PIB-ul a fost anul trecut cu 9,1 miliarde lei mai mic decât estimau autoritățile. La cât a urcat deficitul bugetar

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Joi, 7 martie 2019, 9:24 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
Astăzi a fost publicat PIB-ul pe 2018. Știam de luna trecută care este creșterea economică, nici 5,5% cat credeau autoritățile la începutul anului trecut și nici 4,5% cât au estimat ulterior. A fost 4,1%. Informația importantă de astăzi nu se află în comunicatul INS, ci în combinația acestuia cu execuția Finanțelor. Astfel, noul deficit bugetar este de 2,9% din PIB, nu 2,88%, pe metodologia cash.

Ce urmează? Așteptăm datele de la Eurostat pentru a vedea dacă am depășit deficitul pe metodologia europeană. Daca da, urmeaza procedura de deficit excesiv.

Acum toată situatia ne duce la bugetul pe 2019 trimis, în cele din urmă, de președinte la Parlament. Pe ce este construit? Pe o fantezie de crestere economică, mai mare decât anul trecut. Cică crește economia cu 5,5%. Da, și eu, daca vreau, pot să scriu pe o hârtie că mâine îmi cresc aripi și zbor. Pe hârtie scrie, în practică nu se va întâmpla niciodată.

Cei care cred că PSD e supărat ca a retrimis Președintele bugetul în Parlament, să se mai gândească. Cu cât întârzie mai mult, cu atât reușesc să se încadreze în deficit, pentru că nu au bani de investiții. Aceștia sunt, asa cum am explicat, doar pe hâătie. Vă dați seama ce ar fi însemnat aplicarea bugetului de la 1 ianuarie? Acum nu mai eram pe excedent, care e oricum sub nivelul din anul 2011 și de trei ori mai mic decât anul trecut, ci pe un deficit, de parcă ne aflăm în criză economică mondială.

Si acum sa va spun o poveste reală, tot pe subiectul bugetului pe 2019. Ieri eram la coada la spital, iar două doamne, trecute de 50 de ani, fără cunoștințe economice, purtau o discutie. Chiar dacă nu înțelegeau economia și spuneau lucruri fără sens, aveau o viziune, cumva reală, asupra situatiei politice și a bugetului. Discutau despre faptul că alocațiile trebuie crescute, că sunt prea mici acum, iar daca întorarce bugetul la "parlamentarii aia multi, cu pensii speciale, atunci înseamna că bugetul nu e bun". O doamna chiar a spus: "Pai, de ce au dat lege că se măresc alocațiile, daca nu aveau bugetul aprobat de presedinte? Si asa au votat din greșeală alocațiile, că nici nu știu ce voteaza, astia".

Cam așa este văzută situatia politică și economică "la firul ierbii".

Mai departe a alunecat discutia către șerpii casei, pentru că una dintre doamne trăiește la ieșirea din capitală, și inteligența sobolanilor, deci neimportant din punct de vedere al subiectului.

Revenind la PIB, iată ce arată datele publicate, joi, de Statistică:

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2018 a fost de 940,47 miliardelei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,1% faţă de anul 2017. (Comisia Națională de Prognoză estima 949,6 miliarde lei și o creștere reală de 4,5%).

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,2% contribuind cu 3,3% la creşterea PIB.

O contribuţie negativă la creşterea PIB au avut-o:
- Formarea brută de capital fix, cu o contribuţie de -0,7%, consecinţă a reducerii cu 3,2% a volumului său;
- Exportul net (-1,8%), consecinţă a creşterii cu 4,7% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 8,6%.

Pe categorii de resurse

La creşterea PIB, în anul 2018 faţă de anul 2017, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri:
- Industria (+1,0%), cu o pondere de 23,7% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 4,1%;
- Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,7%), cu o pondere de 18,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,9%;
- Agricultura, silvicultura şi pescuitul (+0,4%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,4%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (9,9%);
- Informaţiile şi comunicaţiile, (+0,4%), cu o pondere de 5,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,0%;
- Activitătile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,4%), cu o pondere de 7,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,7%;
- Impozitele nete pe produs (+1,0%), cu o pondere de 9,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,1%.

