București coboară două locuri în clasamentul orașelor făcut pe baza calității vieții, ocupând anul acesta poziția 109 (survey Mercer)

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 13 martie 2019, 6:48 Economie | Finanţe & Bănci


Casa Poporului, Bucuresti
Foto: sxc.hu
Capitala României a coborât două locuri în clasamentul orașelor în funcție de calitatea vieții, ocupând locul 109, arată datele studiului anual ”Quality of living city ranking”, ediția 2019 publicat de Mercer. Pe primul loc, pentru al zecelea an consecutiv, se află capitala Austriei, Viena, urmată de Zurich (Elveția) și Vancouver (Canada). Pe ultimele locuri sunt Bagdad (Irak), Bangui (Republica Centrafricană) și Sana`a (Yemen).

Infrastructura orașului joacă un rol important în calculul scorului final, ca și accesul facil la mijloacele de transport și utilități. În cadrul analizei, Mercer mai ia în considerare următoarele criterii:

-Mediul politic și social (stabilitatea politică, criminalitatea, aplicarea legii)
-Mediul economic (reglementări de schimb de valută, servicii bancare)
-Mediul socio-cultural ( mass-media și cenzură, limitările privind libertatea personală)
-Sistemul medical și de sănătate (bunuri și servicii medicale, boli infecțioase, eliminarea deșeurilor, poluarea aerului)
-Școli și educație (standarde și disponibilitatea școlilor internaționale)
-Servicii publice și de transport (electricitate, apa, transport în comun, congestionarea traficului)
-Recreere (restaurante, teatre, cinematografe, sport și petrecere a timpului liber)
-Bunuri de larg consum (disponibilitatea de alimente / bunuri de consum zilnic, autoturisme)
-Locuire ( închirierea de locuințe, utilarea aapartamentelor, mobilier, servicii de întreținere)
-Mediul natural (clima, dezastre naturale).

Singapore (locul 25), Montevideo (78) și Port Louis (83) își păstrează statutul de orașe de top din Asia, America de Sud și, respectiv, Africa. Caracas a înregistrat o scădere a nivelului de trai în urma instabilității politice și economice semnificative.

Studiul Mercer este unul dintre cele mai cuprinzătoare de acest gen din lume și se desfășoară anual, în acest an, Mercer oferind și un clasament separat privind siguranța personală, care analizează stabilitatea internă a orașelor; nivelul criminalității; aplicarea legii; limitarea libertății personale și libertatea presei.

Orașele europene continuă să aibă cea mai bună calitate a vieții în lume, iar Viena (1), Zurich (2) și München (3) domină topul european și pe cel mondial. Dealtfel, 13 dintre cele mai bune 20 de orașe sunt din Europa. Berlin (13), Paris (39) și Londra (41) și-au menținut poziția în acest top în timp ce Madrid iar Roma (56) a urcat câte un loc.

Cel mai sigur oraș din Europa este Luxemburg (1), urmat de Basel, Berna, Helsinki și Zurich, pe locul doi. Moscova (200) și Sankt-Petersburg (197) sunt cel mai puțin sigure din Europa. Cele mai mari prăbușiri în clasament au fost Bruxelles (47), din cauza recentelor atacuri teroriste și Atena (102), reflectând recuperarea lentă de pe urma crizei financiare globale.

În America de Nord, orașele canadiene continuă să înregistreze cel mai mare scor, Vancouver, Toronto, Montreal, Ottawa și Calgary fiind exemple în acest sens. Washington DC a coborât pe locul 53, fiind orașul american cu cea mai mare cădere. New York (44), a urcat un loc in clasament pe măsură ce rata criminalității din oraș continuă să scadă. Detroit rămâne orașul american cu cea mai slabă calitate a vieții, în vreme ce capitala Haitiului(Port-au-Prince) având cea mai slabă calitate a vieții din ambele Americi.
Problemele interne de stabilitate și demonstrațiile publice din Nicaragua au făcut ca Managua (180) să coboare șapte locuri în clasamentul calității vieții în acest an, iar violențele legate de cartelurile de droguri și ratele înalte ale criminalității au făcut ca Monterrey (Mexic) să coboare pe locul 113.

Calitatea vieții a rămas în mare parte neschimbată față de anul trecut în alte orașe cheie, printre care Buenos Aires (91), Santiago (93) și Rio de Janeiro (118).

În Orientul Mijlociu Dubaiul (74) continuă să se situeze cel mai înalt pentru calitatea vieții din Orientul Mijlociu, urmată îndeaproape de Abu Dhabi (78); în timp ce Sana'a (229) și Bagdad (231) au cele mai mici scoruri.

Cele mai sigure orașe din Orientul Mijlociu sunt Dubai (73) și Abu Dhabi (73). Damascul (231) este cel mai puțin sigur oraș, atât în ​​Orientul Mijlociu, cât și în lume.

În Africa, Port Louis (83) este orașul cu cea mai bună calitate a vieții și, de asemenea, și cel mai sigur (59).

