Nou atac la adresa stabilității financiare

Trei motive esențiale pentru care proiectul lui Dragnea și Nicolae privind repatrierea rezervei de aur ne poate costa enorm

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 28 februarie 2019, 6:40 Economie | Finanţe & Bănci


Circa 60% din rezerva de aur a Romaniei se afla in strainatate
Foto: sxc.hu
Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect de lege care obligă Banca Națională a României să păstreze în țară 95% din rezervele de aur pe care le deține. Proiectul ar urma să modifice Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României. „Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare (subl.n.) și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % (subl.n.) din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”. Vezi mai jos de ce ține România o parte din aur în străinătate, care sunt practicile internaționale și de ce proiectul celor doi PSD-iști ne-ar putea costa enorm.

 • 1. Păstrarea a 95% din rezerva de aur în țară echivalează cu reducerea cu 95% a credibilității României
Pentru că asta reprezintă rezerva de aur din străinătate alături de cea valutară. Credibilitate că România își va putea onora obligațiile financiare internaționale asumate. E ca și garanția pe care o depui la bancă atunci când iei un credit, foarte simplist spus.

În prezent, potrivit celui mai recent Raport anual, România are plasat în străinătate circa 60% din rezerva de aur.
”Rezerva internațională-aurul și cele 32 de miliarde de euro-este ținută în afara țării pentru că astfel se poate verifica existența acesteia în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi, altfel ea neavând "nicio valoare", a explicat la o conferință ținută la Albă Iulia, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

”De asta pot românii să circule fără probleme și să facă plăți oriunde în lume, pentru că BNR adminsitrează această rezervă așa cum fac toate celelalte țări. Am mai auzit că Bundesbankul și-a repatriat o parte din rezerva de aur. Așa este, dar ea avea vreo 80% din rezervă la FED. Și au adus o parte în țară și au rămas cu 60% în afara Gemaniei. Păi atât avem și noi în afară!”, a mai spus Isărescu.

Vezi mai jos un fragment din intervenția Guvernatorului:"Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ține aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internațională. E rezervă internațională. Nu e rezervă internă. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ținem în țară. Dacă i-am ține în țară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ținem în conturi în străinătate. Așa se ține", a declarat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a subliniat și că fiind ținută în afară, rezerva poate să fie verificată în orice moment în sistemul de conturi.

"Noi nu suntem crezuți doar pentru că în fiecare luna spunem: rezerva valutară a BNR este de 32 de miliarde, plus 103 tone de aur și care valorează patru miliarde de dolari, s.a.m.d. Nu, nu ne crede nimeni dacă am avea banii în țara. Ei pot să fie verificați în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi. Așa funcționează economia mondială", a menționat Isărescu.

 • 2. PSD încalcă regulile europene forțând modificarea Statutul BNR

Potrivit Deciziei 98/415/CE din 29 iunie 1998 privind consultarea Băncii Centrale Europene de către autoritățile naționale cu privire la proiectele de reglementare, pentru a modifica Statutul BNR trebuie consultată și Banca Centrală Europeană, ”în timp util”, fiind greu de crezut că BCE va emite un aviz favorabil în această privință. Cel mai probabil BCE va trimite din nou o scrisoare oficială în care va atrage atenția autorităților că încalcă deciziile europene, așa cum a făcut-o și în cazul OUG 114.

Toate aceste subminări repetate ale regulilor europene de către PSD sunt de natură a face din România o țară în care orice e oricând posibil, așa încât să nu ne mirăm dacă piețele internaționale se vor uita la noi ca la o țară cu care e prea riscant să faci afaceri,

 • 3. Rezerva de aur e a ROMÂNIEI, nu a PSD. Și ar fi inadmisibil să o joci la păcănele.
”Plasarea aurului în operațiuni de arbitraj sau de tip speculativ ar implica risc de contrapartidă și acesta a crescut o dată cu criza gloală. O eventuală valorificare prin operațiuni, cum s-a sugerat în unele discuții în presă, prin televiziuni, ar implica o formă de înstrăinare, chiar dacă stocul ar rămâne depozitat la Banca Anglie", a explicat într-o altă conferință Mugur Isărescu.

”Noi nu am considerat că într-o asemenea perioadă este bine să apelăm la asemenea operațiuni pentru câștiguri care, altminteri, sunt mici. Nu merită, ca să spunem așa. Nu numai că nu am făcut dar nici, cel puțin, nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum sugera un personaj”, a explicat guvernatorul BNR.

