Profesor ASE: Nu poți să crești salariile fără productivitate. Nu se poate. E un principiu elementar

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Joi, 28 februarie 2019, 11:44 Economie | Finanţe & Bănci


Productivitate
Foto: Pixabay
​​Productivitatea a crescut, este adevărat, dar Româna are o problemă cu forța de muncă. Mai puțini oameni produc mai mult. Monica Dudian, profesor universitar ASE a explicat: Ideea este că un lucrător produce mai mult. Sunt mai puțini lucrători, e adevărat. E ca și când fac într-o companie o restructurare, am dat afară 20% dar restul 80% care îmi rămân îmi produc cu 30% în plus. Ea a mai spus că până în 2015, inclusiv, productivitatea în România a crescut peste salarii, ceea ce a dus la o scădere a costului muncii. Trendul s-a inversat din 2016 ceea ce e de natură să îngrijoreze.

Foarte pe scurt:
 • România are nevoie de această contribuție a productivității întrucât în 2017 am avut o rată de emigrare de 37% din totalul forței de muncă
 • Sporul natural al populației este de -3,1%, adică fără productivitate nu prea putem crește în condițiile în care se va menține acest trend de emigrare
 • Acest progres în evoluția productivității este un progres normal. România parcurge un proces de catching up, în sensul că se apropie de UE.
 • Pe cercetare-dezvoltare, România a atins acum targetul din 2007. Trebuie să ajungem la 2020, dar suntem puțin peste 2007, respectiv ce aveam atunci de făcut.
 • În primul curs de economie le spunem studenților așa: Diferențele dintre nivelul de trai între diferite popoare sunt diferență de productivitate.

“Nu putem să avem productivitate fără tehnologii. Pe nivel macro România are o creștere economică importantă. Practic am avut în 2017 aproape cea mai mare creștere economică din Europa, pentru 2018 ceva mai încet, dar e o încetinire care ne duce la un ritm bun de creștere: 4,5%. Un aspect pozitiv pe creșterea economică este contribuția productivității în sensul că suntem, din nou, printre puținele țări din Europa în care creșterea se bazează în principal pe productivitate”, a spus Dudian, într-o conferință organizată de Oxygen events.

Potrivit acesteia, raportul Comisiei Europene arată că, în medie pe UE-28, contribuția productivității la creștere stagnează, ceea ce nu este cazul țărilor din estul Europei.

„România este printre primele care printre primele în ceea ce privește creșterea total factor productivity. În timpul crizei contribuția a fost predominantă dinspre capital. Sigur, inovația este importantă, sigur productivitatea este importantă, dar România are o problemă cu forța de muncă și cu capitalul uman. Are nevoie de această contribuție a productivității întrucât în 2017 am avut o rată de emigrare de 37% din totalul forței de muncă. Sporul natural al populației este de -3,1%, adică fără productivitate nu prea putem crește în condițiile în care se va menține acest trend de emigrare. La productivitate totală România se vede printre primii”, a mai arătat profesorul ASE.

Între 2007-2017 se vede un progres în ceea ce privește productivitatea, spune ea, precizând că avem atât părți pozitive pe productivitate, cât și elemente negative.
 • Trebuie să recunoaștem acest progres în evoluția productivității, este un progres normal. România parcurge un proces de catching up, în sensul că se apropie de UE. E firesc să avem o creștere de productivitate. A fost semnificativă în ultimii 10 ani la nivel macroeconomic măsurată prin PIB/forță de muncă.
 • Există partea plină a paharului și partea goală.
 • Cât privește decalajele de productivitate, și UE are un decalaj impotant față de SUA. Acest decalaj se menține de mai bine de 50 de ani.
 • România are un decalaj cu atât mai mare în sensul că suntem printre ultimii din Europa din perspectiva apropierii, productivității de SUA și, mai mult decât atât, decalajul nostru este mai mult decât dublu față de media UE.
„Partea plină a paharului, din punct de vedere al productivității dacă ajustăm productivitatea la costul muncii, de fapt România este poziționată bine în raport cu media UE-28 în sensul că în 9 din 12 domenii, productivitatea muncii ajustată al salarii depășește media europeană cu performanțe semnificative în real estate. Avem în construcții și în sectorul manufacturier, deoarece costul muncii este relativ scăzut în România. Până în 2015, inclusiv, productivitatea în România a crescut peste salarii, ceea ce a dus la o scădere a costului muncii. Trendul s-a inversat din 2016 ceea ce e de natură să îngrijoreze”, a mai arătat Dudian.

