Nicolae Chidesciuc, JP Morgan: S-a mers prea departe cu majorările salariale. Ne putem aștepta la o încetinire a economiei, la o depreciere a leului și la o inflație ridicată

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 27 februarie 2019, 6:22 Economie | Finanţe & Bănci


Nicolaie Chidesciuc, economist J.P.Morgan
Foto: AGERPRES
În ultima perioadă s-a mers prea departe cu majorările salariale, acestea având cel mai mare ritm de creștere din UE, crede Nicolae Chidesciuc, economist al J.P. Morgan. ”​Vedem riscuri economice în creștere în România. Taxăm cât putem și tăiem de la investiții cât putem- asta a fost rețeta politicii fiscale din ultimii 2 ani. Dar acum de la investiții s-a tăiat destul de mult și nu prea mai e loc de tăiat. Nici nu prea mai ai de unde să taxezi fără consecințe nefaste mai târziu. De asemenea, nu prea mai ai nici cum să iei bani prin măsuri one-off. Poate o sursă care a mai rămas este Pilonul II de pensii”, a adăugat Chidesciuc.

”​Trebuie să ne așteptăm la o încetinire a creșterii economice în acest an. Economia a crescut foarte mult în ultimii ani, a crescut mult mai repede decât alte țări din Europa Centrală și de Est, pe baza unor politici economice care au fost la început sănătoase, dar care nu au mai fost ok atunci când s-a marșat foarte mult pe creșteri salariale în detrimentul investițiilor”, a declarat Chidesciuc.

Chidesciuc, care a fost mult timp economistul șef al ING România, coordonează acum de la Londra economiştii băncii americane JP Morgan pentru pieţele emergente. Declarațiile sale au fost făcute la CFA Dinner 2018, dar se dovedesc a fi fost foarte adevărate și acum.

El a admis că România se află într-un moment de cumpănă, chiar dacă această cumpănă nu e la fel de mare cum era înainte de criza financiară.

Economistul român vede câteva dezechilibre în economia românească, printre ele fiind deficitele gemene. ”România a avut o politică fiscală prociclică care a dus la un deficit bugetar printre cele mai mari din UE. Iar dintre țările din jurul României este clar cel mai mare. Ceea ce e mai grav e că deficitul bugetar structural a fost anul trecut de peste 3% iar în acest an va fi undeva pe la 4 %”, a mai spus Chidesciuc. Mai avem și problema deficitului de cont curent care se tot lărgește și care e printre cele mai mari din UE, spune economistul JP Morgan.

În opinia lui, România are cea mai mare anvelopă salarială ca pondere în veniturile fiscale din UE, iar în 2018 vom depăși și nivelul de dinaintea crizei. Există clar niște semne de întrebare. Nu știu unde se va duce economia dar e foarte probabil că ne putem aștepta la o încetinire a economiei, la o depreciere a monedei naționale- nu știu până la ce nivel al cursului- și la o inflație ridicată care pe termen mediu va rămâne înafara țintei BNR.

”Salariul minim din România a avut cea mai mare rată de creștere din UE. De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că a fost nevoie de venituri la buget și s-a forțat creșterea veniturilor prin creșterea salariilor. O bună perioadă a acestor majorări nu a fost însoțită de inflație, semn că salariul minim fusese prea mic. Dar în ultima perioadă este evident că s-a mers prea departe cu aceste majorări. Dacă ne uităm la raportul salariului mediu din sectorul public și cel privat suntem la nivelul anilor 2007-2008. Nu cred că mai e mult spațiu de creștere a salariului minim în România în perioada următoare!”, atrage atenția Chidesciuc.

Întrebat pe ce măsuri trebui să se concentreze decidenții de politici economice din România, economistul JP Morgan a spus: ” Pe atragerea de investiții- fie ale românilor fie investiții străine- care să ducă la creșterea producției, a productivității și care să permită apoi creșteri salariale. Nu cred că modalitatea potrivită de a obține acele majorări salariale este prin intermediul unor legi.”

