Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, cel mai înalt reprezentant al României la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a obținut unul din cele două mandate de vicepreședinți, alături de ministrul Finanțelor din Lituania, a anunțat, duminică, ministerul de resort, potrivit Mediafax.

Eugen TeodoroviciFoto: Hotnews

Noul președinte ales al Consiliului Guvernatorilor BERD va fi ministrul Finanțelor din Spania.

„Desemnarea unei structuri de conducere formată exclusiv din reprezentanți ai unor state membre consolidează interesele Uniunii în cadrul BERD, chiar și în contextul ieșirii Marii Britanii din forul comunitar. România, prin ministrul Eugen Teodorovici, asigură în prezent atât președinția Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții (BEI), cât și pe cea a Consiliului pentru Afaceri Europene și Financiare (ECOFIN), în contextul Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Este o premieră de la aderarea României la Uniunea Europeană, când un oficial român deține în același timp cele mai înalte funcții în cadrul celor trei instituții europene de prestigiu”, subliniază Ministerul Finanțelor în comunicatul de duminică.

BERD este deținută de 67 de țări de pe cinci continente, precum și de Uniunea Europeană și BEI.

BERD a investit în România în 429 de proiecte, cu investiții nete de peste 8 miliarde de euro, atât în sectorul privat, cât și în cel public, în domenii precum energia, transportul și infrastructura municipală, precum şi în instituții financiare. Portofoliul actual este de aproape 1,9 miliarde de euro.

România este membru BERD din anul 1991. Guvernatorul României la BERD este ministrul finanțelor publice, iar guvernator supleant este guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR). Începând din anul 2011, țara noastră face parte dintr-o constituentă condusă de Turcia, din care mai fac parte Azerbaidjan şi Kîrgîzstan.