​În linie cu celelalte monede ale țărilor din jur, leul a scăzut vineri în fața euro, BNR calculând o medie de 4.7619 lei pentru un euro, nivel care a mai fost atins la finalul lunii ianuarie. Moneda unică se tranzacționează într-un interval îngust în jurul nivelului USD 1.1335/EUR față de dolar înaintea comentariilor așteptate de la președintele BCE.

euroFoto: Hotnews

Context:

​Anuntul detaliat al datelor privind produsul intern brut în 4Q18 în Germania a confirmat citirea preliminară: economia a stagnat față de trimestrul anterior (în care se înregistrase o scădere). Exporturile nete nu au contribuit la modestul avans (creșterea exporturilor fiind contrabalansată de cea a importurilor) în timp ce consumul gospodăriilor a adus 0.1 puncte procentuale de creștere iar cheltuielile sectorului public au contribuit cu alte 0.2 puncte procentuale.

Președintele a refuzat vineri să promulge legea bugetului pentru 2019. După o critică dură a acestuia a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională privind aspectele de neconstituționalitate (nu se respectă obligațiile față de UE și se încalcă drepturi fundamentale).

În ultima zi lucrătoare a perioadei curente de rezervă (și anticipând intrarea pe piață a șase miliarde lei prin ajungerea la maturitate a unei emisiuni de obligațiuni) segmentul scurt al curbei randamentelor implicite a alunecat la 4.40% iar segmentul maturităților 1M-3M a coborât în zona 4.65%-4.25%.

Ministerul finanțelor a împrumutat joi 410 milioane lei în obligațiuni care ajung la maturitate în iunie 2023 acceptând un randament maxim de 4.30% și un randament mediu de 4.27%. Raportul dintre cerere și ofertă a fost de aproape 2.3.

Metalele prețioase se tranzacționează în intervale înguste vineri dimineață după scăderea de ieri din cauza întăririi dolarului cauzată de intensificarea speranțelor că rațele de dobândă vor mai crește cel puțin o data în acest an. Aurul se tranzacționează cu puțin peste 1,330.00 dolari pe uncie, argintul este cotat la 15.83 dolari pe uncie iar prețul platinei a urcat la 827.00 dolari pe uncie. Prețul paladiului a crescut la 1,480.00 dolari pe uncie pe seamă îngrijorărilor legate de nivelul ofertei.