#wageledgrowth sau cum să-ți bazezi politicile publice pe citirea subiectivă a unor cifre. Munca în România este mult prea prost plătită față de Vest?

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 22 februarie 2019, 18:16 Economie | Finanţe & Bănci


Acuzatiile cum ca Romania e spatiul unui capitalism salbatic nu se prea sustine
Foto: sxc.hu
O parte a filozofiei #wageledgrowth e bazată pe faptul că în România asistăm la un capitalism sălbatic, în care munca este mult prea prost plătită în raport cu capitalul și că e nevoie să ajungem la o pondere comparabilă cu media europeană. Nu mai puțin adevărat este că susținătorii acestei teorii, reputați profesori de economie, printre care Florin Georgescu sau Cristian Socol, vin cu date și cu grafice care le dau dreptate. Graficele sunt corecte, e adevărat. Doar că sunt interpretate subiectiv. Update: Cristian Socol a răspuns pe Facebook articolului HotNews.

Unul din graficele prezentate e și cel de mai jos:
Ponderea în PIB a remunerării salariaților, conform AMECO, era în România 37.6% iar media europeană e de 47.5%. Datele sunt valabile pentru 2018. Din imagine se vede că avem o diferență de circa 10 puncte procentuale între noi și UE, ceea ce e foarte mult. După noi se mai află doar Grecia și Irlanda. Bine, în cazul Irlandei treaba e diferită, întrucât acolo e paradis fiscal cu cote de impunere foarte scăzute iar statisticile pot fi distorsionate.

Dar, să revenim. Concluzia rezultată din graficul de mai sus pare să indice că e nevoie urgentă în România de masive creșteri salariale pentru a reduce decalajul față de media europeană. Numai că această concluzie ar fi total greșită. Și iată de ce.

În engleză, termenul utilizat e ”compensation of employees”. În traducere, remunerarea salariaților. Dar problema noastră majoră este că forța de muncă activă din România îi include și pe salariați și forța de muncă ne-salarizată. Iar ponderea salariaților în total forță de muncă din economie e la noi de 70%. Pe românește, noi avem circa 8 milioane de persoane ocupate, din care puțin peste 6 milioane de salariați. Pentru comparație, media europeană e undeva de 80%. Cum spuneam, pe langă salariați, în România există și munca nesalarială, care e altfel remunerată.

Pentru a furniza date mai fidele, Comisia Europeană face o ajustare, măsurând venitul mixt, care include și venitul salarial și pe cel nesalarial. În venitul mixt intră venitul pe cont propriu, PFA, PFI, liber profesioniști, drepturi de autor ș.a. Ajustările pe care le face Comisia europeană presupun că self-employmentul ar fi și el plătit tot la media pe economie. Iar dacă lucrurile stau așa, România nu ar mai fi la coada clasamentului, ci undeva la 49.4% ( la o medie europeană ar fi 55.4%).

Vrem să ajungem la ponderi ale salariilor ca în UE, dar nu părem interesați de faptul că ei au 40% venituri fiscale în PIB, iar noi 25%. Că la ei disciplina fiscală nu e o glumă proastă, iar statul de drept o glumă bună.

Iar dacă luăm acest venit mix, lucrurile arată cu totul altfel, mai exact ca în graficul de mai jos:
Practic, politicile fiscale au impus în țara noastră o taxare ridicată a muncii salariale, ceea ce i-a făcut pe mulți să se orienteze către crearea unor vehicule care maschează salariul. Fie să ia dividende din propria firmă și să și le dea la negru, fie să își facă alte ”optimizări” fiscale. diferite vehicule care să mascheze salariul.

Revenind la bani și la salarii, riscul cel mare e că suntem la o factura socială pe standarde cash care trece de nivelul de dinaintea crizei. În 2019 ajungem la 10.5% din PIB, mai mult decât înainte de criză.
Ca ultimă remarcă, în Vest factura salarială nu trece de 9% in timp ce noi ne îndreptăm spre 11%, în condițiile unor venituri mai mici în PIB șamd. Doamne-ajută!

