BNR îi pune în brațe ministrului de Finanțe Rapoartele BNR ca să se documenteze cum e cu aurul României. ”Este regretabil că ministrul de finanțe pune în discuție statutul rezervei de aur a țării”

de DP     HotNews.ro
Joi, 7 martie 2019, 17:50 Economie | Finanţe & Bănci


Dan Suciu
Foto: Arhiva personala
”​Banca Națională a României a făcut un apel public săptămâna trecută prin care îndemna pe toți cei care se pronunță în legătură cu rezerva de aur a României să consulte documentele oficiale ale băncii. Cu toate acestea, într-o declarație recentă, Ministrul de Finanțe, dl. Eugen Teodorovici, a ridicat câteva probleme pe acest subiect, al căror răspuns se găsește deja în documentele menționate sau în alte luări de poziție ale reprezentanților BNR”, se arată într-un mesaj transmis joi de purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale, Dan Suciu.

Suciu menționează opiniile scrise de Alina Constantinescu, „Despre risc și randament în administrarea rezervei de aur a țării” și pe cea a lui Victor Andrei, „Despre administrarea rezervei de aur a României”.

Astfel, costurile de custodie a aurului din străinătate, precum și alte informații legate de rezerva de aur și valută sunt prezentate an de an în Raportul anual al BNR. Ultimul raport le prezintă în Capitolul 16 Situațiile financiare ale BNR. Pentru anul 2017, costurile de custodie au fost de 309 mii lei (Raport Anual 2017, pagina 275). Toate aceste evoluții sunt auditate de firme de audit internațional, așa cum este specificat în raportul de audit atașat Raportului anual, mai adaugă purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale.


”Este regretabil că ministrul de finanțe pune în discuție statutul rezervei de aur a țării, fără să țină cont de referințele respective, cu toate că ar trebui să știe că garanția oferită de BNR pentru împrumuturile statului român se bazează și pe valoarea rezervei de aur, iar această valoare îi permite diminuarea costurilor de finanțare.

Contul de aur deținut de BNR la Banca Angliei, una dintre cele mai prestigioase şi mai sigure bănci centrale din lume, este un cont alocat, respectiv lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment, după numărul unic al barei, greutate și titlul de fineţe al aurului. Efectuarea de operațiuni printr-un astfel de cont se realizează numai în baza instrucţiunilor transmise de BNR către Banca Angliei, aurul deținut în acest cont neputând fi utilizat de către custode. Acest cont a fost deschis înainte de anul 1990”, mai arată Suciu.

BNR informează lunar în legătură cu evoluția rezervei de aur prin comunicate de presă iar anual, în Raportul adresat Parlamentului, datele sunt prezentate cu certificarea celor mai importante firme de audit, conform standardelor practicate de băncile centrale europene. BNR monitorizează atent contul de aur și a efectuat trei acțiuni de verificare până în prezent (în anii 2016, 2017 și 2018). Următoarea acțiune de verificare a rezervei este programată în a doua parte a acestui an.

Reamintim că într-o declarație făcută la Antena 3, Eugen Teodorovici a recomandat formarea unei comisii parlamentare pentru a analiza rezerva de aur a României și situația acesteia. „Cel mai bine ar fi ca în Parlamentului României să se facă o comisie, fie de la Senat, fie de la Cameră, fie de la amândouă - de fapt, Senatul are aceste atribuții - care să spună așa: dom`le, haideți să vedem situația reală, lăsăm că aducem sau nu aurul. Adică în primul rând, contractul în baza căruia aurul României, în anul de grație, s-a dus din România unde s-a dus el, contractul cu toate clauzele, pentru că acel aur, odată dus acolo, să vedem care sunt costurile de chirie și cine dispune de acest aur”,
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10576 vizualizari

 • -21 (25 voturi)    
  aur (Joi, 7 martie 2019, 18:08)

  gpavel [utilizator]

