Vineri, începând cu ora 17,30 la ora 17.30, angajații First Bank (fosta Piraeus Bank) vor picheta sediul băncii, într-o acțiune coordonată de Sindicatul din cadrul First Bank. Revendicările salariaților țin de majorarea numărului de salarii compensatorii pentru salariații care urmează a fi disponibilizați; acordarea celui de al 13-lea salariu și acordarea bonusurilor pe anul 2018. Reamintim că Piraeus Bank a fost cumpărată de americanii de la JC Flowers, care s-au trezit la scurt timp după achiziție cu OUG 114/2018, care le limita dramatic marja de manevră. Potrivit mai multor surse convergente din piață, reprezentanții cumpărătorului au mărturisit că dacă știau că Ordonanța 114 urma să apară, nu se mai aruncau la achiziții bancare în România.

Dominic Bruynseels, CEO First BankFoto: Hotnews

Potrivit unor surse din piață, First Bank urma să fie repusă în următorii 3 ani pe linia de plutire, urmând ca apoi americanii să-și facă exitul și să vândă banca unei entități locale. Ordonanța 114/2018 a făcut aproape imposibil acest lucru, iar una dintre propunerile cu care comunitatea bancherilor s-a dus la discuțiile cu Finanțele a fost aceea ca taxa bancară să nu se aplice băncilor aflate în ”reorganizare”, cum e și First Bank. Deocamdată rezultatul negocierilor e incert, nefiind clar conturat cum ar putea arăta viitoarea OUG 114 ”îmbunătățită”.

Potrivit unor documente interne citate de G4Media, președintele First Bank Dominic Bruynseels și-a anunțat recent angajații că urmează să fie concediate 379 de persoane și închise ori comasate 40 de filiale. Bruynseels îi anunță pe angajați că măsurile sunt luate din cauza ”mediului operațional impredictibil, care ne determină să ne reorganizăm modelul de business pentru a ne asigura un viitor sustenabil”.

Bruynseels a mai transmis că a făcut aceste propuneri Consiliului de Administrație, care le-a aprobat.

Principalele măsuri anunțate de șeful First Bank:

– păstrarea unui număr de 60 de sucursale și închiderea / fuzionarea a 40 de filiale unde este posibil. Vor fi 10 localități unde nu vom mai avea nici o filială

– va fi redusă baza de cost a sediului central al băncii din Piața Victoriei.

– un număr de manageri va dispărea din bancă în urma reducerii numărului de nivele de management.

– În sediul central vom reduce numărul de angajați, vom reorganiza și simplifica structura.

– În următoarele săptămâni ne vom consulta cu sindicatul, să fie cât mai ușor pentru toți oamenii noștri, atât cei care vor rămâne în companie, cât și cei care vor pleca.

– Vom decide asupra celor care vor părăsi compania și asupra termenilor de încheiere a contractelor de muncă – estimăm că vor exista 379 de persoane în total, 181 din sucursale și 198 din sediul central.

Oficialii First Bank ne-au transmis la rândul lor următoarele precizări:

”In legatura cu informatiile prezentate astazi in articolul privind actiunea de pichetare organizata de sindicatul Piraeus Bank Romania, dorim sa precizam urmatoarele:

- Indemnizatia anuala (cel de-al 13-lea salariu) a fost platita integral in 2018 tuturor angajatilor bancii in lunile iulie si decembrie.

- Schemele de plata variabila aferente anului 2018 au fost platite in conformitate cu reglementarile interne in vigoare pentru toti angajatii eligibili din reteaua teritoriala si centrele de afaceri.

- Salariatii care urmeaza sa paraseasca banca vor primi toate masurie compensatorii, asa cum au fost negociate si agreate cu sindicatul Piraeus Bank Romania, prin Contractul Colectiv de Munca.

Respectam dreptul la libera exprimare a angajatilor si dorim sa atragem atentia asupra faptului ca banca are datoria si responsabilitatea de a actiona astfel incat sa asigure un viitor sustenabil business-ului sau si comunitatii din care face parte”