Vezi mai jos intervenția academicianului Daniel Dăianu la DIGI Tv explicând de ce ține România o parte din aur în străinătate:
”Aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat. Rezervele României sunt plasate astfel încât ele să fie protejate și ca valoare, și fizic. Viața unei țări poate cunoaște și momente mult mai dramatice decât cele pe care ni le imaginăm după 3 decade de tranziție într-o Europă care nu a cunoscut un război mare european. Trăim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotrivă, mai periculoase. Poți să faci cu aurul operațiuni mai mult sau mai puțin riscante, punctul meu de vedere e că e mai bine să nu faci operațiuni. Eu cred că important pentru România e să facem plasamente acolo unde avem certitudinea, pe baza unei analize geopolitice, că sunt protejate mai bine”, a spus el.

Se poate întreba: n-ar fi protejate în România? Nu aș vrea să fac un scenariu. Dacă ceea ce înseamnă NATO ar asigura aurul și pe teritoriul României, în totalitate, ai zice că s-ar putea imagina așa ceva, dar nu cred. Germania, Austria au repatriat o parte din aur, dar o parte mică în raport cu cât dețin”, a continuat Daniel Dăianu.

Nu cred că e un subiect care să inflameze spiritele, nu mi-aș face o grijă din acest punct de vedere.

Banca Angliei nu poate să facă operațiuni având drept colateral aurul de la BNR. Între băncile centrale există respect, iar Banca Angliei e o doamnă venerabilă. O delegație a BNR a fost anul trecut la Banca Angliei, avem relații foarte bune și nu numai din dorința de a fi protejate rezervele de aur”, a spus Dăianu.

Mai jos, clasamentul statelor din punct de vedere al rezervelor de aur. Click pe imagine pentru a o mări.Odată adus aurul în țară, nu ar fi deloc imprevizibil un pas II în care s-ar vinde o parte din rezervă pentru a face drumuri județene sau alte mecanisme de sifonare a banilor către partide.

Alte resurse utile:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

50650 vizualizari

 • +36 (44 voturi)    
  Dupa cum au blindat jandarmeria (Joi, 28 februarie 2019, 7:40)

  rov [utilizator]

  Cred ca trebuie sa ne mobilizam toti prietenii din armata sa facem revolutia adevarata, cea in care tot alde pezedeul va deconta distrugerea facuta tarii.
  • -38 (46 voturi)    
   Serios mai Gigel? (Joi, 28 februarie 2019, 10:23)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui rov

   "De asta pot românii să circule fără probleme și să facă plăți oriunde în lume, pentru că BNR adminsitrează această rezervă...bla bla bla" (Isarescu)

   ========================

   Chiar de-ai fi #rezist, cat de prost poti fi ca sa-ti limpezesti creierasul cu asemenea gogomanie?

   Mai #rezistule, ai priceput ce zice nen-to Mugurel? Ca muncesti degeaba, ca un bou ce esti, ca, de fapt, el insusi, el Isarescul iti permite sa calatoresti si sa faci plati oriunde in lume, nu munca ta.
   • +19 (21 voturi)    
    nu meriti raspuns (Joi, 28 februarie 2019, 11:44)

    TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Evident ca era newlook, prietenul rusilor, cu acest comentariu penibil. Raspunsul nu e pentru tine, e pentru altii care te-ar putea crede pe cuvant.

    Dar totusi, pentru tine, am o intrebare, desi nu ma astept la un raspuns inteligent: cam care crezi tu (sau sefii tai, daca n-ai voie sa vorbesti in nume personal) ca e avantajul pentru Romania sa aduca in tara rezerva? Ca pentru Dragnea si pentru rusi stim care este, poate fi furata mai usor.

    Pentru restul: e evident ca pentru o banca straina nu conteaza daca s-a muncit pentru acei bani sau au fost castigati la loterie.

    Conteaza daca banii respectivi pot fi rascumparati in cazul in care un guvern incompetent baga tara-n faliment.

    In situatia respectiva bancile straine si se pot trezi ca, la settlement-ul care trebuie facut la cateva zile dupa platile romanului in strainatate cu cardul, din Romania nu vine valuta datorata, pentru ca a papat-o Dragnea si bancile romanesti sunt in faliment.

    Ocazie cu care comerciantul strain la care romanul a platit cu cardul ar ramane cu ochii in soare, si cu pierderea in bilant.