UPDATE Ce scrie Cristian Socol pe Facebook: ”Apare acum pe hotnews.ro o analiza in care vi se arata un grafic cu date din 2018 - primul grafic atasat. Citez "Ponderea în PIB a remunerării salariaților, conform AMECO, era în România 37.6% iar media europeană e de 47.5%. Datele sunt valabile pentru 2018. Din imagine se vede că avem o diferență de circa 10 puncte procentuale între noi și UE, ceea ce e foarte mult ". Buun.

Ulterior se spune ca "Pentru a furniza date mai fidele, Comisia Europeană face o ajustare, măsurând venitul mixt, care include și venitul salarial și pe cel nesalarial. În venitul mixt intră venitul pe cont propriu, PFA, PFI, liber profesioniști, drepturi de autor ș.a. Ajustările pe care le face Comisia europeană presupun că self-employmentul ar fi și el plătit tot la media pe economie. Iar dacă lucrurile stau așa, România nu ar mai fi la coada clasamentului, ci undeva la 49.4% ( la o medie europeană ar fi 55.4%)."

Cunoastem teoria, e veche, datele nu s deloc mai fidele in cazul Romaniei si explic.
Presedintele institutiei independente din Ro da niste indicatii dar nu le explica foarte bine. El sustinea teoria asta si i am contracarat o instant in urma cu ceva ani. Acum revine sub o alta forma.

Dar hai sa vedem concret.

1. Primul grafic este din analiza hotnews, unde se spune ca graficul contine date din 2018. Oficial, cifrele pe 2018 nu au aparut, ele exista deocamdata decat ptr cateva tari. Aveti captura de pe Eurostat - capturile 2 si 3 atasate. Deci graficul are date false. E fake.

2. Ajustarea la care se face referire in text nu merge in Romania. Este o estimare gresita - manipularea din analiza vine din faptul ca se considera ca forta de munca nesalarizata - cum spune autorul - ar avea media pe economie ca venit. Eh,nu merge. El pune la venit mixt activitatile independente, profesii liberale ...este corect, cati sunt ei in Ro, sunt 2 milioane si ceva?Nu. Pai asta spun, o fi buna metoda in alte tari, dar sa nu mi spuneti mie ca vestitii milioane de lucratori din agricultura au media pe economie - ca e fake, nu crede nimeni. Noi avem 23,7% din populatie ocupata in agricultura, media UE este de 4,5%. Deci la noi statistica este bulversata de ponderea imensa a self employment in agricultura. Care nu e la venit mediu

3. Adica ce sa mai incolo-incoace, autorul incearca sa va spuna ca traiti mai bine decat in Suedia, Polonia, Slovacia, Malta, Ungaria Cipru si Grecia! Asa e, nu? ”
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5575 vizualizari

 • -5 (7 voturi)    
  Explica (Vineri, 22 februarie 2019, 19:18)

  Rdu [utilizator]

  te rog , munca nesalariala. Altfel...
  • -3 (11 voturi)    
   Cu bani de acasa... (Vineri, 22 februarie 2019, 21:36)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

   Daca mai face asta vreo doua analize, mai bogatanilor din Romanika, trebuie sa veniti cu bani d'acasa. Nu stiti voi, dar va spune meseriasul asta: sunteti platiti mai bine decat nemtii si norvegienii.
   • +2 (2 voturi)    
    Clar (Sâmbătă, 23 februarie 2019, 7:24)

    mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    monaco scrie pe noi.
 • -1 (5 voturi)    
  Ce aiureala (Vineri, 22 februarie 2019, 19:48)

  mihaipricop [utilizator]

  sa pui toate pfa-urile, liberii profesionisti la salariu mediu, iar Romania are o rata mai mare de angajati raportati la populatia activa decat: grecia, croatia, italia, spania si belgia, aici sunt datele pt toate tarile ue:

  https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=t2020_10&plugin=1
  • -1 (5 voturi)    
   In plus (Vineri, 22 februarie 2019, 19:57)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   nivelul veniturilor fiscale raportate la PIB ar trebui sa afecteze doar salariile bugetarilor, nu si cele din privat care reprezinta 75% din totalul de aprox. 5.5 milioane din care aprox. 1.2 mil bugetari si aprox. 4.3 milioane de salariati la privat.
   • +3 (7 voturi)    
    dar e invers (Vineri, 22 februarie 2019, 21:08)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

