Un brașovean și un iranian au găsit într-un dulap neatins de 80 de ani, dosarul pe care Antonescu l-a trimis la Moscova ca să revendice tezaurul României. BNR studiază documentele și va publica detaliile relevante din ele

de DP     HotNews.ro
Vineri, 8 martie 2019, 15:53 Economie | Finanţe & Bănci


Circa 60% din rezerva de aur a Romaniei se afla in strainatate
Foto: sxc.hu
​Banca Națională a României a intrat recent în posesia unor documente din anul 1941 – cu sprijinul altor instituții ale statului –, în care reprezentanți ai băncii din perioada respectivă au făcut un inventar pentru conducerea statului român din epocă în legătură cu situația Tezaurului pe care BNR l-a trimis la Moscova în anii 1916 - 1917 și a celorlalte documente de arhivă expediate, se arată într-un mesaj transmis vineri de către BNR. Mesajul vine pe fondul apariției în Libertatea a unui text în care arăta cum un brașovean și un iranian au găsit, ascuns într-un dulap de epocă și neatins de 80 de ani, dosarul pe care Antonescu l-a trimis cu armata la Moscova ca să revendice tezaurul României. Discuția apare pe fondul solicitării unor lideri PSD de a repatria aurul României din Londra.

Documentul este studiat de specialiștii BNR care încearcă să ateste proveniența și autenticitatea documentelor din arhiva BNR și să coreleze informațiile noi cu cele existente.

”Cercetarea celor 200 de pagini este în curs și, odată finalizată, BNR va informa oficial publicul și instituțiile statului român (Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Academia Română, alte instituții interesate) în legătură cu detalii relevante care pot rezulta din aceste documente. Conform unor evaluări preliminare, documentul are valoarea istorică și completează materialele deja existente în arhiva BNR, dar nu și în privința documentelor originale din anii 1916 -1917 (procesele verbale de predare - primire ale valorilor trimise de statul român și BNR în Rusia), care stau la baza solicitărilor de returnare a Tezaurului”, mai arată reprezentanții Băncii Centrale.

Documentele noi confirmă cifrele referitoare la Tezaurul de metale prețioase trimise la Moscova. Orice altă interpretare în legătură cu documentele respective nu se susține până la finalizarea cercetărilor și reprezintă simple speculații, mai spun bancherii centrali.

Banca Națională a României a făcut numeroase demersuri pentru a aduce la cunoștința publicului român și internațional situația Tezaurului românesc trimis la Moscova în anii 1916 – 1917. BNR a publicat de-a lungul timpului numeroase lucrări: „Tezaurul Băncii Naţionale a României la Moscova”, 2 volume (1999, 2011); „Legendele bătrânei doamne” (2009), „Din istoria Băncii Naționale” (2009), ”The Treasury of the National Bank of Romania in Moscow” (2000 şi 2011); „Salvarea aurului polonez” în limbile română, engleză, poloneză (2012) cu un capitol dedicat Tezaurului de la Moscova; „Odiseea aurului BNR. Tismana 1944-1947” (2015), dar și numeroase articole de specialitate.

În fiecare an, în cadrul Simpozionului de istorie bancară „Cristian Popișteanu” sunt discutate toate elementele noi care apar în legătură cu acest subiect. Guvernatorul BNR, dl. Mugur Isărescu, a prezentat în repetate rânduri, în conferințe publice, istoricul și demersurile efectuate pentru recuperarea Tezaurului (câteva exemple: Simpozionul anual de istorie, discursul Guvernatorului, un alt seminar anual, sau simpozionul BNR in anul Marii Uniri.

De asemenea, BNR afirmă că a pus la dispoziție Ministerului Afacerilor Externe al României și Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, documente complete și relevante în legătură cu situația Tezaurului.

În urma Declarației comune a miniștrilor de externe român și rus din 2003, toate discuțiile se fac pe linie diplomatică, în cazul României prin Ministerul Afacerilor Externe care coordonează partea română a Comisiei mixte, BNR având exclusiv rolul de suport și furnizor de informații bine documentate și autentice.