    Platile facute de noi cu cardul in strainatate nu se fac instantaneu, chiar daca asa pare la prima vedere.

    Daca te uiti zilnic la istoricul tranzactiilor pe contul tau, o sa vezi ca platile in strainatate apar dupa cateva zile, uneori chiar saptamani (si nu doar in strainatate, dar acolo e mai evident, intervalele sunt mai lungi de obicei).

    In timpul asta banii sunt in continuare in contul tau, sunt doar blocati. Beneficiarii nu au primit inca banii, si nu-i pot folosi.

    De aici apare riscul. Tu ai deja produsul (sau serviciul) cumparat, dar comerciantul strain inca nu a primit banii, si exista riscul sa nu-i primeasca niciodata, daca Romania si sistemul ei bancar intra in faliment.

    Caz in care rezerva valutara ar putea fi folosita pentru a acoperi aceste plati. Mai putin in cazul in care e in pivnita lui Dragnea sau ascunsa prin cimitire de Valcov.
    • -12 (16 voturi)    
     Minti. Pur si simplu, minti. (Joi, 28 februarie 2019, 12:41)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

     Minti. Pur si simplu, minti.

     Daca exista orice problema cu plata instantanee prin card de credit (Visa, MC, etc) sau de debit (sistemul Cirrus, Plus, sau altele) ...
     ....INDIFERENT CINE a generat problema: cardul, contul, banca ta, sistemul sau orice altceva
     ....plata este REFUZATA PE LOC, instantaneu.

     Zilele alea de plata interbancara sunt altceva, au alt rost si oricum nu afecteaza nicidecum plata cu cardul IN CONTINUARE.

     Asa ca NU Isarescu iti da dreptul sa dispui de banii tai, nici cu rezerva, nici fara rezerva, in Romania sau Aiurea.
     • +12 (12 voturi)    
      Stii vorba lui Caragiale? (Joi, 28 februarie 2019, 14:26)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Ca ti se potriveste de minune! Ori minti, or habar n-ai dar vorbesti si tu ca sa te afli in treaba. NICI o plata cu cardul nu e instantanee! Singurul lucru instantaneu e verificarea existentei banilor. Dar ATAT! Iar daca asta nu se poate verifica in mod serios, oricine are putina minte isi da seama ce se intampla!
      Pentru cei fara minte e adevarat ca e imposibil...
      • -11 (11 voturi)    
       Da, treci cardul si mai tarziu te intorci sa iei.. (Joi, 28 februarie 2019, 15:30)

       newlook [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

       Da, mai #rezistule, asa o fi in lumea ta: treci cardul si mai tarziu te intorci sa iei produsul.
       • +7 (7 voturi)    
        QED!!! (Joi, 28 februarie 2019, 15:58)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui newlook

        Unde am spus eu ceva de produs??? Dar ce sa-i faci, asa-i daca n-ai minte, spui tot felul de prostii. Daca nu stii, roaga pe cineva sa-ti explice, desi cred ca nu sunt sanse sa pricepi...
      • +6 (6 voturi)    
       meserie (Joi, 28 februarie 2019, 18:50)

       Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

       Au clare indicatii de lucru, trolii astia. Sa nu crezi ca rezolvi ceva. Au notite dupa care lucreaza, exista clare indicatii ce si cum sa spuna.

       Directiva curenta este de a atrage oamenii in discutie, apoi de a-i insulta personal, pentru a starni o reactie de raspuns.

       Astfel se dilueaza discutia si apare totul ca o cearta pe care nimeni nu o mai urmareste.

       Este total contraindicat sa raspunzi trolilor, pentru ca ei au o strategie, pe cand tu nu ai. Ei sunt asa de meserie (in fine, cei care le scriu notitele, ca ei sunt vai mama lor platiti), pe cand comentatorii obisnuiti nu sunt. Devin victime sigure.

       Cei din gaksa cu care incerci sa vorbesti sunt proti de behaie si le mai si trag la gioale sefilor, sa se razbune pentru ca sunt prost platiti.

       Dar trebuie totusi atentie. Un caine, oricat de jerpelit si de amarat, tot poate sa muste :-))
   • +8 (8 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 28 februarie 2019, 12:21)

    pmct [anonim] i-a raspuns lui newlook

    • -8 (10 voturi)    
     Nu mai platesti "gazduire" (Joi, 28 februarie 2019, 15:16)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui pmct

     Nu mai platesti "gazduire". Daca "gazduirea" e doar 0,5%/an din valoare, atunci economisesti 20 de milioane euro anual. Nu-i rau, nu?