Chidesciuc mai crede că România ar putea întâmpina probleme în viitor cu plata pensiilor. ”Ritmul de îmbătrânire din România e foarte ridicat, emigrația e foarte ridicată. Nu cred că aceste majorări salariale vor stopa migrația externă, în condițiile în care instituțile Statului nu sunt foarte puternice și poți oricând obține un standard de viață mai bun în străinătate. Cred că vor rămân în țară doar cei care sunt fericiți cu cea ce fac ei în România. Presiunea pe generațiile viitoare va crește și va fi foarte dificil să plătești pensiile câtă vreme vei avea tot mai puțini salariați care să achite pensii unui număr tot mai mare de pensionari. Trendul nu e deloc favorabil dar acest lucru nu cred că e un secret, spune economistul român.

Întrebat care ar fi cel mai important lucru pe care trebuie pus accentul în viitor, Chidesciuc a spus că educația și o cât mai redusă implicare a Statului în economie.

”Taxăm cât putem și tăiem de la investiții cât putem!. Asta a fost rețeta politicii fiscale din ultimii 2 ani. Dar acum de la investiții s-a tăiat destul de mult și nu prea mai e loc de tăiat. Nici nu prea mai ai de unde să taxezi fără consecințe nefaste mai târziu. De asemenea, nu prea mai ai nici cum să iei bani prin măsuri one-off. Poate o sursă care a mai rămas este Pilonul II de pensii. A fost atins oarecum, dar continuă să se afle sub un risc semnificativ”, a mai spus Nicolae Chidesciuc, precizând că nu crede că toate discuțiile din jurul Pilonului II vor duce la scăderea ratingului de țară.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7500 vizualizari

 • -3 (13 voturi)    
  locuri comune... (Miercuri, 27 februarie 2019, 7:02)

  demaGOGU [utilizator]

  ...sau du n'importe quoi, cum spune franglezul.
  • +3 (9 voturi)    
   "..economia a crescut foarte mult.." (Miercuri, 27 februarie 2019, 9:21)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Afirmatia de mai sus pare sa contrazica ideile Opozitiei, cum ca ar fi fost o crestere "din pix". Si e una corecta, confirmata nu de statistica romaneasca, ci de organisme internationale care nu iau de buna ce le transmit autoritatile oficiale.

   Mai ales dupa ce s-a intamplat in Grecia (autoritatile au falsificat documente si au mintit UE ani de zile), Comisia UE verifica datele, la fel FMI-ul sau Banca Mondiala.

   Toate au confirmat ca Romania a fost in topul cresterii economice europene in ultimii 8 ani, am redus substantial din decalaje si am capatat o pondere mai importanta in formarea PIB-ului UE.

   Leul s-a mentinut stabil, cu deprecieri foarte moderate (cativa bani), tinute sub control de BNR (are obligatie legala in acest sens).

   Inflatia medie anuala s-a redus foarte mult, de peste 3 ori, fata de nivelul anilor '90 sau chiar 2000. La un moment dat ajunsesem chiar la "deflatie" (inflatie negativa).

   "Salariul minim a avut cea mai mare crestere din Europa", ne spune dl economist de la banca privata JP Morgan.
   Ceea ce e pozitiv imediat pt milioane de romani, dar e un avantaj care se poate evapora daca nu e insotit de masuri in favoarea investitiilor, exporturilor si a celor de disciplina bugetara.

   Inflatia a avut un "puseu" cateva luni, acum a revenit in intervalul tintit de BNR (1,5-3,5%). Leul e stabil la cativa bani deasupra 4,70/euro.

   Avem totusi o mare problema cu efortul platii bugetarilor si pensionarilor, cu deficitul de cont curent si cu importurile prea mari.

   Guvernul coalitiei PSD-ALDE-UDMR tot incearca sa gaseasca bani, pune taxe si goleste visteriile companiilor de stat.

