BNR: Este esențial ca OUG nr. 114/2018 să renunțe la legarea taxei pe activele financiare de ROBOR

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 15 februarie 2019, 6:17 Economie | Finanţe & Bănci


CA al BNR la discutiile din Parlament
Foto: Hotnews
Consiliul de Administrație (CA) al Băncii Naționale a României (BNR) susține că este esențial ca Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 să renunțe la legarea taxei pe activele financiare ale băncilor de ROBOR, deoarece înseamnă legarea acestei taxe de politica monetară, potrivit Mediafax.

„În contextul discutării implicațiilor taxei asupra activelor financiare ale instituțiilor de credit, membrii Consiliului și-au exprimat din nou îngrijorările legate de maniera de stabilire a acesteia, reiterând că legarea acestei taxe de cotații reprezentative ale pieței monetare interbancare – precum ROBOR la 3 și 6 luni – înseamnă, de fapt, legarea ei de conduita politicii monetare, fiind prin urmare esențial ca OUG 114 să renunțe la această abordare.

S-a subliniat că independența instrumentelor de politică monetară, ca parte a independenței statutare a BNR, este crucială pentru îndeplinirea mandatului privind stabilitatea prețurilor”, scrie în minutea ședinței de politică monetară din 7 februarie, care a fost făcută publică joi. Totodată, s-a arătat, din nou, că efectele adverse ale taxei ar putea fi potențate de cele ale inițiativelor legislative vizând sectorul bancar aprobate recent, ale căror prevederi sunt de natură a afecta creditarea și transmisia monetară, dar și stabilitatea băncilor, precum și costurile de finanțare externă ale economiei.

„Membrii Consiliului au conchis că efectele cumulate ale acestor măsuri sunt dificil de evaluat în stadiul actual, având în vedere o serie de neclarități și multitudinea canalelor de propagare în economie, ele fiind de natură să sporească gradul de incertitudine ce caracterizează actuala prognoză. S-a arătat că incertitudini crescute sunt asociate și conduitei viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, dată fiind nefinalizarea proiectului de buget pe anul 2019, observându-se totodată că actuala perspectivă a creșterii economice presupune o conduită cvasi-neutră a acestei politici în 2019, succedată însă de revenirea la o atitudine pro-ciclică în 2020, în principal ca urmare a aplicării din toamna anului curent a prevederilor legii pensiilor.

Prognoza asumă și o reducere mai lentă a gradului de acomodare a condițiilor monetare, dar și o încetinire mai evidentă a creșterii economice în zona euro/UE și pe plan global”, menționează minuta citată. În opinia unor membri ai Consiliului, încetinirea pe plan extern ar putea fi însă chiar mai pronunțată, date fiind riscurile crescute induse de conflictul comercial și de modul de ieșire a Marii Britanii din UE, precum și de tensiuni geopolitice și volatilitatea pieței financiare internaționale.

De asemenea, membrii CA al BNR au făcut referiri, în cea mai recentă ședință de politică monetară, la conduita politicii monetare a Băncii Central Europene (BCE) și a altor bănci centrale mari, precum și la atitudinea probabilă a băncilor centrale din regiune. „În acest context, membrii Consiliului au subliniat din nou necesitatea unui mix echilibrat de politici macroeconomice, care să evite o supraîmpovărare a politicii monetare, cu efecte indezirabile în economie.

Totodată, s-a reiterat importanța unui dozaj și a unei cadențe adecvate de ajustare a conduitei politicii monetare, din perspectiva ancorării anticipațiilor inflaționiste și a menținerii ratei anuale a inflației pe traiectoria evidențiată de prognoza pe termen mediu a BNR, în condiții de protejare a stabilității financiare”, mai arată minuta CA al BNR din 7 februarie. CA al BNR a decis, în ședința din 7 februarie, în unanimitate, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5%, a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 3,5%, precum și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2623 vizualizari

 • -1 (5 voturi)    
  Apocalipsa Robor 2% (Vineri, 15 februarie 2019, 6:30)