  "statutul"rezervei de aur a unei tari, nu este doar o problema a bancii centrale(in nici o tara)ci si una politica!(si nu ma refer la politica financiar monetara)
  • +10 (14 voturi)    
   zacamintele de aur ale Romaniei ca si rezerva (Joi, 7 martie 2019, 20:11)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   sunt o problema nationala.
   Pe langa care romanii trec indiferenti.
   Niste semcheri au vandut pe degeaba aurul din subsolul Romaniei. Asta s-a intamplat la Rosia Montana, Certej si Rovina.
   Si nimeni nu raspunde.
   E vorba de sute de tone de aur, nu de zeci.
   Aurul de la Londra apartine Romaniei. In schimb aurul din muntii Romaniei a fost instrainat.
  • +4 (8 voturi)    
   EU propun ... (Joi, 7 martie 2019, 22:30)

   NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   ca aurul de la Londra sa fie adus in tara DUPA ce este adus in tara cel de la Moscova !
  • 0 (2 voturi)    
   da mă, (Vineri, 8 martie 2019, 7:44)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   inteligentule. O fi problema lui dragnea? A, nu. O fi a lui teodorovici? A, nu. O fi a lui vâlcov?
  • +2 (2 voturi)    
   Orlando nu citește. (Vineri, 8 martie 2019, 9:31)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Teodorovici primește diploma de//doctor//prin poștă fără să participe la vreo activitate științifică.BNR ar trebui să-i trimită într-o singură frază conținutul documentelor.Teodorovici așa procedează,se uită,vede //cărțile// și spune//pas//.
  • +2 (2 voturi)    
   Ia o pauză, bre! (Vineri, 8 martie 2019, 12:07)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Problema politică este că la butoane se află niște ageamii, (PCR-FSN-PDSR-PSD)care n-au habar de economie și nici nu le pasă, sunt meșteri în a aburi o populație majoritar ignorantă, needucată și înfricoșată de capitalism, și care ageamii, când ajung la conducere, ce pot face maxim este să se abțină (cum au făcut Năstase și Ponta, într-o oarecare măsură). Adică să se abțină de la intervenții, că de la furat este imposibil!
   În condițiile în care sunt la nivelul Mării Moarte în ce privește cunoștințele economice (-423 metri), singura lor șansă de a fura și da mită la fraiericii votaci este din împrumuturi. Ălea interne e grele rău - că au dat o prostie de OUG, 114, și băncile le dau cu flit și cu dobândă mare. În ce privește împrumuturile externe, ele trebuie garantate - ghici cu ce? Cu rezerva de aur! Care nu poate fi lăsată în țară, că jmekerii komunistoizi și bugetofagi pot s -o vândă pe șustake! Și atunci ea trebuie lăsată la vedere în străinătate, TOCMAI DATORITĂ HOȚILOR PCR-PSD!
   Ai priceput sau ești doar un prostak PSD pus să facă valuri aici pe site?
 • +13 (17 voturi)    
  cu alte (Joi, 7 martie 2019, 18:30)

  nahir [utilizator]

  cuvinte, fie teodorovici e atât de prost, fie el și compania românilor verzi, creștini ortodocși, daci din tată-n fiu, dragnea și vâlcov, ignoră cu bună știință rapoartele BNR aflate deja în Parlament.
  Înclin pentruu amândouă variantele, având în vedere aviditatea lui dragnea și vâlcov (teodorovici e doar o slugă, și aia proastă) după bani și mai ales după ce cred ei că se poate face cu banii (că altceva nu-i duce mintea) respectivi, mituire pentru libertate.
 • +14 (20 voturi)    
  nu-i intereseaza pe psdisti (Joi, 7 martie 2019, 18:30)

  liviu_ [utilizator]

  ei vor aurul sa-l fure...
  doar nu crede cineva ca-l vor pt binele romaniei!
  • -12 (18 voturi)    
   Hehehe, "sa fure aurul" (Joi, 7 martie 2019, 20:40)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Daca "voiau aurul sa-l fure"...au deja la dispozitie 40 de tone in subsolurile BNR. Aur pe care nu-l fura nimeni.

