BNR: Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur e și o formă de răspândire a unor informații false

de DP     HotNews.ro
Luni, 4 martie 2019, 13:58 Economie | Finanţe & Bănci


Dan Suciu
Foto: Agerpres
​BNR face un apel către toți cei care abordează subiecte legate de rezerva internațională a României să consulte documentele oficiale ale băncii, pentru a avea la dispoziție informații detaliate în legătură cu această temă, arată purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, într-un răspuns adresat europarlamentarului ALDE Norica Nicolai.

”Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur sau a rezervei internaționale a României nu este doar un semn de ignorare a realității, de sfidare a logicii economice și a practicilor prudențiale internaționale, ci o formă de răspândire a unor informații false”, se arată în răspunsul BNR. Reamintim că Norica Nicolai a declarat, sâmbătă, la Bistrița, că modificările la legea BNR au fost create de lipsa de transperență a BNR și i-a cerut lui Mugur Isărescu să ofere informații despre plasarea externă a aurului României.

​Banca Națională a României respinge ferm aceste acuzații ca fiind complet nefondate.

”Rapoartele anuale ale băncii, prezentate public începând cu anul 1991, au prezentat în detaliu, în capitole separate, situația rezervelor internaționale ale Românei și, în cadrul acestora, administrarea rezervei de aur. De mai multe ori în această perioadă, BNR a prezentat public rapoarte speciale privind rezervele internaționale ale României.Ultimul Raport anual, aferent anului 2017, depus la Parlamentul României în iunie 2018, are un capitol dedicat - Administrarea rezervelor internaționale (pag. 160 - 167)”, mai arată BNR.

 • Pe parcursul acestor pagini sunt prezentate operațiunile specifice legate de administrarea rezervei (compoziția valutară, tipurile de operațiuni, limitele de expunere etc.) și modul de realizare a obiectivelor strategice. În acest raport există și un capitol special despre Evoluția stocului de aur în perioada 1990 – 2017 (pag. 167 – 178), care prezintă sintetic toate detaliile legate de evoluția rezervei internaționale de aur în această perioadă.
BNR reamintește că transferul părții din rezerva de aur în contul de aur deținut de BNR la Banca Angliei s-a făcut în perioada aprilie 1999 – martie 2002 cu informarea în prealabil a autorităților statului (președinție, guvern, parlament).

”În consecință, a acuza lipsa de transparență a Băncii Naționale a României în privința acestui subiect înseamnă pur și simplu ignorarea documentelor oficiale puse în fiecare an la dispoziția autorităților statului și publicului larg. Ultimul raport anual al BNR se găsește pe site-ul băncii , ca de altfel toate celelalte rapoarte anuale din ultimii 10 ani.

Doamna europarlamentar Norica Nicolai nu trebuie decât să le consulte pentru a avea toate răspunsurile la întrebările pe care le-a ridicat public. Așa cum am mai menționat cu alte ocazii, tot pe site-ul băncii se găsesc și alte materiale explicative în privința administrării rezervei de aur.

BNR face un apel către toți cei care abordează subiecte legate de rezerva internațională a României să consulte documentele oficiale ale băncii, pentru a avea la dispoziție informații detaliate în legătură cu această temă. Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur sau a rezervei internaționale a României nu este doar un semn de ignorare a realității, de sfidare a logicii economice și a practicilor prudențiale internaționale, ci o formă de răspândire a unor informații false. BNR este o instituție care face parte din Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC) din 2007 și respectă cu strictețe toate procedurile internaționale de verificare și auditare contabilă.

În consecință, situațiile financiare ale BNR, inclusiv cele privind rezervele de aur, sunt audiate (controlate) de o firmă de audit internațional, pe baza standardelor internaționale recunoscute.

