Leul se tranzacționa miercuri dimineață în jurul orei 10,30 la un nivel de peste 4.77 unități în fața euro, potrivit datelor Bloomberg, existând și tranzacții făcute la 4.78 lei/euro. ”Piața nu a așteptat prea mult timp pentru a testa potențialul perechii EUR / RON”, scrie într-un raport destinat investitorilor, ING. Datele dezamăgitoare privind inflația și balanța comercială deosebit de slabă publicată de INS au dus leul românesc la valori maxime istorice. ”Va fi interesant să vedem dacă banca centrală rămâne confortabilă cu aceste niveluri, având în vedere că nu a intervenit pentru a elimina lichiditatea excedentară de pe piața monetară”, mai scriu analiștii ING. La ora prânzului, media afișată de BNR a fost de 4.76 lei/euro.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Previzionăm schimbarea de tendință pentru deficitul comercial pe termen scurt, în contextul perspectivelor de depreciere a cursului real efectiv al RON. Pe de altă parte, inflația a accelerat la 3.8% an/an în februarie (maximul din octombrie), conform INS. Evoluțiile divergente față de Zona Euro în materie de inflație și echilibru macroeconomic exprimă premise de acumulare de noi tensiuni pe piața valutară (în sensul deprecierii RON) și la nivel de costuri de finanțare (în direcția creșterii) pe termen scurt. Ratele de dobândă au crescut pe piața titlurilor de stat, avansul fiind mai pronunțat pe scadențele medii-lungi: la 10 ani cu 13 puncte bază la 4.775%. La licitația suplimentară statul a atras 10 milioane RON prin titluri scadente în aprilie 2026, la un cost mediu anual de 4.46%. Bursa a scăzut (indicele BET cu 0.4%), pe un rulaj de 6.7 milioane EUR”, notează într-un alt raport economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu.

Preturile metalelor pretioase au urcat miercuri dimineata pe seama apetitului crescut al investitorilor pentru activele de refugiu. Aurul se tranzactioneaza cu putin sub 1,310.00 dolari pe uncie, argintul este cotat peste 15.50 dolari pe uncie iar pretul platinei a urcat la 838.17 dolari pe uncie. Pretul paladiului s-a mentinut aproape de 1,550.00 dolari pe uncie.