     PS: Argumentul BNR cu "credibilitatea" e fals, dar e croit exact pe masura neronasului clientilor: rezerva de aur are valoare de 4 miliarde euro, deci cam 10% din totalul rezervei. Chiar fiind considerata "o reducere", ceea ce nu este, dar chiar asa, 10% reducere nu afecteaza nicio credibilitate. Nu dezvolt; oamenii inteligenti au inteles din prima, dar intuiesc si o multime de "opinii" idioate din partea unora, de genul "Da' ba, da-i aur!".
   • -7 (9 voturi)    
    daca circulam si in SUA.... (Joi, 28 februarie 2019, 13:23)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    poate credeam ce zice Isarescu.
    • +4 (4 voturi)    
     In sfarsit ai si tu dreptate! (Joi, 28 februarie 2019, 18:23)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

     Da, asa este, daca stai numai in catunul tau uitat de lume si nu iesi si tu undeva unde sa existe banci, economie reala si nu "originala", normal ca nu ai de unde sti...
  • -10 (12 voturi)    
   uitativa la Venezuela cum a ramas fara aur (Joi, 28 februarie 2019, 12:38)

   gehabnis [utilizator] i-a raspuns lui rov

   Venezuela nu mai are acces la aur pentru ca e la Londra.

   Nu mi se pare normal sa platim (cat platim ca nu scrie) sa ne stocheze Londra aurul. Daca vreti sa avem respect pentru noi, atunci sa tinem aurul sub BNR. E ditai mai cladirea... pentru ce am construit-o sa o admiram ca fraierii si sa fie useless.

   Referitor la Dragnea si alti politicieni corupti, iesiti la vot, sau la miting, cum este normal.

   Aurul nostru sa stea in tara noastra, politicienii corupti sa dispara.
   • +5 (9 voturi)    
    De unde scoti prostiile astea? (Joi, 28 februarie 2019, 14:31)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui gehabnis

    Singurii (cred) care au ramas fara aur suntem noi, ca l-am dat la rusi! Venezuela are aurul bine mersi, e tot acolo si e al lor. Nu-l pot folosi datorita situatiei politice, dar nici eu nu as vrea ca aurul Romaniei sa fie folosit de psd-isti cum vor ei!
    P.S. Chiar esti asa de naiv sa crezi ca iesirea la vot sau la mitinguri va rezolva problema coruptiei?
    • -4 (10 voturi)    
     mai bine te-ai informa tu (Joi, 28 februarie 2019, 16:57)

     gehabnis [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     naiv nu sunt, am trait destul (peste 10 ani) in occident ca sa stiu cum stau lucrurile si la ei.

     Rusii ne-au luat aurul (l-am trimis lor "sub indrumarea lor").

     Cat costa sa tinem aurul la Londra? de ce nu spune nimeni.

     Tu si eu care comentam aici, oricum nu castigam si nici nu pierdem mare lucru unde tine BNR aurul. Insa ca cetatean al unei tari independente mi se pare normal sa fim in stare sa ne administram singuri resursele.

     Acum ca exista politicieni corupti/hoti impotriva lor alta este solutia, nu sa fugim sau sa mutam avutia tarii peste hotare.
     • 0 (6 voturi)    
      Mai explic o data: (Joi, 28 februarie 2019, 19:24)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui gehabnis

      Cand am spus "prostii" m-am referit la faptul ca Venezuela a ramas fara aur. Atat! Ce ai spus in rest sunt simple pareri si fiecare are dreptul la parerea lui. Dar iarasi, consider normal ca sa vrei sa impui o parere doar in cunostiinta de cauza. Ori eu nu cred ca nici unul din cei care posteaza aici are pregatirea si cunostiintele necesare pentru a impune asa o schimbare.
      • 0 (4 voturi)    
       Venezuela daca vroia (Joi, 28 februarie 2019, 22:48)

       Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

       sa ramana cu aurul de la Londra nu trebuia sa se certe cu Occidentul si dupa care sa ceara aurul.
       Acum Londra recunoaste, se pare, pe Presedintele Parlamentului Venezuelei ca Presedinte al Venezuelei. Si acesta cere ca aurul sa ramana la Londra.
       Daca Maduro era destept si vroia aurul de la Londra trebuia sa-l retraga inaintea crizei politice. Dar n-a fost destul de destept.
       Tot asa si rusul Dragnea si cioara de Serban Nicolae.
       Daca vor repatrierea aurului trebuia sa obtina mai intai ca Romania sa iasa din NATO si UE.
       Nu da bine deloc la Dragnea sa pupe mana lui Trump la inaugurarea din 2017 si apoi sa ceara repatrierea aurului din Occident in 2019.
       In plus este bine ca la aducerea aurului in Romania sa fie deja achitate toate datoriile externe. Altfel toate dobanzile la
       noi imprumuturi o sa fie mai mari.
   • +2 (2 voturi)    
    da (Joi, 28 februarie 2019, 14:35)

    pypy [utilizator] i-a raspuns lui gehabnis

    Aurul "sta" in tara, e la rosia montana si acolo o sa ramana
    • 0 (0 voturi)    
     pai (Vineri, 1 martie 2019, 11:28)

     laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui pypy

     https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1188278-pierdut-brandul-aur.htm
  • +3 (5 voturi)    
   Toate magariile (Joi, 28 februarie 2019, 18:36)

   mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui rov

   facute de pesede si alde din 2012 cu ponta, antonescu, dragnea si tariceanu ne vor costa enorm.
   Important este sa iesim la vot si sa aruncam la gunoi ciuma rosie.
 • +17 (25 voturi)    
  DATI O OUG! (Joi, 28 februarie 2019, 8:07)

  schroedinger [utilizator]

  Ce mai pierdeti timpul?!
 • +23 (31 voturi)    
  Pun aurul pe tava Rusiei. (Joi, 28 februarie 2019, 8:51)

  lerim70 [utilizator]

  In cazul in care Rusia isi mareste granitele, va avea aurul la botul calului. De la Londra este mai greu.
  • -26 (32 voturi)    
   nici o grijă (Joi, 28 februarie 2019, 10:25)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui lerim70

   Ne apără NATO. Scrie în tratat.
   • +11 (13 voturi)    
    hehe (Joi, 28 februarie 2019, 11:40)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Pe voi nu apara umoristule #davsiceas pe voi va mangaie cu bomardeaua.
   • -8 (10 voturi)    
    dar sa nu fie iarna (Joi, 28 februarie 2019, 13:24)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    ca nu zboara avioanele NATO.
  • -15 (23 voturi)    
   da? (Joi, 28 februarie 2019, 10:37)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui lerim70

   se pare ca pana una-alta aurul nostru e amanetat la FMI - de aia e la Londra
   • +6 (6 voturi)    
    Ha, ha (Joi, 28 februarie 2019, 12:54)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Esti penibil.
    Esti sigur ca ai copiat corect ?

    Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
  • -6 (8 voturi)    
   Daca-si mareste granitele, am avea alte probleme (Joi, 28 februarie 2019, 11:55)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui lerim70

   mai urgente. Salvarea vietii, de exemplu.
 • +17 (25 voturi)    
  ...presupunere... (Joi, 28 februarie 2019, 8:58)

  baligosul [utilizator]

  Dacă întreaga rezervă de aur a României și cash-ul, ar fi depozitate la București, în subsolurile BNR, oare comandantul suprem al ,,omuleților verzi" nu ar fi mult mai interesat să ne viziteze? Un pic de democrație rusească pe plaiurile mioritice, oare nu ar însemna un pic mai bine pentru alții? Oare noi de ce să nu ne iubim ,,aproapele" de la Moscova? Și să ne facem cumpărăturile din EST și nu din VEST, o lăsăm mai moale cu spicăritul și ne întoarcem la găvărit, putem cumpăra Loganuri și Dustere produse de Măicuța Rusie, în loc de F-16, tot nu avem piloți pregătiți pentru ele să ne băgăm pe niște MiG-uri și Suhoiu-ri, ce nu sunt bune?
  Și dacă ne-am apropia de Măicuța Rusie, oare ea nu ar putea să exporte și niște Natașe, școlite și pe la FSB, să livreze pentru fiecare decident/demnitar, Daddy Dragnea și Tăriceanu ar putea ajunge la amanta, concubina, căsătoria numărul 8, 9, 10-> încet. încet spre + infinit ei sunt înebuniți după fuste.
 • -22 (38 voturi)    
  Priviti lucrurile obiectiv: BNR nu mai a romanilor (Joi, 28 februarie 2019, 9:02)