  Fides [utilizator]

  Intre 2014-2017, Robor a fost sub 2% - au fost date milioane de credite, bancile facand profit nemaivazut in UE. Azi daca Robor e 3%, dau faliment. In fapt taxarea ar accepta-o usor daca nu ar fi legata de Robor - ar creste intre ele Roborul (sub privirea macroprudentiabilului de la BNR, care prefigura de anul trecut un 4%) si ar fi bani pt toata lumea. Ei, dar daca Robor se face 4%, iar OUG 114 nu se modifica, atunci le da cu virgula bancilor.
  • 0 (2 voturi)    
   ce te faci ca nu intelegi (Vineri, 15 februarie 2019, 8:18)

   ati [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   este ca pretul banilor,adica dobanzile, nu pot fi fixate decat in comunism. In nici o economie de piata nu e altfel. Si sunt motive fundamentale pentru care este asa. Primul este concurenta, conditia prin care creezi context sa aduci valoare. Vrei progres, firme care fac bani, oameni care fac bani? Da-le sanse egale. Iar sanse egale inseamna piata libera. Nu e asa greu de inteles. Guvernul sare un signur job, sa aloce bani cum trebuie sa stimuleze competenta, sa ajute acolo unde nu sunt conditiu economice bune sa devina competitivi, se stimuleze investitia si educatia pe termen lung. Numai ca ai nostri creaza iluzia unei cresteri prin consum. Consumul nu aduce bani. Eu sincer cred ca oamenii au doua atitudini fundamentale in fata concurentei: fie vad in asta o oportunitate si cauta sa fie mai buni si eficienti si reusesc, fie sunt morti de frica si se ascund dupa fustele ajutoarelor de la stat care creaza iluzia sigurantei. Si asta tine de educatie. Ghici care aritudine iti aduce bunastare?
   • -1 (1 vot)    
    Concurenta intre banci? Se numeste cartel (Vineri, 15 februarie 2019, 11:24)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui ati

    In rest teoria suna bine - practica ne omoara. Si faptul ca BNR, in tandem cu bancile, nu mai pot urca Roborul la peste 4%, cum intentionau.
    Un Robor de 4% ajuta foarte mult pe cei cu credite Prima Casa, credite de nevoie personale dar si IMM-urile. Le arata cum functioneaza economia reala- nu aia din manual.
    • +1 (1 vot)    
     gresit (Vineri, 15 februarie 2019, 14:05)

     ati [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     te uiti la robor si zici ca e rau. Nici mie nu imi place. Ba chiar ma afecteaza. Dar spune tu, imi imprumuti si mie niste bani cu 1% la o asa inflatie? De ce statul cere bani la 4%? Titlurile de stat in usd au 3% si tot cresc, spune tu de ce accepta Dragnea asta ? Parca economia duduie, nu?
     • -1 (1 vot)    
      Unui dependent poti sa-i vinzi la ce pret vrei (Vineri, 15 februarie 2019, 14:50)