    Veniturile fiscale din economia reala sunt produse de privati, si de disciplina fiscala - platim TVA, cerem bon, nu luam dalariu la plic, in cazul unei vanzari raportam fiscului pretul real, nu vindem en-gros telefoane si masini pe OLX fara sa platim taxe.
    Cand statul creste salariile bugetarilor ca sa para ca are de unde plati pensii marite din pix, aia nu e venit fiscal - doar si-a mutat banii dintr-un buzunar in altul, dar taxa de transfer e mai mare decat suma.
    • 0 (2 voturi)    
     E adevarat (Sâmbătă, 23 februarie 2019, 7:23)

     mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     ca veniturile sunt incasate in mare masura de la privati, insa salariile bugetarilor sun tplatite din aceste venituri. De ce la privat nu-s salariile, raportate la pib, apropiate de de media ue ?
 • 0 (10 voturi)    
  glumeata Comisia cu pfa la salar mediu... (Vineri, 22 februarie 2019, 20:18)

  demaGOGU [utilizator]

  ...cand majoritatea pfa-urilor sunt muritori de foame, la propriu!

  trezirea, maine ne dovediti statistic ca munca in Ro e mai bine platita decat in Occident.
 • -2 (10 voturi)    
  grafice interpretate subiectiv (Vineri, 22 februarie 2019, 20:59)

  Je__ [utilizator]

  Deci pana si eurostatul zice ca Romania e mult sub media europeana, sunt statistici care spun ca mai bine de juma din forta de munca inregistrata castiga minimul pe economie, si vin pafaristii si ne mai trantesc un articol, ca nu....nu e asa....ca e buna conditia de sclavete....si multumiti si pupati mana stapanilor.


  Imi plac mult liderii astia de opinie, care se fac ca ideologia lor nu trece prin burta inainte de a fi debitata pe hartie.
 • -4 (14 voturi)    
  Capitalistii de serviciu (Vineri, 22 februarie 2019, 22:03)

  galeo [utilizator]

  Vor veni acum capitalistii de serviciu sa spuna ca in Romania nu pot fi crescute salariile din cazua, copruptilor, rusilor, extraterestilor... Vor gasi ei un motiv...
  • 0 (0 voturi)    
   emigrantii ipocriti (Sâmbătă, 23 februarie 2019, 19:49)

   huli [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Nu mai bine mergi tu inapoi in Galati sa ne spui tu de acolo ca salariile ar fi mari daca nu ar exista DNA, Iohannisi si #Rezist? Ca din Scotia e usor sa ai gura mare si plina de maro.
 • -1 (11 voturi)    
  Munciti si pt 2 lei - astfel reusim da cladim Europa (Vineri, 22 februarie 2019, 22:55)

  Fides [utilizator]

  Nu uitati de indemnul lui Anca Dragu, care stia atata economie de ziceai ca trebuiau scazute salariile precum in Africa, sa ne fie bine nu rau, dar nici de solutia lui Biris, aia identificarea fantomelor - oamenilor fara venituri care platesc CASS.
  Asa am ajuns sa-i facem la rinichi pe europeni, traind din salarii de 200 de euro precum nababiu. Acum avem salarii de vin ei la noi sa-si rupa spatele.
 • -2 (6 voturi)    
  nope (Vineri, 22 februarie 2019, 23:38)

  zavalitaa [utilizator]

  "Adica ce sa mai incolo-incoace, autorul incearca sa va spuna ca traiti mai bine decat in Suedia, Polonia, Slovacia, Malta, Ungaria Cipru si Grecia! Asa e, nu? ”

  Autorul nu încearcă să spună asta. PIBurile sunt diferite, indiferent de procentele salarizării din PIB.
  Socol apelează la emoții.
 • +1 (9 voturi)    
  This is for real? (Sâmbătă, 23 februarie 2019, 1:56)

  John_english [utilizator]

  "...reputați profesori de economie, printre care Florin Georgescu sau Cristian Socol,"

  Google search .... Venezuela.
 • +6 (10 voturi)    
  reputati profesori de economie? (Sâmbătă, 23 februarie 2019, 3:02)

  legolas13 [utilizator]

  Nu stiu cine sunt "reputatii profesori de economie" Florin Georgescu sau Cristian Socol, dar am putina incredere spre deloc in cineva, profesor pe deasupra, care nu stie sa scrie corect in limba lui. Citez din domnul Socol: "ele exista deocamdata decat ptr cateva tari".