  Fides [utilizator]

  A durat ceva pana si PSD a inteles ca Manole e nociv. Iar aducerea aurului este doar un nou semnal catre Manole ca timpul lui a expirat.Tot PSD l-a tinut in brate in acesti 30 de ani. Acum este folosit pe post de dusman de clasa - presedintele, Soros et. Co sunt prea moi pt. moment vizavi de startul campaniei - in schimb Manole detine toate ingredientele unui succes nesperat - toate adevaruri eclatante - a manipulat Robor, este avocatul bancilor, face opozitie PSD in anul cand trebuie reales si lista poate continua.
  Mai repet pt. cei tineri, care nu trebuie sa uite istoria: in 2000, Manole a candidat la presidentie, stia ca nu are sanse, dar procedand astfel a slabit si furat voturile de la dreapta, reusind sa trimita in turul 2 pe Iliescu si Vadim. Dupa, si-a reluat locul la BNR, care era tinut special pt. el de Iliescu.
  • +6 (6 voturi)    
   psd este nociv, da (Joi, 28 februarie 2019, 12:56)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   In rest DOAR manipulari cenusii.
   Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
   • -4 (6 voturi)    
    Sa rosti un slogan e usor. Ce manipulari? (Joi, 28 februarie 2019, 15:01)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    Lucrurile trebuiesc puse in matca lor - Isarescu a fost tinut 30 de ani in functie de PSD. Iar la alegerile din 200, Isarescu l-a sprijinit direct pe Iliescu, distrugand voturile date de dreapta. Avea postul blocat/asigurat la BNR de Ilescu. A si reventi acolo dupa alegeri.
    • +6 (6 voturi)    
     Pai manipulare e ceea ce faci (Joi, 28 februarie 2019, 16:17)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     Spui ca BNR nu mai e a romanilor. Dovedeste, arata acte ceva solid si credibil ca asa e, si iti voi da dreptate. Si sunt sigur ca nu numai eu. Dar asa, doar arunci vorbe aiurea, fara sa spui de fapt nimic real, cu dovezi.
     • -5 (5 voturi)    
      Lebada neagra (Joi, 28 februarie 2019, 17:54)

      Fides [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      Uneori ca sa probezi ceva e suficient sa demonstrezi ca nu mai exista. Pana mai ieri increderea in BNR si biserica era la cote inimaginabile - te loveau sondajele cu cifre naucitoare. Azi, doar mentionarea acronimului BNR duce la un rictus. Nu mai exista Isarescu, bine ai venit Manole. Scritorul perfect de note catre Securitate. Omul nr. 1 in PR banci - un contract ce are clauze ilegale trebuie asumat daca e semnat si multe multe altele. Si da el l-a facut presedinte pe Iliescu in 2000, cand a furat voturile dreptei, probabil consideri ca Iliescu a fost un presedinte bun ori meritat de popor. Optiunea nr 2 era Vadim.
      • +4 (4 voturi)    
       Ha! Ha! (Joi, 28 februarie 2019, 19:27)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Fides

       OK, probeaza ca nu mai exista BNR!!!
 • +13 (19 voturi)    
  pai, (Joi, 28 februarie 2019, 9:19)

  Mecelalalt [utilizator]

  imi vine in minte ca rusii se lauda ca ajung la Buc. in opt ore...cum ar fi?
 • +25 (27 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 28 februarie 2019, 9:31)

  polonyca [anonim]

  • +9 (11 voturi)    
   Dictatura PSD vs dictatura militara (Joi, 28 februarie 2019, 10:19)

   lasa [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   Nu e asta solutia.
   OPOZITIA TREBUIE REFORMATA si inceput atacul in Parlament si Parchete pentru TOATE ABERATIILE astea care ne pot costa extrem de scump ca tara europeana. Nu vad niciun reprezentatnt, CREDIBIL si popular din partea Opozitie sa ia atitudine fata de atacul fara precedent asupra BNR si politicii monetare.
   Iohannis fiind presedintele tarii, ar trebui sa-i puna la zid, fara proces. Mai are presedintele dreptul sa ceara un referendum?
   Isarescu raguseste de cand cere ajutor!
   Unde e OPOZITIA? unde sunt oamenii cu scaun la cap?
   • +7 (7 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 28 februarie 2019, 11:20)

    polonyca [anonim] i-a raspuns lui lasa

 • +16 (18 voturi)    
  Jigodia hoata Dragnea si gasca lui (Joi, 28 februarie 2019, 10:08)