   Da' logica n-a fost nicicand punctul matale forte, este?
   • +4 (10 voturi)    
    Nu fi obraznic, postacule (Joi, 7 martie 2019, 22:31)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Ca la minciuni esti tare, asta-i punctul tau forte, nu-i asa ?
    Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
 • +8 (12 voturi)    
  BNR și societatea civilă,poate că și (Joi, 7 martie 2019, 18:32)

  Rescator [utilizator]

  timida Opoziție trebuie să reziste la asaltul,la baionetă,al Mafiei Roșii,Cupola Ciumei Roșii,condusă
  cu mâna de fier vechi de Dictatorul malefic și toxic
  Liv Jong Unu.Acesta este insă manipulat pentru a servi intereselor a trei puteri străine.
  Nefericitul cluber Orlando este doar un instrument
  util temporar,după care va fi aruncat la gunoi(după
  modelul Gargamel).Acește jalnice mazete bolșevice
  iși inchipuie că sunt veșnice.Mai e puțin:tic-tac,tic-tac.
 • +9 (13 voturi)    
  Mai regretabil este... (Joi, 7 martie 2019, 18:32)

  titirica [utilizator]

  Faptul ca Ministrul Finanțelor e un diletant.

  Și ca orice alt politician, din păcate, arunca tot felul de declarații fără sa studieze situația de care vorbește

  Ce sa te aștepți de la unii care dau ordonanțe sa corecteze ordonanțe...?
  • +8 (12 voturi)    
   diletant (Joi, 7 martie 2019, 20:15)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui titirica

   Diletant? Este un habarnist care executa toate prostiile la comanda unora inca mai prosti...
 • -18 (26 voturi)    
  Nu bre, nu rapoartele, ci contractul original ! (Joi, 7 martie 2019, 18:39)

  newlook [utilizator]

  Nu bre, nu rapoartele, ci contractul original !

  La inceput am crezut ca e doar o gaselnita a PSD, dar insistenta cu care BNR refuza sa puna la dispozitia Parlamentului contractul original de custodie a aurului la Londra imi intareste banuiala ca ceva e suspect acolo.

  Situatia mai hazlie e ca suspiciunea neregulilor cu contractul acesta a fost intarita chiar de USR (pacaliciul ala care spunea ca operatiunea costa (anual) mai putin decat pensia lui TT). Orice om rational intelege ca suma respectiva e mai mica decat plata utilitatilor pentru o luna la o facilitate care trebuie sa tina in siguranta 60 de tone de aur.

  Deci, suma respectiva trecuta in raportul BNR laconic, fara explicatii, ascunde ceva. Numai contractul original ne poate arata ce clauze sunt ascunse acolo si cate dintre ele sunt in favoarea Romaniei.
  • +6 (12 voturi)    
   prost (Joi, 7 martie 2019, 20:17)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Mai prostie omeneasca trezeste-te. Sau, mai probabil esti un postac prost...
  • -10 (14 voturi)    
   Corectă observația. (Joi, 7 martie 2019, 21:07)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Numai idioții iau de bun tot ce li se arată.
   • +8 (12 voturi)    
    Aha! (Joi, 7 martie 2019, 22:21)

    Matrix-4 [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Acum am inteles de ce iei de bun tot ce-ti arata Gadea!
  • +3 (7 voturi)    
   Contract (Joi, 7 martie 2019, 21:49)

   sema [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   "Orice om rational intelege ca suma respectiva e mai mica decat plata utilitatilor pentru o luna la o facilitate care trebuie sa tina in siguranta 60 de tone de aur. "

   Asa va invata la scoala de vara a PSD? Ai facut si tu un calcul (daca poti) ca 60 de tone de aur ocupa vreo 3 metri cubi? Adica spatiu cat o debara? Si ca platim astfel circa 5000 euro/luna pentru spatiu cat o camara mai rasarita? Mai pare asa putin? Ia stai, nu cumva plateste mai putin si baga banii in buzunar? Ca asa cred ca va preda la cursul de smantanire a banului public, agitatori de doi bani ce sunteti.
  • +3 (3 voturi)    
   cică (Vineri, 8 martie 2019, 7:47)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   originalul e împreună cu contractul original Bechtel.
 • -8 (16 voturi)    
  Va umpleti de ridicol (Joi, 7 martie 2019, 18:40)