Din acest punct de vedere, analizarea aprofundată a noilor materiale aflate la dispoziție trebuie făcută cu cea mai mare rigoare.

Banca Națională a României consideră în continuare că este de datoria sa să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca aceste valori să revină acasă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18200 vizualizari

 • +23 (27 voturi)    
  sa fim linistiti (Vineri, 8 martie 2019, 16:14)

  Kosmos [utilizator]

  cozile de topor rusesti din romania prin bratul PSD vor avea grija sa dispara filele importante altfel ar pierde suportul logistic si material din partea rusilor
  • -2 (8 voturi)    
   pai daca l-a trimis (Vineri, 8 martie 2019, 17:53)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   pai daca l-a trimis la Moscova, cum de era intr-un dulap in romania.

   cu riscul de a fi carcotas: vreti sa ziceti ca s-a gasit o copie a dosarului, nu?
   • +4 (6 voturi)    
    in vreo 100 de ani gasim si contractul Bechtel (Vineri, 8 martie 2019, 19:39)

    Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

    si peste inca 100 cine a vandut pe degeaba sutele de tone de aur din subsolul Romaniei de la Rosia Montana, Certej, Rovina.
    • 0 (2 voturi)    
     Cine? (Sâmbătă, 9 martie 2019, 0:53)

     Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

     Da fi fost Ceașca ?
     Dej ?
     Iliescu?
     Tranctoristul ?
     Pai cam ăștia au fost cozile de topor, sau bolovani care au condus și jagmanit țara .....
 • -16 (26 voturi)    
  Evrika, nu stia BNR de acel tezaur de la rusi? (Vineri, 8 martie 2019, 16:18)

  Fides [utilizator]

  Si nu are BNR inventarul acelui tezaur de la rusi?
  • +9 (11 voturi)    
   Tavarșci Fides (Vineri, 8 martie 2019, 18:03)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Rușii au ocupat România în 1945.... și foarte probabil au încercat sau distrus documentele relevante... Că e mai bine să păstrezi aurul amărâților decât să-i despăgubești....Principiul muskălesc nomer adin!
   • 0 (6 voturi)    
    Vorbesti aiurea - exista o evidenta certa a bunurilor de la rusi (Vineri, 8 martie 2019, 21:20)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    Lista tezaurului este cunoscuta atat de BNR, cat si de Statul Roman. Inventarul exista. Si avem istorici care s-au implicat total in recuperarea tezaurului, precum Ioan Scurtu. Stim exact ce bunuri sunt sechestrate de Rusia. Problema cea mare este ca nu-l vom recupera decat in urma unor imprejurari exceptionale - asa cred eu - doar daca reusim sa le dam rusilor ceva vital pt ei. Ori poate sa fie santajati cu ceva - desi nu vad aceasta varianta ca fiind posibila. Dar nu o exclud. Si nu ma refer sa renuntam la Rep. Moldova. Ar fi complet deplasat.
    Vorbesc de o lebada neagra. De ex. ceva ce pt. Putin sa reprezinte dejudecarea uni complot asupra lui.
    In rest, te afunzi ca si altii in ignotanta, crezand ca sunt rusofil, putinist ori ceva comunist doar pt ca nu accept sa cred ori sa consider BNR ca fiind populata de ultimii daci intelepti din Romania. BNR este populata de comunisti. Isarescu sta de 30 de ani acolo. Timp in care aurul a plecat din tara - 60de tone, timp in cae rezerva putea sa creasca daca el nu batea campii cu superstitiile lui. Si mai sunt multe.
 • +6 (8 voturi)    
  Lol (Vineri, 8 martie 2019, 16:18)

  mitg [utilizator]

  Domnul care reconditioneaza mobila se vede ca e asimilat foarte bine mesterului roman, ca asa de temeinic a “reconditionat” dulapul, incat nu si-a dat seama ca are de-a face cu un fund fals!
 • -9 (29 voturi)    
  Adica... (Vineri, 8 martie 2019, 16:34)

  newlook [utilizator]

  "BNR a intrat de curand in posesia..." se va citi "de mai bine de 6 luni", adica din August anul trecut. In tot timpul asta, BNR n-a considerat necesar sa aduca la cunostinta opiniei publice despre existenta documentului...dar o face tocmai azi, dupa ce aseara documentul a fost facut public pe Antena 3. Coincidenta, cum ar spune Kovesi.