Construcţiile au avut o contribuţie negativă la creşterea PIB (-0,3%) ca urmare a reducerii volumului lor de activitate cu 5,6%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11347 vizualizari

 • +5 (13 voturi)    
  O scadere (Joi, 7 martie 2019, 9:32)

  ruskimushki [utilizator]

  inseamna negative doar pentru soroshishti shi tradatori.
  diedi va inaugural in curand, impreuna cu broasca nr. 1 in stat, prima tabara de munca voluntara pentru dujmanii tzarishoarei. Poate chiar la scrovistea.

  tara blestemata tata...
 • +11 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 martie 2019, 9:37)

  [anonim]

 • +10 (14 voturi)    
  date INS toate (Joi, 7 martie 2019, 10:01)

  falcoind [utilizator]

  INS : Produsul intern brut estimat pentru anul 2017 a fost de 858,3 miliardelei, în
  creștere – în termeni reali – cu 6,9% faţă de anul 2016.

  INS: Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2018 a fost de 940,47 miliardelei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 4,1% faţă de anul 2017.

  Matematica 858,3 +4,1 % (853,3)= 893,49

  sau 858.3+9.57%(853,3)= 940.43

  Ce e real din statistica INS sau a crescut economia cu 9,57 sau PIB-ul nu e real . Dac am intrat într-un restaurant eu și cu tine și am mâncat 2 pui eu, tu ai băut o apa plata statistic amândoi suntem sătui .
  INS e un institut care face statistici pe genunchi, valoarea lor tinde spre ZERO . INS nu știe care e populația Romaniei nu mai mult , nu are o baza de date cu toți locuitori acestei tari încă in anul domnului 20 19 cum zice premierul nostru "doctor docent" făcut la FF .
  • -5 (7 voturi)    
   Nu ai treaba cu calculele economice. (Joi, 7 martie 2019, 11:33)

   adrianhn [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   Mai bine ramai la mancat shaworma si strigand M... PSD. Ca de economie nu ai treaba.

   Cand vad commenturi ca al tau aprobate si susvotate imi dau seama ca haterii PSD-ului ar trebui sa se rezume la a striga mesaje obscene, a asculta manele si a manca shaworma sau ce faceti voi acolo in #strada . Ca de economie nu aveti treaba.

   In primul rand, ar trebui sa inveti ce e aia crestere REALA A PIB. Si ce e aia crestere NOMINALA A PIB.

   CRESTERE REALA = NOMINAL minus INFLATIE in mare parte, dar e mai mult de atat ca implica si alte calcule legate de masa monetara. In fine, nu vreau sa intru in detalii amanuntite ca e ca si cum i-as explica unui caine fizica cuantica.
   • +4 (6 voturi)    
    Eu zic sa intri (Joi, 7 martie 2019, 12:40)

    falcoind [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

    Poate ne chiar faci un calcul corect și o sa vadă toată lumea o creștere de sub 3 % și o perspectiva de stagnare pt 2019 . Tu și INS-ul încă vedeți 22 mil de locuitori in tara când in realitate sunt sub 18 mil , pe listele voastre de votanți mai sunt încă persoane din care deja au mai rămas doar oasele și ar bate recordul mondial de longevitate. Știu noi suntem prosti , deștepții s-au făcut doctori la FF și s-au angajat la stat.
    • -1 (1 vot)    
     Te duci pe site-ul INS si vezi ca nu vad 22 de (Vineri, 8 martie 2019, 0:27)

     adrianhn [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

     milioane. Ci 19.52 e ultima estimare ...

