Legiferarea greșită în materie de banking trebuie să înceteze

de Prof. univ. dr. Bogdan Căpraru     HotNews.ro
Vineri, 15 martie 2019, 10:13 Economie | Finanţe & Bănci


Bogdan Capraru
Foto: Hotnews
Miercuri Curtea Constituțională a decis cu unanimitate de voturi faptul că cele trei legi cu privire la activitatea bancară sunt neconstituționale: plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate și eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit. Nu este prima dată când astfel de demersuri legislative sunt „întoarse” de acest for. Acest lucru ridică unele semne de întrebare legate de oportunitatea și corectitudinea unor astfel de inițiative.

În tot acest timp, societatea românească a înregistrat niște costuri ca urmare a perspectivei de aplicare a acestor legi: rate ale dobânzilor mai mari pentru finanțare, dezechilibre macroeconomice, întârzierea abordării și rezolvării unor probleme reale ale societății. Băncile au decontat costuri cu privire la gestionarea unor riscuri mai mari. Astfel, s-au confruntat cu riscuri reputaționale, politice și legislative.

Intermedierea financiară, cea mai mică din regiune și în 2018 (26%), a continuat să scadă continuu începând cu punctul de maxim de 40% din 2010. La această scădere a contribuit consistent și starea de stres indusă de riscurile mai sus menționate. Băncile au căpătat o imagine negativă în societate, fiind deseori blamate public de diverși lideri de opinie, ori acest lucru afectează credibilitatea și reputația acestora. Ca urmare a riscului legislativ, multe bănci cu capital străin din România și-ar putea diminua expunerile pe țara noastră sau chiar retrage. Multe dintre ele au început să își refacă calculele cu privire la activitatea din România, unele declarând acest lucru public. Asta înseamnă perspectiva de scădere a creditării și a rating-ului de țară, mai departe, reducerea perspectivei de creștere economică. Ușor, ușor nu mai avem de cine să „apărăm” debitorii!

În acest context, considerăm că ar trebui să dăm legi care să ajute economia de piață, nu să o blocheze sau să producă șicane. Avem nevoie de dezvoltarea infrastructurii, susținerea educației și a sistemului de sănătate, nu de răfuieli personale cu băncile sau alte instituții financiare, de conflicte între anumite categorii sociale. Amatorismul în materie de legislație financiar – bancară trebuie să dispară urgent! În 2019, la aproape 30 de ani de la revoluția din decembrie, nu avem încă o autostradă care să lege România de restul Europei, să lege punctele cardinale ale țării, dar vrem să avem legii rupte din rai cu privire la o așa-zisă protecție a debitorilor! Decizia Curții Constituționale ne demonstrează că am avut mult zgomot pentru nimic!

Nu spunem că băncile nu ar trebui sancționate atunci când calcă strâmb! Dar avem deja instituții abilitate cu privire la supravegherea activității și comportamentului acestora, cum ar fi Banca Națională a României și ANPC. Trebuie întărită credibilitatea acestora, nu subminarea ei! Altfel vom avea un sistem financiar în degringoladă și o economie haotică.

De asemenea, prin aceste legi s-a încercat tratarea efectelor, nu a cauzelor! Prin natura lor, aceste demersuri legislative nu au făcut decât să creeze excluziune financiară, nu incluziune. Asta în contextul în care avem deja un grad de bancarizare destul de redus! Soluția de fond este diminuarea asimetriei informației din economie! Iar acest lucru nu poate fi făcut decât prin informarea corectă și creșterea gradului de educație financiară a populației, a antreprenorilor etc. P

opulismul nu face decât să ne sărăcească și să ne abată de la rezolvarea problemelor reale. De asemenea, trebuie să înțelegem că rolul băncilor în economie este de a susține finanțarea acesteia pe baze solide. În acest sens, ele trebuie sprijinite în a-și desfășura activitatea în condiții optime. Disciplina financiară trebuie întărită! Debitorii persoane fizice trebuie să fie cumpătați în deciziile de ordin financiar personale, să înțeleagă și să își asume riscurile la care se expun! Firmele trebuie să vadă în bănci un partener de afacere, nu un vechil de care vor să se ascundă sau sustragă! E o vorbă veche din popor: respectă pentru a fi respectat! Fiecare va fi respectat de fiecare dacă va respecta la rândul lui și dacă legitățile economiei de piață vor fi respectate, așijderea!
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3158 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Problema e (Vineri, 15 martie 2019, 10:22)

  consumator2 [utilizator]

  Ca bancile ne abuzeaza legal! Si daca incearca cineva sa intervina, e mancat!!! Aceasta stare de fapt convine de minune bancherilor care fac profituri impresionante intr-o tara din ce in ce mai saraca ( culmea bankingului) si corupta.
 • +3 (7 voturi)    
  Demagogia politicului naste monstri (Vineri, 15 martie 2019, 11:23)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Ingerinta politicienilor, de regula repetenti la economie, conduce la un consum de resurse in societate.
  Pe de o parte, cei care propun modificari legislative si publicul sau țintă incapabil sa înțeleagă fenomenul economic si pe de alta parte cei care încearcă sa arate adevarul economic si situatia reala a sistemului bancar.
  Din pacate lipsa de cunoastere a primei parti a publicului e foarte mare si vor duce voturi la inițiatorii unor legi tampite.
 • +2 (6 voturi)    
  Exact si benefic, ca apa sfintita (Vineri, 15 martie 2019, 11:36)

  Fides [utilizator]

  Deci debitorii sunt de vina ca bancile au imagine negativa, nu faptul ca bancile si-au abuzat in fel si chip clientii - prin clauze abuzive, comisioane impuse dupa ureche, formule de calcul rata exponentiale fara un minim de bun simt si samd. Ce nu intelege stimabilul (intelege dar o arde la nivel academic) este faptul ca ANPC nu detine expertiza si nici legislatia potrivita pt. a amenda corespunzator bancile. De BNR si rolul ei de supraveghere a bancilor, ca pt. debitori e precum apa sfintita, stim ce bun a produs, fiind PR nr. 1 pro bancar din tara. Ma rezum la un citat ce trebuie redat ori de cate ori cineva vorbeste de stat de drept vizavi de banci - Mugur Isarescu: clientii trebuie sa isi asume clauzele abuzive, sunt parte a contractelor pe care le-au semnat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by