  "Decat" atat am avut de zis.
 • +6 (6 voturi)    
  marxism curat cu alta palarie (Sâmbătă, 23 februarie 2019, 9:02)

  Dedalus [utilizator]

  "Trebuie crescute" - salariile in acest caz denota interventia comunista.

  Nu "creste" nimeni salariile. ele cresc atunci cand economia o permite.

  De ce sa nu "crestem" si "capitalul, tot asa? De ce sa nu reducem dobanzile la credite, tot din pix?!

  Si tot asa. Ajungem la interventia directa a statului in piata, nu pentru a o corecta ci pentru a o supune unor scopuri politice.

  ///

  Invarteste Socol degeba grafice si cifre. Pe de o parte Romania are o propoprtie uriasa din populatie ocupata in agricultura, pe de alta parte orice ai face in Romania se disipa in piata comuna a UE.

  Cresterea remunerarii muncii o fi ducand ea la cresterea consumului, dar consumul acesta este de bunuri si servicii de pe piata UE, nu doar din Romania. In plus, romanii mai au si obiceiul de a nu mai crede in Mos Craciun si in loc sa cheltuie ce primesc pomana, cum ii indemna Socol, ei economisesc.

  ////

  Cresterea salariului se face pe seama decapitalizarii. De undeva trebuie sa iei, ca sa poti sa dai in alta parte, nu?!

  Ori, Romania are cea mai slaba capitalizare, cea mai edusa prezenta a capitalui sau peste hotare, cea mai scazuta rata de intermediere financiara.

  Dupa ce ca de abia se taraie, capitalul romanesc mai este si muls de "teoriile" minunate ale lui Socol.

  ///

  De fapt, toata poveste nu este nimic altceva decat marxism.

  Ori, pentru a tara cum e Romania, chinuita in ultimul hal de marxism, sa vii sa spui ca iti place marxismul si il vrei inapoi este dovada de inconstienta crasa.
 • -2 (4 voturi)    
  HN insista cu articole incercand sa (Sâmbătă, 23 februarie 2019, 11:47)

  4Runner [utilizator]

  demonstreze ca alba-i neagra in materie de salarizare. Dl Dan Popa prezinta datele subiectiv si manipulatoriu, nu dl Socol, astfel incat ma vad nevoit sa-i dau dreptate celui din urma.
  Sa explic: In RO sunt 4,9 mil de salariati, nu 6 mil cum se spune in articol. Sunt 5.3 mil de contracte de munca, unii muncind in 2 locuri, deci nu avem cum sa ajungem la 6 mil. Diferenta dintre pop. ocupata si nr de salariati e de vreo 3 mil. dintre care 2 mil. e populatia ocupata in agricultura. Acestia sunt in agricultura de subzistenta sau, intr-un caz fericit, muncesc pe niste salarii mizere, nefiscalizate, in constructii in cel mai apropiat oras.
  UE a luat ca baza de plecare salariul mediu pe economie pt ca nu avea date concrete pt astia 3 mil., nu in urma vreunui studiu elaborat. Nu asta este scopul datelor respective.
  In fine, ce spune autorul in articol cu referire la veniturile fiscale si povara salariala cu angajatii statului este adevarat, dar irelevant in context. Da, salariile trebuie marite, precum si nr de salariati pentru ca statul sa colecteze de la mai multi si astfel povara cheltuielilor statului cu salariatii sa fie mai redusa.
  RO colecteaza doar 32-33% din PIB (nu 25%), cifra in sine daca o compari cu media UE e mica, daca o compari cu Singapore unde e 15%, e foarte mare. Fiecare tara cu modelul ei economic. Problema la noi e ca unii platesc corect si altii nu sau deloc, deci nu cifra in sine e problema.
  • 0 (0 voturi)    
   demonstratie (Duminică, 24 februarie 2019, 12:40)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui 4Runner

   Citat:

   "Da, salariile trebuie marite, precum si nr de salariati pentru ca statul sa colecteze de la mai multi si astfel povara cheltuielilor statului cu salariatii sa fie mai redusa."

