare din sfera sa de competență, inclusiv, în special, normele aplicabile instituțiilor financiare, în măsura în care acestea au o influență substanțială asupra stabilității instituțiilor și piețelor financiare”. Trebuie este opusul opționalului. MF știa că trebuie, dar nu a făcut-o ceea ce înseamnă că a încălcat tratatul.Mai departe ” BCE nu a fost consultată de Guvernul României înainte de adoptarea și intrarea în vigoare a OUG nr. 114/2018. BCE nu a fost consultată nici asupra proiectului inițial4 al OUG nr. 114/2018.” Și concluzia:” În acest context, BCE consideră că această omisiune constituie un caz de nerespectare de către autoritățile române a obligației de a consulta BCE cu privire la proiectele naționale de reglementare, contrar articolului 127 alineatul (4) și articolului 282 alineatul (5) TFUE, precum și articolului 2 alineatul (1) din Decizia 98/415/CE a Consiliului.”

2. ”În viitor, dacă este cazul, BCE ar aprecia ca Guvernul României să acorde atenția cuvenită observațiilor de mai sus și să își îndeplinească obligația de a consulta BCE cu privire la proiectele de reglementare.” Aici dle ministru, șef al ECOFIN prin ironia sorții, administratorul clubului vă roagă să reveniți la reguli. BCE atașează emailului și Ghidul pentru consultarea Băncii Centrale Europene de către autoritățile naționale cu privire la proiectle de reglementare (octombrie 2015) pagina 20, precum și adresa web la cvare poate fi consultat. Ghidul bunelor maniere...

Astăzi nu mai este niciun secret pentru nimeni că deprecierea cursului monedei naționale de la începutul anului este o consecință directă a OUG 114 trimisă în sictir spre consultare și eventual elaborare de studiu de impact către Banca Națională a României. Din iubire pentru piața liberă, ministerul de finanțe a fixat din burtă un prag administrative al ROBOR de 2% legând la gard principalul instrument de politică monetară ce poate și trebuie să fie folosit și pentru apărarea leului. În vreme ce se pregătea să-și preia funcția la Bruxelles, dl. ministru , ca să nu rămână de căruță în urma îndemnurilor de pe facebook încropite de cei doi consilieri cu propaganda pe probleme economice, a găsit de cuviință să publice pe site-ul MF un comunicat cum că MF n-are nicio treabă cu cursul valutar și ca atare BNR să facă bine să se descurce. Nu-l mai citez aici că este prea cunoscută povestea.

Astfel, alături de dl Vâlcov cu care a găsit de cuviință să-și prezinte opera 114 de la pupitrul Guvernului României, a mai încălcat încă o data, la vedere Tratatul UE și de această data citez : „În exercitarea competenţelor și în îndeplinirea misiunilor și îndatoririlor care le-au fost conferite prin tratate și prin Statutul SEBC și al BCE, Banca Centrală Europeană, băncile centrale naționale sau membrii organelor lor de decizie nu pot solicita și nici accepta instrucțiuni din partea instituțiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a oricărui alt organism. Instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii, precum și guvernele statelor membre se angajează să respecte acest principiu și să nu încerce să influențeze membrii organelor de decizie ale Băncii Centrale Europene sau ale băncilor centrale naționale în îndeplinirea misiunii lor.”

De fapt, Guvernul, prin emiterea acestei ordonanțe unicat mondial, a făcut mult mai mult decât să dea instrucțiuni Băncii centrale fapt interzis expres de legislație, atât cea română, cât și cea internațională. OUG semnată de dl ministru de finanțe incapacitează prin LEGE atât decizia de politică monetară, eficiența dobânzii de politică monetară, mediul ei de transmitere adică piața interbancară și, pe cale de consecință împiedică BNR să-și exercite eficient mandatul. Dacă dobânda crește pentru a stăvili creșterea prețurilor sau a proteja leul de atacuri atunci se pune în pericol stabilitatea sistemului bancar. O situație de șah mat…Întrucât ordonanța poartă pompos în titlu ”măsuri fiscale” este cât se poate de clar că se urmărește subordonarea politicii monetare de către niște inși de la MFP. Acești inși încalcă legea!

Înapoi la iubirea pieței libere și la exemplul dorit de dl Teodorovici. Nu a existat în istoria postdecembristă vreun act normativ mai subversiv la adresa pieței libere (căreia îi face declarații de amor) decât OUG care-i poartă semnătura. De atîta iubirei, piața liberă cât și cea administrată urlă de 2 luni!

OUG 114/2018 este un sabotaj la adresa economiei naționale. Actul normativ făcut pe genunchi -se aude pe la Comisia Națională de Prognoză, agenție care a preluat demult principalele funcții ale multor ministere (care astfel populează inutil Executivul și împovărează bugetul)- a generat încă înainte de a intra în vigoare efecte fără precedent. Prăbușirea bursei de valori, prețurile uriașe înregistrate pe piața energiei, presiunea pusă suplimentar pe cursul de schimb al leului, incapacitatea, fie ea și temporară a guvernului de a se împrumuta la bănci pentru finanțarea curentă a deficitului bugetar și a datoriei publice sunt exemple.

Este dificil de făcut o sinteză a stricăciunilor pe care intrarea în vigoare a OUG le aduce economiei naționale. Este nevoie chiar de un studiu exhaustiv.

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a lansat o scrisoare deschisă în care se reușește un punctaj al efectelor de runda a doua asupra Pilonului II de pensii, sectorului energetic, telecomunicații, sistem bancar, piață de capital, construcții și toate sunt devastatoare. Mediul universitar a reacționat și el la aberațiile cuprinse în ordonanță. Potrivit unui sondaj al unei importante case de consultanță 7 din 10 companii consider azi că Ordonanța trebuie abrogată , iar un procent covârșitor spun că se vor plânge Comisiei Europene.

La limita cea mai de jos a retoricii pe care consilierul de stat al primului ministru pe probleme economice, a ales-o pentru a comunica ferm că nu se renunță la OUG, Darius Vâlcov spune în clar că aceasta este împotriva băncilor străine și a multinaționalelor.

Fals! Băncile străine și multinaționalele operează într-un mediu reglementat international, care le permite relativ ușor să transfere fie activele de sub teroarea OUG fie taxele pe consumatori. Dar , de exemplu Banca Transilvania, CEC, Eximbank sau Romgaz sunt companii românești cu capital privat sau de stat român. De exemplu Romgaz a anunțat că cifra de afaceri și profitul de anul acesta vor scădea cu 25%, urmare a impactului OUG Aceste companii nu au unde să se refugieze în calea urgiei declanșate de guvernul lor. Domnul Vâlcov spune că el nu este atât nationalist, cât patriot.

Dar ordonanța al cărei principal autor se presupune că este nu este nici una, nici cealaltă. Dimpotrivă, ea vulnerabilizează statul român în fața șocurilor externe și cetățenii patriei în viața de zi cu zi. E adevărat că a uitat să precizeze patria.

Dl Teodorovici spune că vrem să facem totul, ca țară, ca să ajungem în zona euro… Guvernatorul BNR spunea că a semnat Raportul de fundamentare pentru trecerea României la euro și că acolo nu este niciun damf de Vâlcov. Șă sperăm să nu fie niciun alt damf. În rest, să urăm dlui ministru Happy Valentine's DAY și să-l rugăm să-și găsească altă iubită, piața liberă e epuizată….