În Asia, Singapore (25) are cea mai înaltă calitate a vieții, urmat de cinci orașe japoneze Tokyo (49), Kobe (49), Yokohama (55), Osaka (58) și Nagoya Kong (71) . În Asia de Sud-Est, alte orașe notabile sunt Kuala Lumpur (85), Bangkok (133), Manila (137) și Jakarta (142).

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10720 vizualizari

 • +7 (15 voturi)    
  DUamna Gabi itzi Multzumim printre Dintzi (Miercuri, 13 martie 2019, 7:01)

  un domn [utilizator]

  Cu Eterna Placutza Suedeza ( Dimineata, la pranz si seara) ca sa pui ceva carne pe matalutza ca esti Slabutza
 • -2 (18 voturi)    
  BOMBA! EXCLUSIV! (Miercuri, 13 martie 2019, 8:41)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Capitala României a devansat Caledonia si Qatar-ul, astfel Romania situandu-se pentru a douazecea ora cu mult in fata Irakului, Kuweitului, Braziliei si Republicii Congo.

  Cam asa ar suna stirile postacilor.
  • +1 (11 voturi)    
   Clasament (Miercuri, 13 martie 2019, 9:29)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Doamna Firea este supi pentru ca nu s-au luat in considerare concertele gratuite, chermezele PMB, subventia la Gigacalorie, gratuitatile la STB, contractele date cu dedicatie firmelor de partid, km de borduri si panselute plantate iarna.
 • -12 (30 voturi)    
  Bukreshtabad (Miercuri, 13 martie 2019, 9:13)

  Coresponedntu [utilizator]

  Orientalismul acestei aglomerari umane ca nu poate fi numita urbae sau oras, mai bine zis turcizarea Bucurestiului a existat dintotdeauna de cand turcii au decis locatia in mlastinile Vlasiei pentru a o controla mai bine si pentru a fi mai aptoape de Stambul. Povestea cu ciobanul Bucur e vrajeala. Nu le convenea zona propice de munte sau deal (Campulung initial si ulterior Targoviste), cu aer curat, vegetatie si sol mai bun pentru dezvoltarea ulterioara, si care era prea apropiata de zona urbanizata si dezvoltata saseasca din sudul Transilvaniei.
  Iata insa ca de cand familia interlopa Pandele a fost aleasa ca familie conducatoare de locuitorii needucati ai mahalalelor, de mitomanii antena 3 si pomanagii pupatori de moaste, Turcia a devenit tot mai aproape.
  Nu mira pe nimeni scaderea calitatii vietii Bukreshtabadului avand in vedere nepriceperea acestei dudui, inclinatiile spre obscurantism religios si nici caderea in clasamentele mondiale, Efectele mandatului clanului Pandele abia incep sa se vada.
  Totusi Bukreshtabad creste in anumite sondaje, in cele ale nivelului coruptiei a se vedea declansarea unui val de tunuri imobiliare (afacere Tiriac), infrastructura(centura supraevaluata realizata de otomani), anuntata sala de sport (de 10 ori mai scumpa ca cea din Cluj, a fost dat deja pretul ca sa nu fie locuitorii luati prin surprindere).
  DNA va avea mult de lucru dupa ce va fi arestat clanul din Voluntari. Numai ca asa zisa capitala va pierde timp pretios si multi, foarte multi bani, care probabil vor lua calea strainatatii.
 • -1 (21 voturi)    
  Eu n-as pune in aceeasi propozitie (Miercuri, 13 martie 2019, 10:14)

  gigiduru_ [utilizator]

  Bucuresti si calitatea vietii.
 • -4 (4 voturi)    
  ! (Miercuri, 13 martie 2019, 11:25)

  Cosmindpg [utilizator]

  De parca atunci cand a fost Basescu primar era pe primele locuri !
 • +12 (22 voturi)    
  postaci prostanaci (Miercuri, 13 martie 2019, 11:29)

  c2 [utilizator]

  Absolut niciunul nu a inteles la ce se refera acest clasament.

  Acest clasament nu se refera la viata localnicilor ci se refera la viata expatilor (angajatii multinationalelor trimisi sa lucreze in diverse orase de pe mapamond)

  2 clarificari de la sursa:

  Mercer’s Quality of Living research assists multinational organizations to compensate employees fairly when placing them on international assignments

  This ranking indicates differences in quality of living factors affecting expatriates in popular assignment destinations and should not be used as the basis for determining hardship premiums, as many complex and dynamic factors must be taken into account.
  • +9 (17 voturi)    
   corect (Miercuri, 13 martie 2019, 11:54)

   omul.rau [utilizator] i-a raspuns lui c2

   n-ai cu cine :)
  • -3 (13 voturi)    
   Sigur? (Miercuri, 13 martie 2019, 12:18)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui c2

