Taxa pe active ar putea duce la taxarea banilor scoși de oameni la bancomate, a dat de înțeles Florin Dănescu, președinte al Asociației Române a Băncilor (ARB), într-o conferință organizată de Oxygen events.

Florin DanescuFoto: Agerpres

El a precizat că în cadrul discuției de miercuri cu ministrul Finanțelor s-a explicat că taxa nu are cum să atingă obiectivele declarate.

"Prima opțiune pentru noi este renunțarea la această taxă. Dacă nu se renunță, atunci a doua opțiune este să încercăm să limităm efectele în găsirea celor mai bune metode de reducere a bazei de taxare, reducerea nivelului", a spus Dănescu.

  • Taxezi creditarea populației și companiilor dorind să o crești. Asta este declarația. Dorești creșterea creditării companiilor și a populației, dar o taxăm. Taxăm titlurile de stat care înseamnă datoria statului la bănci. Orice taxezi, crește prețul. Așa funcționează. Ne pare rău că nu funcționează altfel.
  • Taxarea oricărui tip de activ numerar, cel pe care îl găsiți în bancomate și la ghișeele băncilor. Cash-ul costă. Băncile cumpără bancnotă, efectiv, pentru a deservi clienții. Comisioanele merg până la 0,5%. Cât să adaugi din taxă peste acest comision. Băncile nu doresc să ajungă la clienți cu aceste costuri.

„Ajutați-ne să creștem intermedierea financiara în Romania și atunci ajungem la prețuri scăzute. Economic așa funcționează”, a spus Dănescu.