O nouă consecinţă a ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană s-a concretizat miercuri, odată cu ceremonia oficială de transfer a Autorităţii Bancare Europene (ABE) de la Londra la Paris. Organismul de reglementare financiară – însărcinat în special cu realizarea, la fiecare doi ani, a aşa-numitelor stress tests («teste de rezistenţă») pentru băncile europene – şi cei 200 de angajaţi ai săi se vor instala în turnul Europlaza din cartierul Défense, în Hauts-de-Seine. Mutarea nu va deveni efectivă decât la data de 3 iunie, potrivit Le Monde, citat de Rador.

Autoritatea Bancara EuropeanaFoto: eba.europa.eu

După Brexit, ABE va trebui să jongleze cu două realităţi paralele. Prima, foarte concretă, este aceea de a se asigura că mutarea se va petrece cu bine, ceea ce presupune o logistică complicată. A doua, mai importantă, este garantarea unei stabilităţi bancare şi financiare în momentul divorţului dintre Londra şi UE, apoi, pe termen lung, continuarea supervizării băncilor din City, care nu vor mai fi sub competenţa sa.

Câteva demisii

În privinţa mutării, ABE are o uşoară întârziere, nefiind în măsură să îşi facă bagajele până pe 29 martie, data teoretică a Brexit. Contratimpul vine de la încetineala administrativă europeană. Parisul a preluat sediul organismului încă din noiembrie 2017, dar Parlamentul European şi Comisia au avut nevoie de un an pentru a oficializa decizia cu toate aspectele ei, astfel încât devizul nu a putut fi semnat înainte de noiembrie 2018. «Reuniunile noastre oficiale vor avea loc la Paris încă din aprilie», precizează Philippe Allard, şeful de cabinet al directorului ABE.

În rest, transferul se efectuează fără prea multe dificultăţi. Spre deosebire de Agenţia Europeană a Medicamentelor, care se mută de la Londra la Amsterdam şi pierde un sfert din personal, ABE nu înregistrează decât câteva demisii. «Nu ne aşteptăm să vedem plecări masive, mai ales nu în rândul personalului-cheie», precizează Allard. Explicaţia parţială vine de la uşurinţa lingvistică a angajaţilor săi, care sunt obligaţi să stăpânească cel puţin două limbi, ba chiar trei. Deschiderea unei şcoli europene la Courbevoie, în apropiere de cartierul Défense, care va avea cursuri în limba engleză, reprezintă de asemenea o facilitate care uşurează sarcina angajaţilor.

În privinţa stabilităţii financiare, Allard se doreşte a fi încrezător pe termen scurt, estimând că autoritatea de reglementare şi băncile şi-au luat suficiente măsuri de precauţie pentru a evita o criză sistemică, chiar în caz de divorţ fără acord. «Desigur, nu ne aşteptăm la un colaps al pieţelor în momentul Brexitului: poate exista un plus de instabilitate, de exemplu. Dar, din punct de vedere structural, au fost luate măsurile necesare pentru a evita un cataclism.»

În iunie 2018, ABE a tras semnalul de alarmă, estimând că băncile – în special cele mici – nu sunt suficient de pregătite pentru Brexit. Astăzi, Allard estimează că întârzierea a fost recuperată.

«Suntem mai liniştiţi ca în iunie 2018». Concret, instituţiile au depus cererile de înregistrare în UE (licenţe bancare, de exemplu…) pentru a asigura continuitatea operaţiilor lor după ieşirea Marii Britanii din UE.

Sistem de supervizare

O altă decizie, tehnică dar esenţială, se referă la produsele derivate. În acest moment, imensa majoritate a tranzacţiilor în euro trece prin casele de compensare britanice. După ieşirea din UE, riscul era ca fluxurile financiare să fie brusc îngheţate, incapabile să treacă prin entităţi nerecunoscute de autoritatea de reglementare. Aflată sub presiune, Comisia Europeană a decis, în noiembrie 2018, să recunoască unilateral, după Brexit, casele de compensare britanice, doar temporar. Un gest excepţional, subliniază Allard, mai ales că până acum Bruxelles a evitat să ia decizii care să ajute Londra în caz de «no deal»: «Nu sunt multe domenii în care UE şi Regatul Unit s-au pus de acord asupra unei tranzacţii, ceea ce arată până în ce punct dosarul a fost perceput ca fiind crucial».

După ce Brexitul va intra în vigoare, miza pentru ABE va fi aceea de a instala un sistem de supervizare într-un moment în care principala piaţă financiară a Europei va fi deja într-o ţară terţă. Există riscul de a vedea Regatul Unit atras de posibilitatea unei lipse de reglementare şi de instalarea unui paradis fiscal la porţile Europei? Allard nu crede. «Pe termen lung nu ne imaginăm Regatul Unit deviind de la standardele internaţionale. Cel puţin asta declară interlocutorii noştri britanici în acest moment». El subliniază că regulile bancare se negociază la nivelul instanţelor internaţionale, în special în comitetul de la Basel (Elveţia). «Orice tentativă de a ne îndepărta de aceste standarde este sancţionată de piaţă».

ABE va trebui totuşi să coopereze şi să supravegheze ce se întâmplă în Regatul Unit. «Unul din actorii cei mai semnificativi ai UE vor fi în afara câmpului nostru de activitate, ceea ce este neplăcut». Pentru a compensa, organismul este pe cale să pregătească o serie de acorduri – «memorandum of understanding » – între autorităţile de reglementare europene şi britanici, cu scopul de a conserva schimburile de informaţii la un nivel apropiat de ceea ce există în acest moment.

Agenţia Europeană a Medicamentelor a pierdut o importantă bătălie legală pe 20 februarie. Înalta Curte de Justiţie din Marea Britanie a estimat că Brexitul nu poate fi utilizat ca motiv legal pentru a suspenda contractul de închiriere. AEM semnase un contract de 25 de ani începând din 2014 în cartierul de afaceri de la Londra. Va trebui acum să plătească 480 de milioane de euro până în 2039. Obligată să se mute din cauza Brexitului, AEM ar fi dorit să invoce ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ca pe un caz de forţă majoră, care ar permite anularea unilaterală a contractului. Judecătorii au decis altfel. «Este o uşurare pentru sectorul imobiliar», estima Ben Wallis, avocat la Hogan Lovells.

La rândul său, Autoritatea Bancară Europeană, instalată în City din 2014, beneficiază de o clauză care autorizează anularea contractului după şase ani, adică la finalul lui 2020. Ea va plăti deci de două ori chirie timp de 18 luni.