Suntem în continuare în așteptarea unui acord pe ultima sută de metri care să permită evitarea unui Brexit dezorganizat la 29 martie 2019, amintesc analiștii Euler Hermes. Ei sunt de părere că acesta poate îmbrăca forma ratificării unui acord Brexit revizuit de Parlamentul Regatului Unit la data de 14 februarie sau puțin după această dată și a unei prelungiri a Articolului 50 până în iulie sau decembrie 2019.

BrexitFoto: Flickr/ www.inkmedia.eu

România, ca parte a blocului comunitar, nu va putea negocia separat un acord bilateral.

„Deși în ultimii ani România înregistrează un deficit al contului curent din schimburile comerciale cu partenerii externi (mai mult de 70% din exporturi dar și din importuri derulându-se cu parteneri din Uniune), în relația cu Regatul Unit balanța comercială rămâne excedentară. Exporturile au crescut mai rapid decât importurile și, în primele 6 luni ale anului 2018 în cadrul acestei relații, Regatul Unit fiind constant pe locul 5 sau 6 în topul destinațiilor de export ale produselor românești”, se arată într-o analiză a acestora.

  • Într-adevăr, ca și pondere din total exporturi, Regatul Unit contribuie „doar” cu 4-5% anual, însă nu trebuie neglijat că excedentul cu Regatul Unit este cel mai important ca valoare. Prin urmare, chiar și o încetinire a comerțului în scenariul unui Brexit fără uniune vamală ar periclita un excedent comercial anual în jurul a 700-800 milioane de euro.

Sectoarele economice românești ce vor fi afectate

În funcție de ponderea exporturilor:

  • aparatele și echipamentele electrice și componentele
  • vehiculele, vasele și echipamentele auxiliare,
  • produsele textile.

Cu un impact mai redus analiștii citați menționează că vor fi influențate produsele agroalimentare, mobila și masele plastice.

  • Cu un impact semnificativ se vor confrunta și serviciile de transport în cazul suspendării uniunii vamale, barierele vamale putând genera o creștere a costurilor logistice cu 10% sau chiar mai mult pentru exporturile românești către Regatul Unit.

„La o simplă analiză a unui Brexit fără uniune vamală, trebuie ținut cont că introducerea de bariere comerciale și/sau taxe vamale în calea schimburilor comerciale poate produce dezechilibre semnificative și rareori simetrice, atât în binomul export vs. import, cât și ca intensitate – spre exemplu, creșterea costurilor unui produs la export cu 10% poate determina o reducere valorică a livrărilor cu mult peste 10% în cazul apelării la produse similare din alte surse de import”, a.

Ce mai spun analiștii:

Având în vedere poziția dură a UE cu privire la renegocieri și termenele foarte scurte, o prelungire a Articolului 50 pare din ce în ce mai probabilă.

O decizie în legătură cu prelungirea datei ieșirii din UE deschide 3 posibilități relevante:

  • un acord Brexit renegociat care va permite Regatului Unit să iasă din uniunea vamală după o perioadă prestabilită de timp
  • un al doilea referendum
  • un Brexit în formă „blândă” ca urmare a schimbării conducerii politice.