      Fides [utilizator] i-a raspuns lui ati

      Trebuie doar sa te asiguri ca Pestele mare (dependentul) nu joaca niciun rol in sistemul legislativ. In rest da, pe pestii mici ii atragi cu Robor in intervalul 0,9-2%, si dupa stabilesti gradul de suportabilitate. Iar cand, simti ca au ramas fara aer, pe aia ametiti complet ii scoti din apa (Prima casa) si vinzi bunurile (imobile, la pret mic sa ai pierde contabila mare) catre o firma de casa (le scoate ea apoi la licitatie la pretul real), iar tu purcezi la optimizari fiscale. Apoi vanezi pestele mic toata viata (ca doar la Prima casa, nu se aplica legea Darii in Plata). Si apoi, cativa ani mai tarziu o iei de la capat, daca mai ieri erau credite in euro, CHF etc., azi sunt cu lei - toate cu dobanzi variabile - iar maine vor fi credite fixe (ca doar si acolo prinzi pesti). Iar BNR isi scoate si ea parleala, ca doar nu se lasa fara bonus.
      P.S.
      Ce am descris este doar o picatura din cum se face creditarea la noi. Soldatii furtunii desavarsesc la noi, ce au invatat pe furis in sute de ani la ei - ca prin lumea civilizata mai sunt prins cand manipuleaza Euribir, Libor ori cand pun de un cartel cat casa.
  • 0 (0 voturi)    
   Facilitatea de creditare Lombard e 3.5% (Vineri, 15 februarie 2019, 9:21)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   ROBOR nu prea are cum sa fie 4%, că-i sună Cinteză.
   Marjele băncilor s-au redus din 2014, dar la noi anul lor au simțit creșterile la utilități, salarii, chirii.
   Plus că inflația nu a fost 5% ci și conjunctural negativă în perioada respectivă și venea după o perioadă de criză, lumea contracta credite.
   • -1 (1 vot)    
    Manole: n-a murit nimeni la ROBOR de 4% (Vineri, 15 februarie 2019, 11:18)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    "Eu nu sunt confortabil cu această, aşa să zic, avalanşă de ştiri că a venit Apocalipsa cu ROBOR-ul la 3,20%. A fost 4%, 5% şi nu a murit nimeni în Ţara Românească. Au fost şi mai înalte. Să creaţi un nou bau-bau, nu neapărat dumneavoastră, un nou bau-bau, de la curs acum am ajuns la ROBOR, cred că este o uşoară exagerare şi să spun aşa: invit la calm. ”- citat din declaratia facuta de Isarescu, la data de 4 iulie 2018.
    Robor a fost tinut jos special intre 2014-2017 - pt. ca bancile sa prinda in lant pestisorii. Apoi urmau sa culeaga roadele prin crestere ”controlata” (a se citi macroprundentiala), pana la 4%, totul in tandem cu BNR. De aceea doare OUG114.
 • 0 (0 voturi)    
  oamenii rezonabili vs ticalosii iresponsabili (Vineri, 15 februarie 2019, 7:10)

  anonim3 [utilizator]

  Nu este usor sa limitezi efectele pentru economie ale unui grup de infractori, iresponsabili si zanatici care controleaza Parlamentul & Guvernul. In esenta, BNR accepta taxarea bancilor (desi aceasta va avea efecte asupra conditiilor de creditare, ingreunandu-le), multumindu-se sa ceara doar eliminarea prevederii celei mai aberante din cretinia numita OUG 114/2018. Este insa doar o tactica de limitare a daunelor. Din punctul de vedere al cetatenilor si al tarii, este foarte putin, dar nu este in puterea BNR sa trimita la ospiciu sau la scoala obligatorie de corectie pe Orlando, Valcov, Daniel Zamfir, si pe cei care le tin spatele - Dancila, Dragnea & Co.
 • 0 (0 voturi)    
  bine spus ! (Vineri, 15 februarie 2019, 8:30)

  Cosmindpg [utilizator]

  Chiar ca multinationalele au ajuns sa conduca tarile si nu guvernele !
  • 0 (0 voturi)    
   Mie mi se pare derivă ce face guvernul (Vineri, 15 februarie 2019, 9:50)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Cosmindpg

   Promisiunile din campanie nu au luat în calcul inflația, cursul, ROBOR-ul - statul trebuie sa finanțeze deficitul și să rostogolească credite vechi la costuri in creștere.
   Măsurile din OUG 114 nu au fost negociate cu experți, cu industria. Procentele taxelor aruncate acolo sunt calculate doar pe nevoi, nu e calculat un impact.
   Suedia a negociat un an introducerea taxei de doar 0.036% - adică de 25 ori mai puțin decât iese la noi.
   In schimb a fost timp pentru învârtelile lui Tiriac cu grădinițe "olimpice" - vezi propunerea recentă a renunțării la orele de Educație Fizica la clasele mici.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by