BNR face un apel către toți cei care abordează subiecte legate de rezerva internațională a României să consulte documentele oficiale ale băncii, pentru a avea la dispoziție informații detaliate în legătură cu această temă, arată purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, într-un răspuns adresat europarlamentarului ALDE Norica Nicolai.
”Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur sau a rezervei internaționale a României nu este doar un semn de ignorare a realității, de sfidare a logicii economice și a practicilor prudențiale internaționale, ci o formă de răspândire a unor informații false”, se arată în răspunsul BNR. Reamintim că Norica Nicolai a declarat, sâmbătă, la Bistrița, că modificările la legea BNR au fost create de lipsa de transperență a BNR și i-a cerut lui Mugur Isărescu să ofere informații despre plasarea externă a aurului României.
Banca Națională a României respinge ferm aceste acuzații ca fiind complet nefondate.
”Rapoartele anuale ale băncii, prezentate public începând cu anul 1991, au prezentat în detaliu, în capitole separate, situația rezervelor internaționale ale Românei și, în cadrul acestora, administrarea rezervei de aur. De mai multe ori în această perioadă, BNR a prezentat public rapoarte speciale privind rezervele internaționale ale României.Ultimul Raport anual, aferent anului 2017, depus la Parlamentul României în iunie 2018, are un capitol dedicat - Administrarea rezervelor internaționale (pag. 160 - 167)”, mai arată BNR.
- Pe parcursul acestor pagini sunt prezentate operațiunile specifice legate de administrarea rezervei (compoziția valutară, tipurile de operațiuni, limitele de expunere etc.) și modul de realizare a obiectivelor strategice. În acest raport există și un capitol special despre Evoluția stocului de aur în perioada 1990 – 2017 (pag. 167 – 178), care prezintă sintetic toate detaliile legate de evoluția rezervei internaționale de aur în această perioadă.
BNR reamintește că transferul părții din rezerva de aur în contul de aur deținut de BNR la Banca Angliei s-a făcut în perioada aprilie 1999 – martie 2002 cu informarea în prealabil a autorităților statului (președinție, guvern, parlament).
”În consecință, a acuza lipsa de transparență a Băncii Naționale a României în privința acestui subiect înseamnă pur și simplu ignorarea documentelor oficiale puse în fiecare an la dispoziția autorităților statului și publicului larg. Ultimul raport anual al BNR se găsește
pe site-ul băncii , ca de altfel toate celelalte rapoarte anuale din ultimii 10 ani.
Doamna europarlamentar Norica Nicolai nu trebuie decât să le consulte pentru a avea toate răspunsurile la întrebările pe care le-a ridicat public. Așa cum am mai menționat cu alte ocazii, tot pe site-ul băncii se găsesc și alte materiale explicative în privința administrării rezervei de aur.
BNR face un apel către toți cei care abordează subiecte legate de rezerva internațională a României să consulte documentele oficiale ale băncii, pentru a avea la dispoziție informații detaliate în legătură cu această temă. Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur sau a rezervei internaționale a României nu este doar un semn de ignorare a realității, de sfidare a logicii economice și a practicilor prudențiale internaționale, ci o formă de răspândire a unor informații false. BNR este o instituție care face parte din Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC) din 2007 și respectă cu strictețe toate procedurile internaționale de verificare și auditare contabilă.
În consecință, situațiile financiare ale BNR, inclusiv cele privind rezervele de aur, sunt audiate (controlate) de o firmă de audit internațional, pe baza standardelor internaționale recunoscute.
Pe baza acestor verificări și evaluări, BNR își poate îndeplini atribuțiile prevăzute de lege, inclusiv cele de garant al obligațiilor externe ale statului român și ale convertibilității leului care fac posibile plățile internaționale publice și private ale României.”, conchide Dan Suciu
În ultimul Raport anual, aferent anului 2017, aceste auditări se găsesc menționate explicit în Capitolul 16 – Situațiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, cu reflectarea contabilă a operațiunilor de administrare a activelor, a valorii totale a rezervei de aur din țară și străinătate. Existența rezervelor internaționale, administrarea lor corectă conform standardelor internaționale certificate anual constituie un element central pentru credibilitatea BNR și a României pe plan extern.