Ea a precizat că suntem în urmă din punct de vedere al intensității cercetării-dezvoltării.

„Nu știu cum am putea să fim înainte în condițiile în care România investește aproape nimic în cercetare-dezvoltare. Procentul din PIB este insignifiant și se apropie de zero”, a explicat profesorul ASE.
 • Noi am avut o contribuție importantă a productivității la creșterea economică, dar nu a fost susținută de intensitatea cercetării-dezvoltării.
 • Comisia spune că această contribuție s-a bazat pe investiții străine directe și pe accesul mai bun la piețe, antrenat de aderarea la UE după 2007.
 • Pe cercetare-dezvoltare, România a atins acum targetul din 2007. Trebuie să ajungem la 2020 dar suntem puțin peste 2007, ce aveam atunci de făcut.
„Ritmul nostru de creștere e mai rapid decât media europeană, clar ajută la recuperare, dar suntem foarte departe și de Uniunea Europeană și de SUA. Este clar că performăm bine din punct de vedere al competitivității pentru că și costul forței de muncă e scăzut. De aici vine această ajutare a productivității la costuri, un cost care nu o să se mențină la infinit scăzut. Este clar că nu avem o performanță bună din punct de vedere al inovării”, a mai arătat profesorul ASE.

Ea a mai afirmat că deși productivitatea e pe un trend ascendent, clar există nevoia de digitalizare, investiții în cercetare-dezvoltare, atât la nivel macro, cât și la nivelul companiilor. Rezistența pe piață nu se poate face decât prin productivitate.
 • În primul curs de economie le spunem studenților așa: Diferențele dintre nivelul de trai între diferite popoare sunt diferență de productivitate.
"Nu poți crește salariile fără creștere de productivitate. Nu se poate. E un principiu elementar, economic. Dacă productivitatea crește, putem crește salariile. Dacă nu, întrebați reprezentanții companiilor: Pot crește salariile fără productivitate?", a explicat Monica Dudian.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2654 vizualizari

 • -6 (14 voturi)    
  unde e logica nu e tocmeala (Joi, 28 februarie 2019, 11:52)

  vodatepes [utilizator]

  Unde e logica nu e tocmeala. Deci nu poti sa cresti salarile daca nu creste si productivitatea. Dar daca productivitatea creste si salarile nu cresc dar creste profitul cum suna? Deci poti sa cresti salarile dar taind din tortul profitului, iar patroni romani se gandesc doar la ei fara sa priveasca in viitor. De ce romani prefera sa munceasca afara ? Penru ca patroni de acolo au grija de angajati sa fie platit corect. Asa ca domnul profesor ar trebui sa faca o analiza completa, dar e greu sa vezi conexiunile sau te faci ca nu le vezi.
  • +1 (1 vot)    
   Doamna Profesor, nu este asa! (Joi, 28 februarie 2019, 12:29)

   pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   In istoria de zi-cuzi, riscam tot felul de derapaje economice: crize economcie, fluctuaztii pe burse, crize politice cu efecte economice, falimente rasunatoare din cause manageriale... etc!

   Iar daca dumneavoastra in contextul complex al macroeconomiilor il reduceti valoarea salariilor la productivitate ... este cel putin superficial!

   Ce productivitate are compania Facebook?
   Nu conteaza , atat timp cat vine in produs GRATIS,
   care duce compania la :
   Val. piață 464,66 mld.
  • 0 (0 voturi)    
   sunt bolshevici (Joi, 28 februarie 2019, 13:06)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   adica zoaiele repetente ale societatii ! Cu astia nu se sta la discutii ca pot face congestie ! Hahahah !
 • -4 (4 voturi)    
  Daca facultatile de economie din tara (Joi, 28 februarie 2019, 11:57)

  Aspus [utilizator]

  ieseau public si spuneau astea din timp... dar na, un post de rector, rectoras, fruntas, slugaras este dat de la partid. Vandutilor.
  • 0 (0 voturi)    
   facultatile de economie... (Joi, 28 februarie 2019, 15:46)

   young_e [utilizator] i-a raspuns lui Aspus

   ...din tara. ma faceti sa rad...
 • +4 (8 voturi)    
  Lol (Joi, 28 februarie 2019, 12:04)

  HP [utilizator]

  Lipsa cresterii productivitatii se datoreaza lipsei investitiilor in cercetare dezvoltare si tehnologii - a zis-o chiar doamna de la ASE.

  Deci nu e vina angajatilor.

  Deci firmele nu cresc salariile pentru ca angajatii nu sunt productivi, dar angajatii nu pot fi productivi fara ca firmele sa investeasca in mijloace de lucru performante si tehnologii.

  Asa ca mai usor cu dreptacismele.
  • +1 (3 voturi)    
   tot timpul sunt altii de vina.. (Joi, 28 februarie 2019, 14:49)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Investitiile in cercetare-dezvoltare si tehnologii sunt investitii de capital. Daca actionarul creste astfel productivitatea, de ce ar da salarii mai mari anagajatilor care depun in continuare fix acelasi efort ca inainte?
  • +1 (3 voturi)    
   Lol (Joi, 28 februarie 2019, 16:47)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Pai da-le la IT-isti niste HC-uri din '85 si apoi plange-te ca nu sunt productivi.

   Sau la cei de la casele de marcat niste caiete si niste pixuri, sa calculeze pe foaie.

   Ba, voi ganditi vreodata ceva ?

   Angajatul e TOT ce ai, ca angajator, daca nici pe ala nu il apreciezi...
 • 0 (10 voturi)    
  De ce să crești?!! (Joi, 28 februarie 2019, 12:07)

  Iulianu [utilizator]

  De ce să crești?!! Poți să scazi salariul liniștit. Apoi te vaieți că n-ai cu cine, că vrei asiatici ieftini, studențime, scutiri ș.a.m.d.
 • +2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 februarie 2019, 12:09)

  [anonim]

 • 0 (8 voturi)    
  adica la noi (Joi, 28 februarie 2019, 12:09)

  nicoR [utilizator]

  ziua ar trebui sa fie de vreo 100 ore ca sa ajungem pe aproape de cele din vest ? sau sa fim de 4 ori mai deshtepti ?
  - draga Moni, nu mai veni cu bullshituri de astea. nimeni de la multinationale din Ro nu lucreaza sub productivitatea sau competentele celor din vest. la stat e alta problema, de fapt si problema ta. poate ar trebui sa ai un salar mai mic de vreo 3 ori, daca esti cadavru didatic.
  - in vest chestia asta e reglata cu legi stricte, angajatorii nu au voie prin lege sa angajeze sub o limita stabilita. mai fac unii shmecherii, suveici cu est europeni, lux leaks, dar nu e pe scara mare.
  - ce s-a intamplat e tocmai globalizarea, adica baietii se duc in papuasia sa-si faca businessul, dar vin sa vinda in vest, la preturile de acolo. CURAT model economic. nu-ti trebuie phd ca sa pricepi chestia
  - ce face politicul - doarme ...
  • +2 (2 voturi)    
   interesant, sustii ca este la fel de productiv... (Joi, 28 februarie 2019, 12:18)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