Pe baza acestor verificări și evaluări, BNR își poate îndeplini atribuțiile prevăzute de lege, inclusiv cele de garant al obligațiilor externe ale statului român și ale convertibilității leului care fac posibile plățile internaționale publice și private ale României.”, conchide Dan Suciu

În ultimul Raport anual, aferent anului 2017, aceste auditări se găsesc menționate explicit în Capitolul 16 – Situațiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, cu reflectarea contabilă a operațiunilor de administrare a activelor, a valorii totale a rezervei de aur din țară și străinătate. Existența rezervelor internaționale, administrarea lor corectă conform standardelor internaționale certificate anual constituie un element central pentru credibilitatea BNR și a României pe plan extern.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5244 vizualizari

 • +12 (20 voturi)    
  Corect! Clar si raspicat. (Luni, 4 martie 2019, 14:04)

  V. Istina [utilizator]

  Cei care continua, sa raspunda in fata legii!
  • -4 (10 voturi)    
   De ce? Este ca în religie? Crede și nu cerceta? (Luni, 4 martie 2019, 15:43)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   Băi, mai ai frați?
   • +6 (8 voturi)    
    Ha! Ce muget dulce! (Luni, 4 martie 2019, 16:14)

    V. Istina [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Buna strategia, zbierati tovarasi mai abitir, poate crapa ceva! In creierul dumneavoastra nu cred, ca nu pare obisnuit cu munca, dar... macar prin grumaz ceva.

    In sfarsit, nu va incurcati in bunul simt, ce dracu!
    • -3 (5 voturi)    
     Faraoane, nu ai de pupat niște moaște? (Luni, 4 martie 2019, 17:05)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

     Că doar ăia săraci cu duhul cred tot ceea ce li se spune. Ceilalți își mai pun întrebări, analizează, caută răspunsuri....
     Da' nu-i cazul tău, tu crezi orice, ai mintea odihnită.
    • -3 (3 voturi)    
     banii Gold Corporation nu au miros (Luni, 4 martie 2019, 17:41)

     Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

     si a celorlalti care au pus mana pe sute de tone de aur din subsolul Romaniei. Cu complicitatea smecherilor locali.
   • +2 (2 voturi)    
    De unde ai scos asta? (Luni, 4 martie 2019, 18:28)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Tocmai asta spune, sa cerveteze inainte de a vorbi! "​BNR face un apel către toți cei care abordează subiecte legate de rezerva internațională a României să consulte documentele oficiale ale băncii, pentru a avea la dispoziție informații detaliate în legătură cu această temă," Sau nu stii sa citesti si asta ti s-a spus? Deci tocmai, sa citeasca, sa se informeze, iar daca considera ca nu e asa sa aduca dovezile de rigoare. Ti-e clar acum???
 • -17 (29 voturi)    
  fumigene, in timp ce aurul din subsol e instrainat (Luni, 4 martie 2019, 14:06)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  E vorba de sute de tone de aur, date pe degeaba de catre smecherii nostri unor smecheri internationali.
  • +17 (23 voturi)    
   Esti prost (Luni, 4 martie 2019, 14:27)

   dickins [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   informat
   • +3 (3 voturi)    
    Fara "informat" e mai corect. (Luni, 4 martie 2019, 18:30)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui dickins

    Aurul si rezerva valutara e tot a tarii, nu e instrainata, si poate fi folosita de Romania. Sa zic ceva de tezaurul de la rusi? Ca vad ca de el nu zice nimeni nimic, si ala chiar ca e instrainat si nu il putem folosi!!
  • +10 (14 voturi)    
   N-ai nici o ... (Luni, 4 martie 2019, 15:37)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   dovada, dar iti place sa crezi ca tot aurul e instrainat . Nu raspunzi la nici un stimul logic ? Ma refer la mansarda proprie ... au intelesu' ceva din articolul aista ? Asa, ceva rapoarte oficiale pe site, rapoarte de audit financiar studiat-ai ? Niet ?! Esti ca valcov, care arunca fumigena si dispare (ca tot vorbesti de fumigene , oare cine le da , ai ? ) ca in rest e zero , habar n-are ...
  • +2 (2 voturi)    
   Wow (Luni, 4 martie 2019, 17:49)

   Gojifruit [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   De curiozitate? Cate clase ai?
 • +9 (15 voturi)    
  Catre Unicers, catre cine faceti apel ? (Luni, 4 martie 2019, 14:18)

  deval [utilizator]

  Catre cine faceti apel daca dementa penala e in capul mesei ?!
 • -13 (23 voturi)    
  fudge... (Luni, 4 martie 2019, 14:18)

  demaGOGU [utilizator]

  ...N Nicolai a ridicat doua intrebari simple, niciuna adresata de purtatorul de cuvant:

  (i) cat platim(daca platim!) ptr custodia aurului la Londra

  (ii) cat primim (daca primim!) ca bonificatie ptr ca imprumutam, de 20 de ani, banca Angliei cu 100 tone de aur
  • -9 (17 voturi)    
   Nu vei primi (Luni, 4 martie 2019, 14:49)

   Nickson [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   nicicand un raspuns la intrebarea (ii). Este o situatie nefireasca cand rezerva strategica este pastrata in afara hotarelor tarii.
   Culmea ridicolului: angajatii BNR recunoasc in public ca BNR nu este capabila sa gestioneze rezerva de aur a tarii in cazul cand aceasta se pastreaza in Romania.
   • 0 (2 voturi)    
    Sunt bugetari. Ai văzut bugetari capabili??? (Luni, 4 martie 2019, 17:08)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui Nickson

    Un bun exemplu este cu aurul ajuns la ruși. De ce nu-și ținea și România interbelică aurul în alte țări?
  • +9 (11 voturi)    
   n-ai auzit? (Luni, 4 martie 2019, 14:53)

   tusnami [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   un pic mai putin decat pensia speciala a lui Buborel
   • -3 (7 voturi)    
    Nu mai baiete, nu (Luni, 4 martie 2019, 16:21)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui tusnami

    "[Plata custodiei aurului la Londra costa]...un pic mai putin decat pensia speciala a lui Buborel"
    ==================
    Buborel, nebuborel, se pare ca nu-i asa.

    Daca ar fi fost asa, BNR ar fi raspuns cu subiect si predicat, mai ales ca, dupa cum se vede, BNR are o placere deosebita sa dea dosuri de palma PSD-ului.
    Asa ca, raspunsurile astea in doi peri a BNR-ului, practic ocolirea unui raspuns ferm si documentat nu sunt de natura a spori increderea populatiei in BNR, ci dimpotriva.

    Rezerva de aur nu reprezinta cine stie ce valoare; e mult mai putin decat cred unii, aprox 4 miliarde euro ~10% din rezervele totale ale Romaniei, iar faptul ca se tine in tara sau aiurea e putin relevant pentru accesul Romaniei pe piata imprumuturilor internationale. E clar ca PSD face o campanie de imagine cu chestia asta, dar raspunsurile BNR sunt catastrofal de suspicioase. Sa speram ca suspiciunile astea nu se adeveresc. Ca sa fie asa, BNR trebuie sa demonstreze un singur lucru: transparenta totala. Spre exemplu, care ar fi problema ca BNR sa faca public contractul de custodie al aurului la Banca Angliei? Intreb si eu.
    • -1 (3 voturi)    
     Mulți dintre cei postează aici urăsc întrebările. (Luni, 4 martie 2019, 17:10)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Sunt dintre ăia îndobitociți, ăia care doar cred, nu cercetează.
    • +2 (2 voturi)    
     Da! (Luni, 4 martie 2019, 19:11)

     ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Cerem ca aurul Romaniei sa fie total transparent!
     Cand te uiti la el, vezi numai podeaua si peretele din spate. Uite aur, nu e aur. Unul din trucurile preferate ale Marelul Magician Liviul din Padurea Nebuna. Din seria "uite PIB-ul, nu e PIB-ul", "uite autostrada, nu e autostrada", "uite crestere, nu e crestere", asta promite a fi cea mai spectaculoasa. Publicul este rugat sa nu lesine.
  • +9 (11 voturi)    
   iti raspund eu (Luni, 4 martie 2019, 14:54)

   bigbrother [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   1. Pentru aurul ținut la Londra, România plătește 309.000 de lei pe an, adica putin peste 25.000 lei adica putin peste 5000 de euro pe AN. Spune-mi tu acum cum cei 5000 de euro ar putea fi folositi pentru multe alte chestii, ca de ex sa mai platim ceva din pensiile speciale de 1,3 MILIARDE EURO pe an pentru 163.000 de smecheri.