  Si sa vezi si coincidenta mai a dracului: BNR n-a considerat necesar sa notifice nici macar Ministerul de Externe, adica tocmai cel ce coordoneaza eforturile Romaniei de a aduce inapoi Tezaurul de la Moscova.

  Sigur, cei ce arata cele de mai sus, in aprecierea #rezistilor sunt rusi sau macar platiti de Putin; patrioti sunt chiar aia care ascund documente folositoare Romaniei in recuperarea tezaurului. Ca asa-i la #rezisti, invers.
  • +1 (11 voturi)    
   Dati cu minusuri, nu se schimba situatia... (Vineri, 8 martie 2019, 16:53)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Dati cu minusuri, nu se schimba situatia : BNR a primit documentul de mai bine de 6 luni si a fost foarte preocupata sa faca NIMIC in privinta lui. Poate, poate nu se prind romanii.
  • +2 (12 voturi)    
   ehhh (Vineri, 8 martie 2019, 17:05)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Dupa ce termini de clampanit si tu si Fides si restul (acuma aveti mai mult timp de gavarit pe aici pt ca aud ca Mark v-a sters cateva canale de propaganda...) puneti mana si raspundeti:

   CAND INAPOIATI TEZAURUL ROMANIEI, #daviaceasule??
   • -3 (3 voturi)    
    Scrie pe adresa lui Putin (Vineri, 8 martie 2019, 21:21)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    El - Rusia- sechestreaza tezaurul.
  • +4 (8 voturi)    
   ATI IESIT DIN ZOAIE? (Vineri, 8 martie 2019, 17:26)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Rusi spurcati!
  • +5 (9 voturi)    
   da, mai Sputnik! in logica PSD-ului si a URSS (Vineri, 8 martie 2019, 18:24)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Hotii nu sunt niciodata vinovati!
   Intotdeauna pagubitii sunt vinovati! Ca nu au reclamat la timp, ca nu au avut lista completa, ca nu au avut lacat la usa, ca nu au avut dosar cu sina, ca au avut incredere in hoti, ca i-au votat, ca nu au avut basca, etc.
  • +4 (8 voturi)    
   Poate... (Vineri, 8 martie 2019, 18:27)

   Alexey1979 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Poate c-au avut nevoie de timp, sa verifice ca documentele n-au fost scrise de vreun postac rosu, asa ca tine.
   Dac-ar fi iesit in public cu documentul si s-ar fi dovedit ca documentul nu e autentic, n-ar fi cazut BNR-ul (Isarescu) de papagal (asa cum esti tu)?
  • -2 (6 voturi)    
   Manole masonul (Vineri, 8 martie 2019, 18:27)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Isarici e pus acolo ca sa fure pentru masoni, nu ca sa faca treaba pentru tara...
 • +2 (8 voturi)    
  Mai sa fie, ce coincidenta (Vineri, 8 martie 2019, 16:40)

  JustinCase [utilizator]

  Niste documente au fost "gasite" intr-un obiect de mobilier "neatins" timp de 80 de ani, taman, dar taman pe fondul subiectului cu rezerva de aur de la Londra...

  Yeah, right...
 • +7 (9 voturi)    
  no problem (Vineri, 8 martie 2019, 17:42)

  anonimicus [utilizator]

  Dragnea & Vâlcov au început deja demersurile pentru reîntregirea tezaurului ... la Moscova. Cu 104 tone
 • +7 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 martie 2019, 17:49)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   oare cine a garantat tezaurul nostru? (Sâmbătă, 9 martie 2019, 2:30)

   Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui

   oare anglia?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by