   ...ca un lucrator din Occident, dar ai un salar de 4 ori mai mic!

   cum iti explici?
   • 0 (4 voturi)    
    auite iti explic (Joi, 28 februarie 2019, 14:04)

    nicoR [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    pt ca exista o chestie care se cheama profit. acum vreo 20 de ani un profit de 3 - 4 % era ok (inflatia era si ea la 2 - 3 %). acum, daca nu se face profit de doua cifre, cica pleaca suparate companiile si ne lasa pe noi popolatia fara haleu ...
    - la un interviu cu un prof de pe la harvard, despre model economice, s-a pus intrebarea daca are studenti de phd care sa cerceteze ce se face cu profitul, cum se intoarce in societate si cine beneficiaza de el. ei bine proful s-a uitat mirat la reporter si a replicat ca nu asta-i treaba unui model economic, ci doar maximizarea profitului ... in rest aleluia aleluia, fiecare dintr-a lui-a, as adauga eu ...
    - intelegi acum ?
    • +2 (2 voturi)    
     vindeti pielea ursului din padure? (Joi, 28 februarie 2019, 18:15)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

     Este economie de piata!.. Cu cateva exceptii notabile de monopol, oricine poate sa le faca concurenta firmelor care cauta "profit de doua cifre".
     Anecdota cu profesorul de la Harvard este cel mai probabl inventata (de-aia nici nu are nume profesorul). Reinvestirea profitului este o componenta foarte importanta din toate modelele economice.
    • +1 (1 vot)    
     Tovarăşe ... profitul este salariul investitorilor (Vineri, 1 martie 2019, 9:09)

     BlaBla1234 [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

     Cum îţi doreşti tu un salariu cât mai mare... la fel şi investitorii/antreprenorii îşi doresc un profit cât mai mare ...
 • +1 (3 voturi)    
  Dorel n-a priceput nimic.. (Joi, 28 februarie 2019, 12:16)

  pehash [utilizator]

  As vrea sa vad pe cifre cum a crescut productivitatea fortei de munca. Mi-e teama ca in afara de IT si servicii conexe toata cresterea se bazeaza pe capital.

  Cresterea productivitatii fortei de munca se poate face intr-un singur fel - educatie. Educatie in scoli, dar si educatie pentru adulti, cursuri de perfectionare, cursuri de recalificare (pentru cei a caror meserie nu mai este de actualitate). Educatie permanenta.

  Daca forta de munca nu investeste timp in educatie, toata cresterea de productivitate vine din capital. Asta inseaman ca se va opri si chiar inversa trendul daca se inchide robinetul de capital. #ciumarosie face eforturi disperate in acest sens.
  • -1 (3 voturi)    
   Lol (Joi, 28 februarie 2019, 14:56)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Cum vine asta cu "cresterea productivitatii vine din capital" ?

   Explica-mi, te rog.
   • +1 (3 voturi)    
    simplu! (Joi, 28 februarie 2019, 16:43)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Daca pun 2 dorei sa dea cu tarnacopul 4 ore pe zi si sapa 2 metri de sant pe zi, luna urmatoare le cumpar cate un ciocan rotopercutor si avanseaza la 10 metri de sant pe zi, productivitatea a crescut de 5 ori, dar cei doi dorei muncesc la fel de mult.
    In a 3-a luna cumpar un excavator si platesc cursurile celor doi dorei sa invete sa foloseasca excavatorul. 100 de metri de sant pe zi! Wow!.. ce productiv a devenit dorel!