  Fides [utilizator]

  Cum sa citezi in favoarea ta - tu fiind purtator de vorbe BNR - doua opinii scrise de angajati la BNR - Alina Constantinescu, Victor Andrei? A scuze, am uitat acele materiale sunt semnate pe persoana fizica, nu ca si Alina C. - arbitragist principal, Serviciul administrarea rezervelor internationale, Directia operatiuni de piata, BNR, respectiv Victor Andrei - director operatiuni de piata BNR. E ca si cum l-ai intreba pe Iliescu de ce in 2000 a fost de acord ca Isarescu sa aiba postul blocat la BNR, cand omu candida la prezidentiale contra lui. Raspunsul? Deoarece fura voturile dreptei, si trimitea in turul 2 pe Iliescu si Vadim. Asta inseamna sa fii mafiot 100%.
 • +1 (15 voturi)    
  dar zacamintele de aur din muntii Romaniei ? (Joi, 7 martie 2019, 18:54)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  In subsolul Romaniei se afla sute de tone de aur, nu zeci. Si acest tezaur a fost vandut pe degeaba de niste smecheri locali altor smecheri internationali.
  Si nimeni nu face nimic.
  Ca tacerea e de aur..
  • -12 (18 voturi)    
   Aia-i alta problema. Ori asta e scopul postarii? (Joi, 7 martie 2019, 19:35)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   Aia-i alta problema, nu baga o perdea de fum peste acesta situatie cat se poate de reala. BNR o da de gard intr-un mod foarte suspicios si matale vii cu "muntii nostri aur poarta". Da, poarta, dar e altceva decat ce discuta articolul. Ori asta e scopul postariitale, diversiunea?
   • +2 (8 voturi)    
    Și ce-i greșit în ceea ce-a zis? (Joi, 7 martie 2019, 21:05)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Sau unii sunt hoții buni și alții hoții răi!?
    Nu-i tot hoție?
  • 0 (4 voturi)    
   inca nu (Joi, 7 martie 2019, 20:18)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   Inca n-au resit...
  • -2 (4 voturi)    
   exact (Vineri, 8 martie 2019, 8:01)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   de aia l'au si lichidat pe Ceau.
   Romania = aur+petrol+gaze+uraniu+terenuri
  • +1 (5 voturi)    
   apropo (Vineri, 8 martie 2019, 8:02)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   De 30 ani in Romania doua legi functioneaza doar - Legea Junglei si Legea Tacerii
   • 0 (2 voturi)    
    Și de ce doar aceste legi? (Vineri, 8 martie 2019, 12:12)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Pentru că din 1945 și până în 2019 legile le-au făcut doar ilegaliștii și nelegiuiții - de la Groza, Ceaușescu, Iliescu, Năstase, Ponta, Dragnea - un lung șir de penali și escroci. Când hoții fac legea, cum să meargă bine țara?
    • 0 (2 voturi)    
     da (Vineri, 8 martie 2019, 12:22)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

     -cauzele le stim, sunt multiple - eu constatam ce este
     -vezi ca si intre 1920 si 1938 politicienii la noi tot pozne din asta faceau, fix la fel
 • +5 (9 voturi)    
  regretabil (Joi, 7 martie 2019, 20:18)

  cetateanulmodern [utilizator]

  in discoteca nu se invata asa ceva
 • +3 (7 voturi)    
  habarnist (Joi, 7 martie 2019, 20:19)

  Ilidia [utilizator]

  Habarnist care bate campii ca de obicei...
 • +5 (9 voturi)    
  idioti (Joi, 7 martie 2019, 20:22)

  cetateanulmodern [utilizator]

  voi sunteti idioti daca credeti ca Orlando a citit o foaie din stiva aia de carti.Sunteti la fel de naivi ca taranistii si liberalii inainte de 45 care nu credeau ca comunistii vor ajunge vreodata la putere.Si asta i-a costat viata!
  • 0 (2 voturi)    
   de fapt (Vineri, 8 martie 2019, 8:00)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui cetateanulmodern