   Se pare ca exporturile sunt pe un trend ascedent cu o dinamica superioara importurilor (leul usor depreciat ajuta imediat exportatorii si penalizeaza importurile).

   Dar nu e suficient, trebuie eforturi de reechilibrare a deficitului de cont curent, el se rasfrange negativ in "riscul de tara" si ne taxeaza suplimentar cand vrem sa luam bani de pe piata internationala.
   • +2 (2 voturi)    
    tot "crestere din pix" se numeste (Miercuri, 27 februarie 2019, 18:02)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Cresterea economiei, adica a PIB-ului si implicit a bugetului (desi la noi colectarea sta prost sub 30%), s-a facut prin cresterea veniturilor: salariile bugetarilor si a salariului minim (producand o crestere in cascada a altor salarii dar si a inflatiei) au strans bani ca sa nu se vada atat de mult deficitul dat de cresterea pensiilor.
    Problema e ca nu a crescut cu nimic productivitatea, eficienta, avem dublul numarului necesar de functionari bugetari - si ne-am imprumutat la greu fara sa avem vreo investitie majora care sa asigure investitii straine sau reducerea deficitului balantei comerciale.
    Daca luna viitoare nu se mai aloca bani pentru pomeni electorale - salariul bugetarilor a ajuns dublu fata de privat - vom intra in recesiune tehnica.
 • -1 (19 voturi)    
  presupun (Miercuri, 27 februarie 2019, 7:15)

  andrei1245 [utilizator]

  ca s a ajuns prea departe cu majorarile salariale in afara de salariul tau pustiulica
  • +3 (19 voturi)    
   De ce esti (Miercuri, 27 februarie 2019, 7:42)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui andrei1245

   invidios pe salariul lui, de ce? Sau presupui ca o firma sau o companie privata te plateste daca nu are beneficii de pe urma ta ?
   Vrei bani mai multi ? Munceste mai mult, produ mai mult, asuma-ti raspunderea. Si lasa manelele ! Nici o afacere nu o sa te platesca ce esti frumos.
   • -3 (9 voturi)    
    Pentru aia care mi0au dat minus (Miercuri, 27 februarie 2019, 9:06)

    ABBV [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    Nu poti slujii la doi stapani, esti ori capitalist ori comunist. Dar in Rromania ....nu ai ce cere.
    Toti sunt virgini si critici, pana e vorba sa faca ceva ....atunci toata lumea fuge de raspundere. La fel cu primitivi care critica vestul ....si care sunt de parere ca acolo nu fug caini cu colaci in coada si toti aia sunt pagani si multinationalele sunt rele .....etc. Nu va place faceti voi ceva !
    In loc sa criticati pe alti fiti voi constructivi .....dar la Rromanica nuuuu .....cum sa puneti mana sa munciti sau sa invatati ceva.
    • 0 (2 voturi)    
     te rog (Miercuri, 27 februarie 2019, 12:03)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

     primeste si de la mine unul.adicatelea minus.
     nu de alta,insa prea-ti razi in barba-ti rara de Tara si poporul asta.
     ''lasa manelele'' vs ''produ mai mult'' nu prea se leaga,muncitorul taichii.
     revenind,ideile tale se pot aplica la gradinita,unde bebeii papa tot ce li se pune in fata,cam ca la multinationale,intelegi mata.
     acolo nu prea tipi,ca-ti baga suzeta,aia cu contractul.
     acum,ca tampitii psd maresc salariile sau pensiile o fac pt voturi,e cunoscut,da' ce drac are treaba o banca,fie si ea jp morgan?
     • +2 (4 voturi)    
      Daca tot e sa o luam asa (Miercuri, 27 februarie 2019, 13:02)

      ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Point

      Da rromani sunt in procent mare un popor primitiv.
      Si da stiu ca sunt un consumabil pentru o multinationala. Dar daca este sa o iau la prezent ....de la o multinationala imi iau salariul. Si daca e sa merg in continuare pe idee "Dorele" cand nu poti nimeni nu te poate invata.
      Din punctul meu de vedere si am mai zis-o datoria mea e fata de familia mea, statul nu a facut altceva decat sa ia de pe mine. STATUL nu multinationala.
      Si fiindca nu poti mai mult decat manele iti cant eu ceva. Si in multinationala seful Rroman ti-o tr...
      • -2 (2 voturi)    
       cred (Miercuri, 27 februarie 2019, 14:19)

       Point [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

       ca este foarte greu sa te simti apatrid si fara radacini.
       insa sa-ti pui juvatul multinational de gat si ghiulele de picior ale bancilor nu cred ca e o solutie.evadare,poate da.
       sunt multi plecati care au capul mare,sunt si mai multi care scuipa in urma insa majoritatea spera si cred in Tara lor.
       si te rog inca odata,lasa-l pe badea si raraielile alea,face rau la ten
   • 0 (0 voturi)    
    dupa cum (Joi, 28 februarie 2019, 14:56)

    andrei1245 [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    raspunzi, esti mai tanar; sper ca nu ai facut ase ul, ca mai am cunostinte care sunt profesori pe acolo si o sa i intreb de ce scot tampiti ca tine pe banda rulanta,
    daca esti it ist sau inginer esti ok , pentru ca stiu ca in general esti ignorant si limitat, un pic lovit la cap de computer; unii isi depasesc conditia tu din pacate nu
 • +3 (15 voturi)    
  alo baiatu (Miercuri, 27 februarie 2019, 8:59)

  nicoR [utilizator]

  nu este interesul fiecarei tari sa ajunga cu salariul minim la nivelul tarilor avansate ? numai shmecherii din JupoiMorgan ?
  - stii cum se tine salariul minim in vest ? prin legi si pedepse aspre, altfel ar cadea in 2 minute ...
  - trebuie sa stam pe vecie in pozitie de sclavi pt shmecheri ?
  • -1 (3 voturi)    
   De fiecare data (Miercuri, 27 februarie 2019, 12:00)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

   cand intervine statul cum spui tu... se intampla lucruri nasoale...Pe care ghici cine le plateste?
   Economia trebuie sa fie libera si bazata pe cerere si oferta. Nu directionata de guverne te miri pe unde. Statul te tine sclav nu companiile. Gandeste peste 80% din ce castigi tu merge in impozite si taxe. Daca ai impresia ca balada populista cu multinationalele care "este rele" e adevarata.
   Nu te poate ajuta/invata nimeni ...daca tu nu vrei sa te ajuti.
   • +1 (5 voturi)    
    nu e balada (Miercuri, 27 februarie 2019, 12:46)

    nicoR [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    e realitate. economie libera de acord, dar nu specula. cerere si oferta de acord, dar nu monopol. ce fac multinationalele e specula si monopol.
    - cum iti explici ca in vest cei 1% devin si mai bogati iar clasa de mijloc saraceste, statul nu mai are bani de intretinut scoli, spitale, drumuri ? unde sunt banii ? ei bine, banii sunt, dar nu sunt unde trebuie, adica nu ajung in camara statului.
    - daca pornesti de la premisa ca statul este un excroc (in vest) si multinationalele sunt ushi de biserica, ... e putin de discutat .. ajungi la expresia "daca are tata vaca de vandut, poti face o scoala, poti sa te duci la doctor, etc"
 • +2 (12 voturi)    
  he-he (Miercuri, 27 februarie 2019, 9:16)