     Botii rusi ca tine de pe hotnews devin penibili cu comenturile lor pline de informatii false sus votate fara numar de alti boti si postaci.
     • 0 (0 voturi)    
      mai e nevoie de comentariu ? (Vineri, 8 martie 2019, 7:46)

      falcoind [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

      Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 11 decembrie 2017 este de 18.901.033
  • +4 (4 voturi)    
   OUG pe revizuirea metodei de calcul (Joi, 7 martie 2019, 12:02)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   In final INS va calcula dupa cum hotareste guvernul.
   Daca guvernul a stabilit ca cresterea este de 5,5%, atunci de acolo trebuie pornite calculele! La fel si la alegeri, daca au hotarat la antene ca sondajul a dat PSD cu 35% atunci AEP trebuie sa se conformeze!
 • -15 (17 voturi)    
  bărbi și bărbuțe (Joi, 7 martie 2019, 10:09)

  Mazeta [utilizator]

  creștere economică de doar 4.1%!
  • +4 (4 voturi)    
   cand o sa se duca dracu economia (Joi, 7 martie 2019, 11:55)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ce scuza o sa mai gasiti slugilor?!

   apropos a fost concediu la postaci? ca vreo saptamana ati disparut de aici!
  • +3 (7 voturi)    
   Da mazeto (Joi, 7 martie 2019, 12:04)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   4,1% crestere cu inflatie de 3.5% si cu deficit de 2,9% in total cresterea economica iese pe minus!
   Cine pierde? Pai leul la cursul de schimb, profiturile nete ale companiilor, cei care tin banii in banci, unde dobanda este real negativa.
   • 0 (0 voturi)    
    Crestere REALA = Crestere Economica ajustata (Vineri, 8 martie 2019, 0:29)

    adrianhn [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    cu inflatia ... deci nu e 4.1 - inflatie din moment ce sa scazut inflatia cand sa calculat cresterea reala din cresterea nominala ...

    Se pare ca femeile de serviciu au fost tare ocupate cu educarea haterilor PSD ...
 • -18 (22 voturi)    
  Ce pacaleala de articol. (Joi, 7 martie 2019, 10:18)

  adrianhn [utilizator]

  Cica blocarea bugetului de catre presedintele pacaleala Iohanel este bine pentru Romania HAHAHA.

  Presedintele sa isi vada de treaba lui acolo pe partie la sanius, unde iroseste bugetul presedentiei in fiecare wekend, ca oricum de altceva e inutil.
  • +5 (5 voturi)    
   Pacaleala de viata ai tu taticule (Joi, 7 martie 2019, 11:29)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   sigur nu esti un creier injumatatit racordat la ceva tevi si-o tastatura ?
  • +4 (6 voturi)    
   bai Russia Today (Joi, 7 martie 2019, 12:09)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   ai primit textul de la partid? Nu poti judeca cu creierul tau si dai doar copy-paste din emailul de la centru?
  • +4 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 martie 2019, 12:15)

   [anonim] i-a raspuns lui adrianhn

 • +17 (19 voturi)    
  Problema asta are o solutie simpla... (Joi, 7 martie 2019, 10:19)

  taro [utilizator]

  Maria Grapini va prelua conducerea INS si va numara din nou PIB-ul. O sa avem excedent bugetar.

  PSD a bagat tara in recesie economica. PSD a crescut cheltuielile cu personalul bugetar cu peste 50% iar economia a crescut cu doar 4.1%.

  Daca lasi de o parte cresterile de salar de la stat economia nu a crescut cu nimic, de fapt a scazut.

  Iar acum PSD-ul e disperat ca ramane fara bani si nu mai are de unde sa plateasca salariile si pensiile.
  • -5 (5 voturi)    
   In plus.... (Joi, 7 martie 2019, 11:20)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui taro

   "PSD a crescut cheltuielile cu personalul bugetar cu peste 50% iar economia a crescut cu doar 4.1%. "....

