Ministrul Finanțelor Publice (MFP), Eugen Teodorovici, a anunțat miercuri că va avea o discuție cu băncile te tema taxei pe active, repsectiv a se vedea "forma la care urmează să acționeze".​

Eugen TeodoroviciFoto: Hotnews

"Orice dialog cât mai extins pe orice subiect nu poate fi decât un lucru bun. Astăzi o să avem o întâlnire cu ARB pentru a discuta a vedea exact și forma la care urmează să acționăm ca pe zona financiar-bancară să fie înțelese clar. Să nu mai fie temeri, aspecte neclare", a spus Teodorovici, într-o conferință de presă comună cu Banca Europeană de Investiții.

  • Ce va ieși din discuția cu Asociația Română a Băncilor va trebui să fie un pachet. Nu discutăm separat de rupere. Taxă față de Robor legat de active financiare. Discutăm la pachet și de modul de calcul al unui alt nivel de referință, rupere sau nu, ce rămâne masa impozabilă, ce acte se modifică. Va fi totul agreat la pachet și la pachet mergem cu ele. Nu facem greșeala să mergem separat.
  • Masa activelor financiare va trebui să fie dimensionată în sensul de a stimula băncile să finanțeze economia reală. Eu nu doresc ca ministru de finanțe să taxez vreo bancă Îmi doresc foarte mult ca băncile să fie parteneri reali în economie, să finanțeze economia reală, să-și țină profiturile în România, să finanțeze economia din România, atât public cât și privat.
  • Ieri a fost o discuție cu doamna prim-ministru și cu ceilalți colegi implicați pe zona de activitate pe care 114 a reglementat-o. S-a discutat ca fiecare ministru în parte să discute pe fiecare sector pe care îl coordonează așa cu fac eu pe zona de bănci, probabil că și ceilalți coleg ai mei au astăzi întâlniri cu actorii din piață, astăzi, mâine, cu toții vom centraliza aceste concluzii. Vom discuta la nivel de coaliție forma care se poate adăuga Ordonanței 114 din ceea ce a reieșit din discuții și speranța mea este că într-un termen cât mai scurt să putem aduce pe masa Guvernului propunerea de modificare. Dacă ea are argumente să fie modificată și dacă sunt cele care duc în direcția pe care ne-o dorim și noi, și băncile și cei din energie, comunicații și în special românii în general.
  • O să-i invitam pe cei din Pilonul II sa vedem care sunt argumentele. Astazi (miercuri n.r.) va fi transmisă invitația

El a dat de înțeles că vor fi exceptate de la taxa pe active și creditele Prima casă.

Prezent la eveniment, vicepreședintele BEI, Andrew McDowell a spus că vede un lucru bun cu privire la grupul de lucru care se ocupa de efectele Ordonanței 114/2018 pe zona bancară.

"Discuția policitlor interne ca și a proceselor este în afara mandatului BEI. Ne bucurăm că acest grup de lucru a fost înființat și lucrează", a afirmat McDowell.

În 2018, Grupul Băncii Europene de Investiții, compus de Banca Europeană de Investiții și filiala sa Fondul European de Investiții (FEI) a acordat României suma de 1,311 miliarde euro sub formă de împrumuturi, garanții, capitaluri proprii și operațiuni de microfinanțare.

Astfel, împrumuturile BEI au însumat 981 milioane euro, iar angajamentele FEI sub formă de capitaluri proprii, garanții și microfinanțare au fost în valoare de 329 milioane euro.

Anul trecut, finantarea din partea Grupului BEI în România a reprezentat 0,64% din PIB-ul României.

În total, circa 8.800 de întreprinderi mici au beneficiat de pe urma operațiunilor Grupului BEI.