  Mircea1978 [utilizator]

  pai normal bai nea Varza, normal ca nu iti convine, ca tu ca banca scopul tau este sa ii sclavuiesti pe romanii cu credite.
  Apoi tu ca JP Morgan e si mai normal sa tii in mizerie populatia tarii, ca omul de nevoie sa paraseasca tara din motive de salariu.
  De 30 de ani RO o duce greu tocmai datorita unor astfel de "vizionari" ca tine bai nea Varza, care declari ca stii: "Languages: •English – fluent •Russian – basic". Cit de basic stii matale rusa?
  JP Morgan a fost una din bancile care au provocat criza din 2008.
  Si acuma ne spune ca romanii trebe sa aiba salarii mici. Parca am auzit acelasi discurs la Basenel si Bocanele cind au taoat salariile cu 25%.
  • +4 (8 voturi)    
   Viermuș, Băse a făcut bine!!! (Miercuri, 27 februarie 2019, 10:24)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Mircea1978

   Mai mult trebuia să le taie paraziților de la stat. Plus să le reducă numărul cu o treime, că sunt prea mulți asistați lipiți de bugetul țării!!!
  • +2 (2 voturi)    
   explozia aparatului bugetar (Miercuri, 27 februarie 2019, 18:13)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Mircea1978

   JP Morgan o fi cauzat criza subprime din state, dar la noi a fost lucru manual ... Tariceanu a dublat aparatul bugetar cica pentru integrare in UE unde s-au angatat toate amantele si beizadelele in posturi caldute la sezut pe bani multi. Plus cresteri de pensii in anul cand fondul de pensii a intrat in deficit
   Criza cu franci elvetieni a fost a "smecherilor" care "au fentat bancile"
   Cresterea salariilor peste cresterea productivitatii produce doar inflatie si lipsa de competitivitate pe pietele externe. Romania importa mult de afara, daca nici nu exporta. Din banii primiti in plus, romanasii si-au luat televizoare, telefoane si excursii la bulgari.
 • +1 (13 voturi)    
  Daca (Miercuri, 27 februarie 2019, 9:38)

  savatuf [utilizator]

  ar scadea evaziunea fiscala , multinationalele ar fi impozitate acolo unde fac profitul, exportul de capital si forta de munca ar suferii regrese , atunci economia ar avea o sansa. Chestia asta cu investitiile facute de stat si care nu se intampla, ci doar se cheltuie bani an de an fara niciun rezultat sau mai bine zis se sifoneaza, vezi autostrazi si altele, ma duc cu gandul ca unii sufera ca acesti bani se duc in salarii si nu in studii de fezabilitate fara numar. Investitiile solide sunt cele din domeniul privat dar care trebuie sa beneficieze de sclavi , profitul trebuie sa fie maxim. Legat de pilonul doi pai mâi dragilor daca capitalizarea, randamentele, nu acopera inflatia la pensie o sa luati fix ... intre timp baietii astia cu staif plini de sfaturi isi iau salarii frumusele si prosti spera la randamente maxime la pilon . Bancile si IFN urile stau la propriu pe un munte de bani de aici dobanzile mici la depozite , manipuleaza roborul , imprumuta statul si se vaita ca riscul de a investi in economie e mult prea mare, dar raporteaza profituri cu doua cifre. Intrebare, oare merita sa le sari la beregata , romanasii astia ai nostri cand li se flutura banul pe la nas uita de patriotism si sunt mai rau ca strainii.
  • +2 (4 voturi)    
   Inflatia ....e vina guvernului (Miercuri, 27 februarie 2019, 12:05)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

   sau mai corect spus e instrumentul prin care statul iti fura din banii economisiti.
 • +7 (9 voturi)    
  Majorările la stat! Acolo sunt uriașe!!! (Miercuri, 27 februarie 2019, 10:21)

  prec [utilizator]

  S-a ajuns ca asistații lipiți de bugetul țării să aibă media salarială dublă față de a celor ce muncesc, produc și plătesc taxe și impozite.
  • 0 (4 voturi)    
   Nu (Miercuri, 27 februarie 2019, 17:26)

   savatuf [utilizator] i-a raspuns lui prec

   prietene ,salariul tau minim platit de angajator e problema. Crezi ca daca la stat sunt salarii mici tie iti creste salariul. Capra vecinului vechea meteahna , care te caracterizeaza.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

19:50 Artiom
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by