​​În vederea finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice în luna martie, se aprobă prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont și a obligațiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală de totală de 2,2 miliarde lei, se arată într-un ordin publicat în Monitorul Oficial. La asta se poate adăuga suma de 270 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive și banii din emisiunea dedicată populației. Dacă S&P ar fi schimbat vineri seară perspectiva ratingului BBB- de la stabilă, la negativă, atunci efectele s-ar fi văzut și pe împrumuturile de pe piața internă. Acesta este și unul dintre motivele pentru care s-au panicat reprezentanții Guvernului și au rugat agenția de rating să revină peste două săptămâni cu perspectiva. În acest timp ar urma să fie corectată OUG 114/2018.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

Prima licitație va avea loc chiar luni, fiind vorba de obligațiuni de tip benchmark în valoare de 400 milioane lei, cu o rată a cuponului de 4% și maturitatea în 2021.

Calendarul emisiunilor de obligațiuni de tip benchmark

Licitația pentru certificate de trezorerie cu discount va avea loc pe 21 martie și este în valoare de 400 milioane lei.

La aceste sume se mai adaugă și banii care vor veni din titlurile Tezaur dedicate populației. În februarie statul a atras peste 694 milioane lei de la cetățeni.

De câți bani au nevoie Finanțele, anul acesta

Statul trebuie să împrumute în acest an peste 70 miliarde lei, cu câteva miliarde de lei în plus dacă nu se va modifica bugetul, trimis recent de președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională.

Din această sumă, cea mai mare parte, circa 44-45 miliarde lei sunt pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale din anii trecuți, iar restul e deficit bugetar. Cum nu facem excedent bugetar, doar rostogolim datoria. Apropo, datoria de la FMI, făcută în 2009 nu a fost plătită, ci doar rostogolită prin alte împrumuturi.

Acesta este unul dintre motivele pentru care o perspectivă negativă anunțată de către Standard&Poor’s ar fi afectat costul la care se împrumută statul, chiar și de pe piața internă.

Citește și: