”Plecarea din România NU este o opțiune pentru noi. Când am spus de re-evaluare ne-am referit la o posibilă redimensionare a businessului”, a declarat pentru Bloomberg Johann Strobl, CEO al Raiffeisen Bank International. El a mai precizat că evoluţia dezbaterilor publice din România îl determină să fie optimist şi să spere că impactul taxei va fi mai mic decât cel iniţial.

Johann Strobl, CEO Raiffeisen Bank InternationalFoto: Raiffeisen Bank

Impactul real al taxei românești este încă neclar pentru că dezbaterile interne ale guvernului nu au fost finalizate încă, mai precizează CEO-ul austriac. În același timp, directorul financiar spune că nu e clar nici dacă prima tranșă a taxei pe active trebuie plătită.

Reamintim că OUG 114/2018 a provocat un șoc în piață, prin discreția totală cu care s-a lucrat la text și lipsa unor minime consultări cu actorii pe care îi reglementează. De asemenea, autoritățile nu au publicat niciun studiu care să ateste impactul unui asemenea act normativ. După ce OUG 114 a apărut în Monitorul Oficial, autoritățile europene au avertizat că documentul încalcă legislația europeană în materie, iar agenția de rating S&P a afirmat că ar urma să schimbe perspectiva de țară (România fiind la limita junk-ului), forțând ministerul Finanțelor să solicite un răgaz de 2 săptămâni pentru a modifica textul OUG. Termenul expiră vineri, 15 martie.