   Expatii aia locuiesc in vid? Sunt listate in articol criteriile de punctare, criteriile alea sunt valide pentru toata lumea, mai ales pentru localnici. Sau exista infrastructura speciala pentru expati? Sau poluare speciala? Sau teatre si cinematografe cu acces limitat?
   • +4 (8 voturi)    
    sunt si lucuri comune (Miercuri, 13 martie 2019, 15:03)

    c2 [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    dar expatii sunt niste oameni mult, mult mai bine platiti decat media si care traiesc in cercurile lor:
    - oras ieftin (din punctul lor de vedere)
    - stau in cartierele rezidentiale de lux nu in Ferentari
    - isi trimit copiii la scoli speciale (Scoala Americana)
    - acasa nu fac ei curatenie (angajeaza ieftin persoane pentru asta)
    - siguranta personala ridicata
    - lumea e prietenoasa cu strainii si limba engleza e inteleasa de multa lume
    - etc
    => rezulta locul 109 din 231 orase

    Compara cu Tokyo (locul 49) care e depunctat pentru ca e scump si 'neprietenos' cu strainii desi sta foarte bine la multe criterii.
    • -3 (5 voturi)    
     siguranta ridicata? (Miercuri, 13 martie 2019, 16:28)

     gigiduru_ [utilizator] i-a raspuns lui c2

     Te referi la traversatul strazii, mesul cu bicicleta sau la siguranta in taxi?
     Sau poate ca hotii se simt intimidati cand vad un strain.
 • +2 (8 voturi)    
  Europa alemanica (Miercuri, 13 martie 2019, 11:45)

  animatron [utilizator]

  Trageti o linie imaginara intre Luxemburg si Viena si observati ca orasele aflate in topul european (si mondial) ca nivel de viata si siguranta se afla de o parte si de alta, in plina "Mittel Europa".

  Infrastructura, stabilitate politica, servicii sofisticate, recreere si grija pentru mediu, mediu de afaceri "prietenos", educatie buna, asistenta medicala de inalt nivel.

  Observati ca Londra, Parisul, Roma sau Madridul sunt foarte departe in clasament fata de Europa "germanica" (de sud, desi Berlinul "nordic" sta f bine).

  Daca Roma e pe 56, atunci e chiar o performanta ca Bucurestiul e pe 109, capitala Italiei are capacitati net superioare pt a face viata agreabila locuitorilor si turistilor.

  Locurile mediocre ale Budapestei sau Varsoviei (76 si 82) sunt normale pt tari estice.

  Avem o "performanta" asemanatoare cu Tel Aviv-ul, capitala unei tari aflate in stare de razboi cu vecinii si in permanenta amenintare terorista.

  Faptul ca depasim Sofia, Belgrad sau Istanbul nu e nici o realizare, sunt tari cu probleme mai mari ca ale Romaniei.

  Nu ne incalzeste cu nimic nici depasirea Beijing-ului (ultrapoluat), Rio de Janeiro sau Sao Paolo (criminalitate f ridicata), a oraselor bogate din Golf sau a Moscovei (controlata de mafie).

  Bucurestiul isi exaspereaza locuitorii cu infrastructura deficitara, transporturi lente si aglomerate, lipsa locurilor de parcare, praful si gropile omniprezente, nesanctionarea lipsei de civism, probleme din spitale, mafiile din pietele publice, nesimtirea functionarilor publici, etc.

  Orasul (si o parte a locuitorilor) lasa o impresie de haos, murdarie, de criminalitate marunta si agasanta, de comportamente necivilizate si agresive, de zone "tribale" controlate de clanuri si gasti, de indiferenta fata de turisti.

  Mandatul dnei Firea nu e unul de succes pana acum, nu e perceput asa nici de bucuresteni, nici de mass-media, nici de politicieni (inclusiv PSD), nici de cei care fac clasamente internationale.
  De ce ar primi un nou mandat ?!
 • +3 (3 voturi)    
  E un elefant pe cerul Bucurestiului si nu-l vede n (Miercuri, 13 martie 2019, 12:08)

  D-or [utilizator]

  O mare parte a Bucurestiului e acoperita zi de zi si, mai ales, noapte de noapte de fum negru de pacura de la CET-uri si nu-l (mai) vede nimeni pentru ca:

  - presa si politicienii nu au curaj sa atace marii afaceristi din energie
  - "lumea buna" pleaca seara din Bucuresti
  - populatia afectata considera poluarea o fatalitate sau o problema de care se ocupa edilii.
  - "ecologistii" sunt doar o acoperire pt poluatori
  - agentiile de mediu nu raspund la telefoane si nu au program decit pina la ora 16.00 (!)
  - samsarii imobiliari nu vor o recunoastere a faptului ca zone considerate centrale sunt de fapt nelocuibile
  - Politia Locala - cea care se ocupa de mediu - nu are acces in locatiile poluatorilor

  Reamintesc ca cea mai mare termocentrala din tara functioneaza in mijlocul Bucurestiului si produce energie din pacura, desi are cosuri de mica inaltime proiectate pentru utilizarea gazului metan si doar accidental, pacura.

  Reamintesc ca CET trebuia sa-si inchida jumatate din capacitate in decembrie 2017.

  De ce mai functioneaza inca?
 • -4 (4 voturi)    
  io credeam (Miercuri, 13 martie 2019, 15:14)

  Wildschwein_007 [utilizator]

  ca calitatea vietii in Bucuresti e zero... No need for a study...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by