Prețurile au crescut în februarie în medie cu 3.83%

de DP     HotNews.ro
Marţi, 12 martie 2019, 9:34 Economie | Finanţe & Bănci


Bani
Foto: Digi24
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară creșterea preţurilor produselor din coșul de consum din ultimul an, a crescut în februarie, la 3,83%, a anunțat marți Institutul Național de Statistică. Alimentele s-au scumpit în medie cu 4,46%, în vreme ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,74%, iar pentru serviciile utilizate plătim în medie cu 3,08% mai mult. Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în februarie, la cartofi (21%), alte legume şi conserve de legume (16,6%) şi la fructe proaspete (5,26%).

Banca Naţională a României (BNR) a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru finalul lui 2020, în contextul în care anticipaţii inflaţioniste pot fi rapid deteriorate în viitor, iar OUG 114 anunţat de Guvern la finalul anului trecut pune deja presiune pe inflaţie.

Dinamica anuală a indicelui CORE2 ajustat (care elimină din calculul IPC total o serie de preţuri asupra cărora influenţa politicii monetare este puţin semnificativă sau nulă: cele administrate, volatile -legume, fructe, ouă, combustibili-, ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice) va evolua pe o traiectorie ascendentă începând cu trimestrul II 2019, într-un ritm relativ mai alert în anul curent, scrie BNR în raportul asupra inflației din februarie.

Această evoluție este imprimată de presiunile inflaționiste provenind din mediul intern, asociate excesului de cerere. ”Acestora li se adaugă dinamizarea anticipată a prețurilor bunurilor din import, sub impactul deprecierii înregistrate de moneda națională la începutul anului curent și al majorării graduale a inflației externe. Prognoza macroeconomică actualizată prevede plasarea ratei anuale a inflației IPC la 3% la finele anului 2019 și, respectiv, la 3,1% la sfârșitul anului viitor, valori situate în jumătatea superioară a intervalului de variație de ±1 punct procentual asociat țintei staționare de 2,5%”, mai notează autorii Raportului.

Traiectoria acestora este marcată de ample incertitudini asociate tarifelor la energia electrică și gazele naturale, în condițiile lipsei unor norme detaliate ale autorităților de profil privind modul de transpunere a prevederilor cu caracter general ale OUG nr. 114/2018 la momentul finalizării scenariului de bază al proiecției macroeconomice.

Comparativ cu Raportul anterior, valoarea pentru sfârșitul anului 2019 a fost revizuită marginal în jos, cu 0,1 puncte procentuale, reevaluarea descendentă a prețului gazelor naturale, în contextul prevederilor OUG nr. 114/201877, fiind parțial contrabalansată de cea ascendentă a tarifelor la energie electrică în prima parte a anului curent, pe fondul majorării tarifului serviciului de distribuție, a cotei obligatorii de certificate verzi estimată pentru anul 2019 și a accizelor, precum și de amânarea implementării măsurii de reducere a cotei TVA pentru energia termică previzionată anterior pentru luna ianuarie 2019.

Scenariul de evoluție a prețurilor combustibililor prevede creșteri anuale de 2%, atât în ultima lună a anului 2019 , cât și a celui următor. Traiectoria inflației acestei grupe este influențată de plasarea dinamicii anuale a prețului petrolului la valori negative pe parcursul anului 2019 și ușor pozitive ulterior (pe fondul evoluției descendente a cotațiilor petrolului de la finele anului 2018 și anticipate a continua și pe parcursul primului trimestru al anului curent, urmate de o relativă stabilizare a acestora).

Dinamica anuală a prețurilor produselor din tutun și a băuturilor alcoolice este prognozată la 4,8% la finele anului curent și la 2,8% la sfârșitului lui 2020. Pentru anul 2019 aceasta este superioară celei proiectate în runda anterioară cu 1,6 puncte procentuale, în urma actualizării cu informațiile specificate în OUG nr. 114/2018 cu privire la majorarea de mai mare amploare a accizei specifice la 1 000 de țigarete. De asemenea, traiectoria acestora este influențată și de devansarea momentului implementării creșterii accizei (din luna aprilie 2019 în luna ianuarie 2019), dar și de comportamentul operatorilor din acest domeniu privind majorarea prețului final în urma modificărilor din legislația fiscală


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2039 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2019, 10:09)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Orbire (Marţi, 12 martie 2019, 10:15)

  hamangiul [utilizator]

  De cateva generatii romanii vad doar mana care da ...dar au un orb al gainilor când cele doua maini iau...
 • -1 (1 vot)    
  inflatie (Marţi, 12 martie 2019, 10:38)

  Eu Unicul [anonim]

  Nu stiu ce mare specialist economic va scrie articolele dar sunteti pe langa subiect. Faptul ca inflatia ANUALA a crescut la 3,83% nu inseamna faptul ca in februarie preturile au crescut cu 3,83%.
 • +1 (1 vot)    
  Fă Venezuelo, așteaptă-ne, fă, că venim la tine (Marţi, 12 martie 2019, 14:07)

  Spiky [utilizator]

  Că aici taica sultanu Dragnea a prăpădit țara mai mult decât a făcut-o (i)Maduro la tine, fă...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by