   2. Mai mult decat primim pentru aurul dat rusilor din al doilea razboi mondial, macar aurul tinut in UK este recunoscut ca apartine Romaniei si poate fi folosit ca gaj pentru imprumurile externe. Da, acele imprumuturi de le vor lua Valcov si Teodorovici in curand de la bancile externe ca sa plateasca pomenile din tara.
  • +7 (11 voturi)    
   RTFA (Luni, 4 martie 2019, 14:54)

   nxc [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   la o simpla citire a articolului vedem

   ”Rapoartele anuale ale băncii, prezentate public începând cu anul 1991, au prezentat în detaliu, în capitole separate, situația rezervelor internaționale ale Românei și, în cadrul acestora, administrarea rezervei de aur. De mai multe ori în această perioadă, BNR a prezentat public rapoarte speciale privind rezervele internaționale ale României.Ultimul Raport anual, aferent anului 2017, depus la Parlamentul României în iunie 2018, are un capitol dedicat - Administrarea rezervelor internaționale (pag. 160 - 167)”, mai arată BNR.

   deci pune matale mana si citeste rapoartele alea si apoi comenteaza daca e sau nu e informatia acolo

   succes
  • +4 (8 voturi)    
   nu ai inteles nimic (Luni, 4 martie 2019, 15:16)

   mano74 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ...tu incurci depozitarea unor valori cu imprumutarea lor. Cand iti lasi bijuteriile in cutia de valori, nu inseamna ca le-ai imprumutat bancii si se duc cu ele la petreceri dupa cum au chef... Si asa este o explicatie simplista despre ce se intampla cu aurul ala, sa poti intelege! Si este normal sa platesti pentru niste servicii!!!!
  • +1 (1 vot)    
   De fapt e pentru ceilalti... (Luni, 4 martie 2019, 18:41)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Nu va mai batei capul cu "demaGogu", nu v-ati lamurit pana acum ca nu-l duce capul, nu ai cu cine discuta, nu va pricepe oricum. Doar asa, ca simpla informatie, corect ar fi sa intrebi cat te costa pastrarea acolo fata de cat te-ar costa daca ai pastra in Romania! (si daca mai si avem facilitatile necesare pentru asta!).
   Iar intrebarea a doua e dovada cea mai clara a prostiei: aurul nu e pastrat ca o depunere la o banca unde sa zicem ai pretentie la o dobanda (apropo, cat e dobanda la un cont curent la o banca in Romania fata de taxele care ti se cer?? Aud??), ci e ca un simplu depozit unde sa fie in siguranta. Si banca de aici inca se foloseste de banii tai, pe cand Banca Angliei nu are voie. Ce dobanda iti plateste dormitorul daca iti tii banii sub salteaua patului din dormitor? Comparatia asta e ca sa fie mai aproape de nivelul lui intelectual...
 • +4 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 4 martie 2019, 14:45)

  polonyca [anonim]

 • +3 (9 voturi)    
  .. da.. (Luni, 4 martie 2019, 14:50)

  gdcos [utilizator]

  .. pai s-ar informa orice Norica.. daca ar sti sa citeasca sau ce face acolo, altceva decat mancat niste bani de pomana.
 • -6 (14 voturi)    
  Aurul in tara, nu sunt primii care-l repatriaza (Luni, 4 martie 2019, 14:54)

  Fides [utilizator]

  Dam sau primim bani ca-l tinem acolo? Cat? Cui? Cine?
  • +5 (7 voturi)    
   ti s-a mai spus dar o repetam (Luni, 4 martie 2019, 15:40)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   309.000 lei pe an. E ok? Ti se pare mult?
   • -4 (6 voturi)    
    Deci pana acum aproape 500.000 de euro (Luni, 4 martie 2019, 16:33)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    In 9 ani. Cui ii platim, cine ia banii?
 • +6 (12 voturi)    
  Norica Nicolai (Luni, 4 martie 2019, 15:09)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Imbuibara a primit ordin de la cei in solda carora munceste si trebuie sa dezinformeze. Pentru asa ceva, tradatoarea imbuibata ar trebui sa infunde ocna.
 • -2 (10 voturi)    
  lets agree to disagree (Luni, 4 martie 2019, 15:16)

  Kosmos [utilizator]

  Germania a pus sub semnul intrebarii rezerva sa de aur
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 4 martie 2019, 15:46)

  DiDiRo [anonim]

 • 0 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 4 martie 2019, 15:56)

  [anonim]

 • -1 (1 vot)    
  OH. (Luni, 4 martie 2019, 17:24)

  letsoc [utilizator]

  Pe Ceausescu l-a dat jos si impuscat Marea Adunare Nationala ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by