   Ce sunt acelea "cheltueilile statului cu salariatii"?

   Presupunand ca statul creste salariile, evident ca vor creste si impozitele si contributiile. Care sume, crescute, evident, vor fi folosite pentru a da salariile mai mari, nu?

   Adica vine cam asa:

   X ia salariu 10 lei si plateste impozit 2 lei.

   Statul ii mareste salariul lui X la 20 de lei.

   Din astia 20 de lei, statul ia acum, 4 lei impozit.

   Cu astia 2 lei in plus, statul il plateste acum pe Y cu... 20 de lei. Adica, de undeva statul trebuie sa scoata diferenta 16 lei - 2 lei - 10 lei (cat ii dadea inainte lui Y) = 4 lei.

   Adica, ar trebui sa colecteze in plus inca 4 lei.

   Dar de unde?

   Evident, de la cei de la care nici inainte de a mari salariul nu colecta.

   Dar astia sunt fie lucratori in agricultura (de la care nu lua nici inainte impozit) fie evazionisti.

   Pai, daca inainte de a mari salariul nu colecta de la evazionisti, nu ar fi fost mai simplu sa o faca, in loc sa mareasca salariul?!

   ////

   Ce am spus mai sus e valabil cand statul e singurul angajator.

   Ce se intampla insa in sectorul privat?

   Daca un patron platea cu 10 lei un lucrator, o face si pentru ca venitul sau personal sa fie mai mare decat atat. Sa spunem ca venitul echivalent al patronului era de 20 de lei pe luna (din dividende).

   Acum, dupa minunata teorie, ar fi asa: patronul plateste 20 de lei lucratorului (cat avea si el inainte, ca venit din dividende).

   Ce poate face acum patronul?
   a) concediaza o parte din angajati, pentru a-si conserva venitul din dividende
   b) mareste pretul produsului sau serviciului, pentru a preleva o parte mai mare din incasari pentru remunerarea capitalului sau
   c) accepta sa isi remunereze capitalul cu o suma echivalenta mai mica decat salariul angajatilor sai

   Nici una dintre situatiile de mai sus nu are vreun efect pozitiv.
   • 0 (0 voturi)    
    Ba da, efecte pozitive sunt (Luni, 25 februarie 2019, 9:35)

    4Runner [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    a) vede ca salariile sunt pe un trend puternic ascendent si investeste in tehnologie sau intr-un manager mai priceput care-i eficientizeaza activitatea, astfel scopul final este cresterea productivitatii muncii.
    b) ar putea sa creasca preturile daca are putere de negociere asupra clientilor, daca nu, nu. De multe ori situatia e undeva pe la mijloc, adica creste usor preturile incercand sa vina cu personal mai amabil, servicii mai bune, un marketing mai inteligent, etc...
    De aemenea, trebuie sa iei in considerare ca o piata mai mare, pt ca consumatorii au putere de cumparare mai mare, este benefica pentru patroni, adica efectele de runda a doua sunt foarte pozitive. Avantaj cei care deja sunt prezenti in piata, aka patronul nostru.
 • +1 (1 vot)    
  Tema inexistenta in tarile avansate (Sâmbătă, 23 februarie 2019, 13:38)

  John_english [utilizator]

  si minuscula pe internet.

  Cateva observatiii. In tarile avansate se vorbeste de personal income nu de wage. Exista dealtfel o diferenta importanta intre wage, salary si income.

  PS. Nu stiu cum un tweet din 2014 a ajuns viziune pentru fiscalitate in ROmania.
 • 0 (0 voturi)    
  socol (Duminică, 24 februarie 2019, 12:07)

  Ilidia [utilizator]

  Tov. Socol isi apara vederile cam ȚcomunisteȚ si amesteca mere cu pere si rezulta...prune...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by