  Habermas [utilizator]

  nu vor decat sa zdruncine barca Romaniei. Si se bazeaza pe faptul ca oamenii de rand nu inteleg cum se gestioneaza o rezerva internationala. Gugutza din deal crede ca rezerva de aur este un fel de comoara pe care s-o tina in beciul lui. Iar apoi cand vine Ivan peste el si-i ia comoara, se mira ca a pierdut-o asa usor. Gugutza nu intelege de altfel nici cum functioneaza bancile si ce insemana servicii bancare. Gugutza crede ca a fi bogat inseamna sa umblii cu pungile de galbeni in buzunarul de la cojoc.

  Ghidonat de Moscova, Dragnea profita de faptul ca jumate din Romani sunt needucati si habar nu au pe lume traiesc. iar cealalta jumatate este ocupata cu treaba.

  Oare cat le-o merge?
  Si pe aceeasi linie, pana cand vom fi condusi de sudisti - si mai ales cei mai prosti si hoti dintre ei - cu mentalitate de turc analfabet?
 • +15 (19 voturi)    
  Dragnea (Joi, 28 februarie 2019, 10:08)

  florinos [utilizator]

  Ciudat cum Dragnea, cu atatea procese pe rol, are timp sa se gandeasca la Aurul României.

  Așteptăm sa se gandeasca si la miile de pacienti care mor cu zile in spitalele din România.

  PSD a promis Spitale Regionale pana in 2020, suntem in 2019 si nici nu au inceput lucrarile.
 • +14 (16 voturi)    
  Si sa nu uit, felicitari pentru acest articol (Joi, 28 februarie 2019, 10:09)

  Habermas [utilizator]

  explicativ foarte bun si foarte prompt!
 • -5 (11 voturi)    
  Aur european (Joi, 28 februarie 2019, 10:28)

  Omics [utilizator]

  Să vedem ce zice Germania. Dacă nu cumva aurul european trebuie adus în Europa.
 • +7 (7 voturi)    
  mai dureroase sunt OUG 144, OUG 7 etc. (Joi, 28 februarie 2019, 10:55)

  ics_11 [utilizator]

  Asta cu aurul depozitat in cimitirele Romaniei este ca sa distarga atentia de la problemele din justitie si economie : OUG 114 si OUG 7.
  Justitia este calcata in picioare !
  Omul lui Tariceanu, Tudorel Toader, cel care se ocupa
  de dezorganizarea ei, este criticat de oamenii PSD-ului. Ridicarea imunitatii lui Tariceanu este amanata la nesfarsit cu un anume scop.
  Pretul la gaz nu s-a ieftinit in 2019 cum promitea Dragnea si Valcov !
  Trebuie sa iesim masiv la vot incepand cu mai 2019 si sa scapam societatea romaneasca de acest cancer numit PSD.
  In fond, ce roman cinstit il considera pe Dragnea un om potrivit sa conduca Romania ?! De ce sa votezi Dragnea si Valcov ?!
 • +10 (12 voturi)    
  Tara cu risc ridicat = dobanzi mari la imprumut (Joi, 28 februarie 2019, 11:01)

  John_english [utilizator]

  care bineinteles populatia le plateste.

  business marca PSD.

  (astia-s mai idioti decat regula)
 • +10 (10 voturi)    
  . (Joi, 28 februarie 2019, 11:19)

  Ingwar [utilizator]

  Dragnea vrea sa faca fix cum face si Maduro: adica sa vinda aurul nostru rusilor si turcilor la un pret mic si apoi sa fuga cu miliardele undeva in Cuba sau Brazilia, iar Romania iarasi va raminea o tara falimentara
  • -3 (5 voturi)    
   n-ai unde sa fugi (Joi, 28 februarie 2019, 11:57)

   nicoR [utilizator] i-a raspuns lui Ingwar

   pe lumea asta .. singurul loc unde poti sa fugi este pe lumea ailalta.
   - sa cautam miliardele lui ceashca, saddam sau ala din libia pe lumea ailalta ? poate le-au cheltuit pana acum ... poate e un las vegas si pe lumea ailalta ...
 • -10 (16 voturi)    
  adica la dat voie (Joi, 28 februarie 2019, 11:21)

  nicoR [utilizator]

  sa tropaie pe la noi, sa-si puna radare, rachete si alte shmecherii, toti englezoii si amerlocii, suntem buni, dar la tinut aurul la noi nu ... (plus dijmele de le platim pt harabalele lor)
  - apropo, cat sunt dijmele alea pt tinut aurul ? sa le plateasca aia de tropaie pe la noi si ne strica natura ...
  • +6 (6 voturi)    
   Aliosa, ai uitat de tezaurul furat de rusi ? (Joi, 28 februarie 2019, 12:58)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

   Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
   • -6 (8 voturi)    
    nu sunt aliosa (Joi, 28 februarie 2019, 15:00)

    nicoR [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    dar daca tu esti Clyde, unde e Bonnie, sau esti de amandoua ? chestia cu tezaurul e ca si asta de acuma cu aurul venezuelei sau baietii au scos ca ingheata conturi, averi, etc, pana nu se face ce vor ei ... daca esti de acord cu una trebuie sa fii si cu cealalta ...
    - apropo, daca maica-ta va primi ceva bani la pensie de la 1 sept, ar trebui sa-i spui sa-i dea inapoi, ca e de la ciuma psd ...
    - crezi tu ca in vreo tara conteaza ca e psd sau dsp ? conteaza cine da mai mult ... cine nu da e ciuma ...
 • +5 (5 voturi)    
  Inca un pas (Joi, 28 februarie 2019, 12:40)

  Isobar [utilizator]

  de despartire de UE prin transferarea rezervelor de aur la Moscova via Bucuresti.
 • -3 (5 voturi)    
  Parcă aveam aur în Apuseni? (Joi, 28 februarie 2019, 13:08)

  Dan1985 [utilizator]

  Daca mai e nevoie de o dovadă suplimentara ca suntem conduși de trădători de țară.... Că sa reformulez trădători de dreapta și de stânga! Cum putem vorbi de aducerea aurului înapoi și alte aberații de astea? Daca am avea guvern și opoziție care sa urmărească interesul național s-ar înființa o companie națională de exploatare a aurului din Apuseni. Evident că trădătorii de țară au avut grijă că licență de exploatare a aurului sa fie pierduta de Romania că sa înstrăineze minele de aur la fel cum a vândut Tăriceanu resursele de gaze naturale pe mărunțiș austriecilor. Și din păcate lista continua: Năstase Băsescu, mai nou Iohannis că sa nu-l mai pomenim pe cel mai mare trădător de țară: Iliescu. Dragnea săracul atât de hoț e încât a uitat că are de plătit tribut străinilor sau mai bine zis de înstrăinat resurse ale țării. De aici antipatia Vestului fata de Dragnea cum indrazneste sa fure mai mult decât da străinilor! Însă roata istoriei se invarte, acum suntem în nămol dar vor veni vremurile când o să ieșim de acolo și îmi vine in minte niste versuri ale lui Coșbuc: Ferească Dumnezeul sfânt, Sa vrem noi sânge nu Pământ!
 • +6 (6 voturi)    
  aur (Joi, 28 februarie 2019, 13:22)

  philips [utilizator]

  halal tara in care a ajuns guvernatorul sa faca afirmatii/lectii ce tin de abc-ul economiei, ca sa intelelaga niste guvernanti handicapati...daca ridicarea la fileu/in media a unor astfel de subiecte este doar o regie/testare a spiritelor institutiilor/pietei, atunci e clar facuta pentru defaimarea institutiilor profesioniste/cu coloana vertebrala, cate mai sunt, dar daca e facuta cu scop economic real, inseamna o incompetenta sora cu catastrofa ce ne asteapta...si pe care o asteptam vzionand telenovele si reality-show-uri erogene....
 • +4 (4 voturi)    
  jegosul de dragnea (Joi, 28 februarie 2019, 19:25)

  iodixit [utilizator]

  s-a gindit ca mai bine ar revigora mineritul aurifer, daca tot se da anti occidental?
 • +3 (3 voturi)    
  Neocomunismul cleptocratic (Vineri, 1 martie 2019, 6:04)

  hamangiul [utilizator]

  E un microb de pe vremea lui Ceasca ..tovarasul dragnea sufera de aceasta boala ..printre primele manifestari ale bolii ...se pricepe la orice..el chiar crede ca intelege subtilitatile sectorului bancar..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by