In sfarsit, nu va incurcati in bunul simt, ce dracu!
Da' nu-i cazul tău, tu crezi orice, ai mintea odihnită.
(i) cat platim(daca platim!) ptr custodia aurului la Londra
(ii) cat primim (daca primim!) ca bonificatie ptr ca imprumutam, de 20 de ani, banca Angliei cu 100 tone de aur
Culmea ridicolului: angajatii BNR recunoasc in public ca BNR nu este capabila sa gestioneze rezerva de aur a tarii in cazul cand aceasta se pastreaza in Romania.
==================
Buborel, nebuborel, se pare ca nu-i asa.
Daca ar fi fost asa, BNR ar fi raspuns cu subiect si predicat, mai ales ca, dupa cum se vede, BNR are o placere deosebita sa dea dosuri de palma PSD-ului.
Asa ca, raspunsurile astea in doi peri a BNR-ului, practic ocolirea unui raspuns ferm si documentat nu sunt de natura a spori increderea populatiei in BNR, ci dimpotriva.
Rezerva de aur nu reprezinta cine stie ce valoare; e mult mai putin decat cred unii, aprox 4 miliarde euro ~10% din rezervele totale ale Romaniei, iar faptul ca se tine in tara sau aiurea e putin relevant pentru accesul Romaniei pe piata imprumuturilor internationale. E clar ca PSD face o campanie de imagine cu chestia asta, dar raspunsurile BNR sunt catastrofal de suspicioase. Sa speram ca suspiciunile astea nu se adeveresc. Ca sa fie asa, BNR trebuie sa demonstreze un singur lucru: transparenta totala. Spre exemplu, care ar fi problema ca BNR sa faca public contractul de custodie al aurului la Banca Angliei? Intreb si eu.
Cand te uiti la el, vezi numai podeaua si peretele din spate. Uite aur, nu e aur. Unul din trucurile preferate ale Marelul Magician Liviul din Padurea Nebuna. Din seria "uite PIB-ul, nu e PIB-ul", "uite autostrada, nu e autostrada", "uite crestere, nu e crestere", asta promite a fi cea mai spectaculoasa. Publicul este rugat sa nu lesine.
2. Mai mult decat primim pentru aurul dat rusilor din al doilea razboi mondial, macar aurul tinut in UK este recunoscut ca apartine Romaniei si poate fi folosit ca gaj pentru imprumurile externe. Da, acele imprumuturi de le vor lua Valcov si Teodorovici in curand de la bancile externe ca sa plateasca pomenile din tara.
”Rapoartele anuale ale băncii, prezentate public începând cu anul 1991, au prezentat în detaliu, în capitole separate, situația rezervelor internaționale ale Românei și, în cadrul acestora, administrarea rezervei de aur. De mai multe ori în această perioadă, BNR a prezentat public rapoarte speciale privind rezervele internaționale ale României.Ultimul Raport anual, aferent anului 2017, depus la Parlamentul României în iunie 2018, are un capitol dedicat - Administrarea rezervelor internaționale (pag. 160 - 167)”, mai arată BNR.
deci pune matale mana si citeste rapoartele alea si apoi comenteaza daca e sau nu e informatia acolo
succes
Iar intrebarea a doua e dovada cea mai clara a prostiei: aurul nu e pastrat ca o depunere la o banca unde sa zicem ai pretentie la o dobanda (apropo, cat e dobanda la un cont curent la o banca in Romania fata de taxele care ti se cer?? Aud??), ci e ca un simplu depozit unde sa fie in siguranta. Si banca de aici inca se foloseste de banii tai, pe cand Banca Angliei nu are voie. Ce dobanda iti plateste dormitorul daca iti tii banii sub salteaua patului din dormitor? Comparatia asta e ca sa fie mai aproape de nivelul lui intelectual...