    Dar eu am investit in unelte/utilaje si cursuri, ei nu au adus nimic in plus, deci este o creste a productivitatii exclusiv pe baza investitiei mele, de capital. Mai mult de atat, excavatorul va avea costuri aditionale - combustibil, intretinere/revizii etc.
    Daca ar fi invatat singuri sa foloseasca excavatorul, sa-l intretina etc si ar fi venit la mine sa-mi propuna sa inchiriez unul, o parte din cresterea productivitatii ar fi fost meritul lor.
    Daca ar fi facut propria firma si si-ar fi cumparat propriul excavator, ar fi invatat sa-l foloseasca, sa-l intretina etc si ar fi venit la mine sa-mi propuna sa-i subcontractez, investitia de capital ar fi a lor, deci si castigurile s-ar imparti altfel.
   • +1 (1 vot)    
    lol (Joi, 28 februarie 2019, 17:40)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Daca tu chiar crezi ineptiile astea, probabil ca nu ai lucrat niciodata in vreo firma care se respecta.

    Toate companiile din lumea asta investesc in angajatii lor cu scopul de a le creste productivitatea, din motive evidente.

    E interesul tau sa faci asta. E interesul tau sa iti platesti bine angajatii.

    Unde te crezi, pe ceva plantatie de sclavi ? Gunoiule.
 • 0 (2 voturi)    
  putere corupta (Joi, 28 februarie 2019, 12:27)

  dana_s [utilizator]

  Ba poti. Poti mari salariile fara nici o legatura cu productivitatea sau eficienta muncii depuse.
  Poti, pentru pilosi si reteaua de impostori si incompetenti.
  De ce nu ?
  Diferentele dintre nivelul de trai intre diferite popoare sunt diferentele de moralitate, de corectitudine, de dreptate, de principii si valori adevarate.
 • -1 (3 voturi)    
  (I)economia asta... (Joi, 28 februarie 2019, 12:39)

  Ellis [utilizator]

  Cand eram in liceu, eram cel mai bun din clasa la economie, eu cu inca un baiat.Totusi nu intelegeam de ce profesoara mea de economie desi pare desteapta, atoatestiutoare, nu e bogata.Mi-a trebuit ceva timp sa ma prind de unele lucruri.Am emigrat catre zone mai bogate, mai exact-Londra, am trait acolo ca Hagi Tudose, am investit in imobiliare si bursa in Romania ...acum stau "la umbra".Profesoara asta de economie de la ASE,a facut vreo afacere in viata ei?Nu era mai simplu sa spuna "M***e PSD ca acum stim majoritatea ca Dragnea vrea sa nenoroceasca tara, merge pe principiul "dupa noi potopul"?
 • -1 (1 vot)    
  pai nici nu are rost sa citim (Joi, 28 februarie 2019, 15:46)

  young_e [utilizator]

  din primul paragraf ni se zice: inainte de 2015, productivitatea a crescut mai mult decat salariile. atunci nu era nici o problema. problema a aparut cand trendul s-a inversat. productivitatea e oricum o chestie de pix, cand vorbim de segmente ale lantului de productie
  • +1 (1 vot)    
   Productivitatea era o chestie din pix ... (Vineri, 1 martie 2019, 9:00)

   BlaBla1234 [utilizator] i-a raspuns lui young_e

   doar înainte de 1989 ... când aveam producţii record la orice ... doar din pix ...
 • +1 (1 vot)    
  Aici spune ca... (Joi, 28 februarie 2019, 21:28)

  mcris [utilizator]

  ...Romania are productivitatea cea mai mare: https://www.caleaeuropeana.ro/romania-se-bucura-de-cea-mai-mare-productivitate-economica-avand-cea-mai-ridicata-rata-pib-pe-ora-in-anul-2017/
  • +1 (1 vot)    
   Nu ştiu dacă e chiar aşa ... (Vineri, 1 martie 2019, 11:40)

   BlaBla1234 [utilizator] i-a raspuns lui mcris

   Dacă intri pe site-ul indicat în articol ... şi selectezi US dollars în loc de 2010=100 ... vei vedea că de fapt suntem printre ultimele locuri la pib/oră lucrată cu doar $28,66 şi cu mult sub media OECD care este de $48,28
   https://data.oecd.org/lprdty/gdp-per-hour-worked.htm#indicator-chart


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by