Cosmin Marinescu: Măsurile hazardate ale OUG 114 au erodat puternic încrederea în economie

de DP     HotNews.ro
Vineri, 1 martie 2019, 14:01 Economie | Finanţe & Bănci


Cosmin Marinescu
Foto: Administratia Prezidentiala
​Raportul de țară publicat recent de Comisia Europeană confirmă îngrijorările în legătură cu evoluțiile economiei României din ultimii ani, scrie pe blogul personal consilierul prezidențial pe probleme de politici economice și sociale, Cosmin Marinescu. De altfel, au fost semnalate, în repetate rânduri, o serie de riscuri și vulnerabilități ale politicilor economice actuale.

Din păcate pentru viitorul României, actualul program de guvernare este pe contrasensul evoluțiilor economiceregionale și internaționale. Politicile prociclice experimentate în mod populist, în ultimii ani, încep să scoată la suprafață dezechilibre tot mai adânci, care afectează stabilitatea și sustenabilitatea economică a României.

În absența reformelor structurale, creșterile de salarii și pensii s-au dus, previzibil, în inflație și importuri. Astfel, scăderea puterii de cumpărare a banilor a afectat tocmai persoanele și sectoarele ale căror venituri au crescut mai puțin. Iar aceste evoluții mai degrabă subminează decât să consolideze coeziunea socială.

România este singura țară din regiune care, în ultimii doi ani, acumulează deficite comerciale. Celelalte țări evoluează pe excedente comerciale, ceea ce indică faptul că, pentru România, este insuficientă valorificarea și consolidarea competitivității exporturilor

Creșterea puternică a importurilor de bunuri de consum a culminat, în 2018, cu acumularea unui deficit comercial de peste 15 miliarde euro, nivel record pentru România. De exemplu, în trimestrul 4 din 2018, deficitul comercial a fost cu 1 miliard de euro peste cel al perioadei aferente din 2017. Cu alte cuvinte, așa cum s-a mai spus, politica economică axată pe stimularea consumului - care și-a găsit debușeul în importuri - a creat locuri de muncă, afaceri și venituri în străinătate, multe dintre acestea în economiile partenere din regiune.

În schimb, au fost neglijate complet politicile axate pe latura ofertei, care puteau susține mai degrabă exporturile, mediul de afaceri și investițiile. În absența unor preocupări reale pentru sectorul productiv autohton, vedem în prezent că economia noastră încetinește.

În ciuda unei ușoare creșteri a investițiilor străine directe în 2018, acoperirea deficitului de cont curent în ISD a devenit puternic negativă, la doar 50%. Această dinamică se găsește, în prezent, la extrema opusă a situației contului curent din anii 2013-2016.

Este evident faptul că politicile puternic prociclice din anii 2017 și 2018 au adâncit deficitele de cont curent, care au surclasat cu mult nivelul investițiilor străine directe.În ceea ce privește gradul de acoperire al importurilor din exporturi, acesta se găsește, în continuare, pe un trend descendent, în condițiile în care creșterea exporturilor este inferioară ritmului importurilor.

Scăderea continuă a gradului de acoperire al importurilor din exporturi generează presiuni tot mai mari asupra deprecierii monedei naționale, evoluție care a culminat cu niveluri record ale cursului valutar în ultima perioadă, inclusiv pe fondul incertitudinii crescute ca urmare a adoptării intempestive și nefundamentate a OUG 114.

Este evident faptul că, date fiind și măsurile hazardate ale OUG 114, care au erodat puternic încrederea în economie, tocmai calitatea deciziei de politică economică este responsabilă pentru dezechilibrele economice cu care România se confruntă în prezent.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1984 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Atenționarea unui moș USR-ist. (Vineri, 1 martie 2019, 15:00)

  Bota [utilizator]

  Urmărind în ultimii ani raportările Institutului Național de Statistică către Eurostat, mi-a apărut suspiciunea că datele raportate privind indicatorii macroeconomici ai României sunt cosmetizați ca să nu spun măsluiți. Ca exemplu pot da deficitul bugetar raportat pe 2018 care depășește 3%.
  Dacă suspiciunile mele se vor confirma vom pății și noi ca și grecii, iar castelul din cărți de joc construit de guvernele PSD-ALDE pe minciună se va prăbușii. Astfel deficitul bugetar va crește peste 5%, cursul de schimb va sării peste 5,5 Lei/euro iar inflația va trece de 8-10 %.
  • 0 (0 voturi)    
   Pe metodologia ESA deficitul e 3.3% din PIB (Vineri, 1 martie 2019, 17:05)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Bota

   Atata doar ca si PIB-ul e umflat cu pompa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by