   ....iar in Belgia, avioanele zboara lunea !
 • +14 (16 voturi)    
  Având în vedere Triada Mafiotă condusă de Dragnea (Joi, 7 martie 2019, 10:22)

  Spiky [utilizator]

  Adică DJ Orlando+Vâlcov Cimitirologul vesel+Socol cel cu teoria SF a creșterii determinate de creșterea aberantă a salariilor, să ne mirăm de diferența dintre prognoză și realitate? Am uitat să adaug că Comisia de Prognoză și Institutul Național de Statistică au fost politizate la greu tocmai pentru a furniza rapoarte rozalii Mafiei Roșii?
 • +7 (11 voturi)    
  2016 (Joi, 7 martie 2019, 10:35)

  florinos [utilizator]

  Când românul de rând a votat PSD care este condus de un Condamnat Penal, la ce s-ar fi asteptat ? in 2 ani PSD a blocat activitatea Guvernului doar cu OUG-uri pe Legea Justitiei, in timpul asta putea sa dea niste legi de reformare a Invatamantului sau a Sanatatii.
 • +9 (13 voturi)    
  Infrigement pt depasire deficit (Joi, 7 martie 2019, 10:42)

  transpenibilus [utilizator]

  Deci daca cash e 2,9 deficitul ESA (singurul care conteaza la UE) e 3,3-3,4 %.
  Infrigement clar si downgrade rating la junk in 3 luni max. Multumim psd.
  • -4 (6 voturi)    
   Asta-i Apocalipsa noua. Creativitate! (Joi, 7 martie 2019, 11:24)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   Asta-i Apocalipsa noua. Creativitate!
 • +4 (4 voturi)    
  hai ma... (Joi, 7 martie 2019, 11:53)

  liviu_ [utilizator]

  ce sunt 9 miliarde la economia romaniei...
  asta e ... nu o sa depasin anu asta economia germaniai, ci l anu :P
 • +2 (2 voturi)    
  Sa iasa la tabla Orlando Mitraliera (Joi, 7 martie 2019, 11:56)

  barba-neagra [utilizator]

  Prin luna noiembrie, cand Banca Mondiala, FMI si Comisia Europeana estimau cresterea PIBului romanesc undeva in jur de 4%, Orlando Bulucea Mitraliera se umfla in pene batandu-si joc de "asa-zisii experti straini": noi stim mani bine cat va fi PIBul, va fi 5virgula5lasuta, asacum am previzionat.
  O fi uitat specialistul in finante?
  In ce tara mai ramane in post un analfabet care da peste cap nu doar piata de capital, ci economia tarii, care taie investitiile de la buget si in schimb cere fondurilor de pensii sa bage banii contribuabililor in PPP-uri!!!, in companii nelistate, in companii netransparente care nu au auzit de guvernanta corporatista, in companii care aduc profit dupa 100 de ani (gen autostrazi!!!). Numai asa se poate salva PSD, fortand Pilonul II si fondurile de pensii sa verse banii acolo unde fondurile europene nu merg ca SUNT MONITORIZATE.
 • +2 (2 voturi)    
  Bun asa (Joi, 7 martie 2019, 11:57)

  John_english [utilizator]

  deci mi-am cumparat televizor cu banii imprumutati de la banca. asadar si prin urmare am crescut economic anul asta. :))
  • 0 (0 voturi)    
   A crescut natziunea (Joi, 7 martie 2019, 12:44)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui John_english

   cu banii aia s-au ingropat mai multi oameni, cavourile au devenit mai adanci… intzelegi shi tu baza dar constat ca nu prinzi (inca) toate ascunzishurile...
 • +2 (4 voturi)    
  mda (Joi, 7 martie 2019, 14:12)

  g01an [utilizator]

  in mare, economia privata nu performeaza inca rau. isi face treaba, unele sectoare cresc cam greoi, dar cresc inca. si sper eu ca aceasta chestiune sa ramana asa.

  cu toate astea, situatia macro este mult mai rea decat in 2016. am acumulat datorii cat cuprinde la dobanzi nefavorabile si, sincer, pare ca o luam la vale iar. nu este normal...

  inca o chestie, cand o economie ca a Romaniei creste cu 4-5% si occidentul creste in medie cu 1% (in ultimii ani a avut crestere chiar mai semnificativa), noi nu recuperam decalajul in GDP pe cap de locuitor, diferentele intre noi si ei se adancesc. dar pe guvernanti ii freaca grija de cu totul alte chestiuni. ce griji au ei?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by