​​Principalele probleme cu care se confruntă românii la nivel personal sunt creșterea prețurilor, inflația, costul traiului zilnic (35%, cu 6pp mai mult decât anul trecut, media europeană fiind de 32%) şi sistemul de îngrijire al sănătăţii şi de securitate socială (22%, +5 pp față de media europeană, la fel ca anul trecut), se arată în Raportului național pentru România, parte a studiului Eurobarometru Standard 90.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acestea sunt urmate de condițiile de trai (19%, UE28: 8%), pensiile (17%, UE28: 16%), de situația financiară a gospodăriei (15%, UE28: 13%) și situația economică a țării (12%, UE28: 8%). Aceste probleme personale se reflectă și în datele înregistrate pentru problemele cu care românii consideră că se confruntă țara lor, principalele probleme fiind: creșterea prețurilor (32%, UE28: 21%) și situația economică (27%, UE28: 15%).

La nivelul Uniunii Europene, cetățenii din statele membre au menționat ca principale probleme la nivel local șomajul (23%), creșterea prețurilor, inflația, costul traiului zilnic și imigrația (21%). La nivelul cetățeanului de rând, se înregistrează aceleași probleme principale ca în rândul românilor chiar dacă într-o pondere mai mică.

De exemplu, doar 5% dintre românii chestionați ar clasa migrația în primele 2 cele mai importante probleme la nivel național (-16pp față de media europeană). Din perspectiva cetățenilor ei, problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană sunt: imigrația (25% pondere în cazul românilor față de 40% în cazul UE) și terorismul (24% dintre români vs o medie europeană de 20%). În cea de-a doua jumătate a anului 2016, situaţia economiei naţionale era percepută ca fiind mai degrabă bună şi foarte bună de un sfert dintre români (26%), procentul celor optimişti fiind sub media Uniunii Europene (41%). Deși la început de 2018 se înregistrează o creștere a acestui procent (cu 5 pp comparativ cu 2017 când se înregistraseră 22%), până la finalul anului 2018, această percepție se mai diminuează și se oprește la 25%.

Cu alte cuvinte, românii sunt la fel de pesimiști ca în 2016, șapte din zece români ajungând să fie de părere că situația economică a țării în prezent este mai degrabă proastă și foarte proastă. Primele țări clasate din punct de vedere al pesimismului declarat față de situația economică prezentă la nivel local sunt: Grecia (94%), Croația (83%), Spania (80%) și Italia (79%).

Acest pesimism este întărit și susținut de declarațiile referitoare la aşteptările cetățenilor Uniunii pentru următoarele 12 luni cu privire la situația economică națională, o treime dintre români (33%) declarând că situația economică a României va fi mai proastă, înaintea lor plasându-se englezii (43%), grecii (36%), francezii și suedezii (34%). Cu toate acestea, când vine vorba de situația economică generală a Uniunii Europene, mai bine de jumătate dintre cetățenii români (56%) declară că aceasta este mai degrabă bună și foarte bună, cu 7 puncte procentuale peste media europeană.

Previzunile tuturor sunt mai degrabă optimiste, două treimi dintre europeni apreciind că în următoarele 12 luni situația economică a Uniunii Europene va fi mai bună sau la fel. În ceea ce privește impactul crizei economice asupra pieței locurilor de muncă, unii dintre respondenți sunt de părere că aceasta a atins deja punctul culminant și că lucrurile se vor ameliora treptat. Alții, din contră, consideră că perioada cea mai grea urmează să vină. La nivelul Uniunii Europene lucrurile sunt împărțite în două: 44% este procentul celor care consideră că punctul culminant a fost deja atins și tot atâția cred că ce este mai rău urmează să vină. Românii tind să fie puțin mai optimiști, aproape jumătate dintre ei (48%) considerând că impactul crizei asupra locurilor de muncă și-a atins deja apogeul.

În ceea ce privește creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi realizarea de investiţii, pe tot parcursul anului 2018, se înregistrează aceeași percepție a românilor față de situaţia financiară a gospodăriei lor precum în toamna anului 2017. Astfel, în 2018, puțin peste jumătate dintre români (54% fata de 53%, cu 1pp în plus) considerau că situaţia financiară a gospodăriei lor este bună sau foarte bună, în timp ce media europeană rămâne la același nivel ca în 2017, 72%. De asemenea, continuă creșterea numărului românilor care anticipează o înrăutăţire a situaţiei financiare a propriei gospodării în următoarele 12 luni.

Dacă pe parcusul anului 2017 se înregistra o creștere de 9 puncte procentuale, anul acesta se adaugă încă 5 puncte procentuale (de la 15% în primăvara anului 2017, la 29% în toamna lui 2018).

În ceea ce priveşte situaţia locurilor de muncă, o treime dintre români o consideră satisfăcătoare la nivelul întregii ţări, în timp ce 39% sunt mulţumiţi de situaţia personală la locul de muncă. Acest procent crește doar cu 1pp față de cel înregistrat la finalul lui 2017, chiar dacă la începutul lui 2018 se înregistrau 42%.

La nivel european se păstrează același procent de 60% ca la finalul anului 2017. Se observă aceeași incertitudine privind viitorul: doar 22% dintre români se aşteaptă ca situaţia locurilor de muncă din propria ţară să se îmbunătăţească în următorul an (față de 20% în 2017). În toamna anului 2018, 34% dintre români se așteptau ca această situație să se înrăutățeasca în următoarele 12 luni, procent mai mare decât media europeană cu 10pp. Perspectivele asupra situaţiei economiei europene sunt însă pozitive, 56% dintre români evaluândo ca fiind bună, România situându-se în continuare peste media europeană (49%). Prin comparaţie, doar un sfert dintre români evaluează situaţia economiei româneşti ca fiind bună, în timp ce media UE28 se află la 49%.