   .... doar taranistii si liberalii prosti nu credeau ca bolsevicii vor prelua puterea, intr-o tara aflata in sclavaj la Stalin, unde si vrabiile ciripeau doar cu "verde" de la Kremlin
 • +5 (7 voturi)    
  Romania are datoria sa se protejeze de hoti! (Vineri, 8 martie 2019, 0:55)

  V. Istina [utilizator]

  Inclusiv de cei aflati la guvernare!
  Aurul BNR depozitat in diverse tari este garantia unei minime stabilitati monetare. Care e urgenta brusc? De ce sa aducem aurul acasa, cand Toader primeste o pensie mai mare decat costurile de depozitare?

  Nu exista nici un argument logic pentru ce vor ei, decat ca vor sa-l fure, pentru sine!
 • -7 (7 voturi)    
  aurul (Vineri, 8 martie 2019, 7:57)

  Toni_Romania [utilizator]

  -eu stiu ca aurul de prin 2004 a fost scos dn Ro (80 tone?)
  -probabil e amanetat la Fmi, adica... pa
  • -1 (1 vot)    
   voi astia cu minusuri (Vineri, 8 martie 2019, 12:24)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   ce mi tot dati minus, e rau ca vait Romania ramasa fara aur?...
   • 0 (0 voturi)    
    hehe (Vineri, 8 martie 2019, 13:16)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Ti-a luat vodca mintile, iti raspunzi singur #davaiceasule :-)
    • 0 (0 voturi)    
     eu îs ”rus”? (Vineri, 8 martie 2019, 14:39)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

     eu îs ”rus” că mi deplîng țara? ..... ai probleme, bro, pă bune.... visezi ruși, este?.....
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 martie 2019, 9:02)

  [anonim]

 • -3 (7 voturi)    
  BNR sa ne spuna de ce, daca (Vineri, 8 martie 2019, 9:35)

  xrogo [utilizator]

  din august 2018 a intrat in posesia unor documente privind tezaurul Romaniei trimis la Moscova, n-a intreprin numic pana acum, nici macar n-a facut publica aceasta descoperire?
  • +2 (2 voturi)    
   aur Urss (Vineri, 8 martie 2019, 9:45)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   se pare ca din aurul nostru demult Stalin a facut blocuri, uzine si tancuri.. adica e pa
  • +2 (4 voturi)    
   Ce sa-ti spuna BNR tie, un nomad ? (Vineri, 8 martie 2019, 10:04)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   .
   • -1 (3 voturi)    
    adica tu ce insinuezi (Vineri, 8 martie 2019, 10:42)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

    ca Stalin a tinut el intact aurul prietenilor sai romani?....
  • 0 (2 voturi)    
   Cinci secunde (Vineri, 8 martie 2019, 11:05)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Si adormi, Badeo.
 • +1 (1 vot)    
  O declaratie la a3 (Vineri, 8 martie 2019, 10:02)

  ruskimushki [utilizator]

  este automat o crima si se pedepseste ca atare.
 • +1 (1 vot)    
  ”Este regretabil că ministrul de finanțe..." (Vineri, 8 martie 2019, 12:01)

  ofCAER [utilizator]

  Din pacate, ministrul de finante cunoaste situatia de fapt foarte bine. Decit ca discursul lui nu se adreseaza nici profesionistilor si nici oamenilor suficient de instruiti incit inainte de a se pronunta pe un subiect ce le este necunoscut sa se documenteze; discursul lui se adreseaza acelei masa amorfe de oameni care casca deopotriva gura si urechile la televiziunile-latrine. Caci el, ministrul finantelor, de multa vreme este mai mult politruc decit finantist. Iar in perspectiva apropiatelor europarlamentare, aceasta tema fals patriotica, AURUL TARISOAREI!!!, cred ei, cei din virfu' PSD-ului, ca va coagula boboru' in jurul lor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by