Deutsche Bank AG și Commerzbank AG sunt gata să anunțe oficial începerea discuțiilor exploratorii privind o fuziune, transmite, duminică, Bloomberg. O sursă a confirm informația și pentru Reuters, transmite Mediafax.

Deutsche BankFoto: Hotnews

Acest anunț oficial poate veni după ce guvernul german a semnalat că va permite reducerea de locuri de muncă și de costuri, relatează Bloomberg News. Mai exact, doar disponibilizările de la Deutsche Bank pot ajunge până la 30.000 de persoane.

Până duminică, cele două puternice bănci germane nu au comentat o posibilă fuziune, deși despre aceasta se discută de mai mulți ani, iar în ultima lună aceste zvonuri au apărut tot mai des.

Consiliile de Administrație ale celor două bănci trebuie să se întâlnească duminică și să aprobe fiecare începerea negocierilor pentru fuziune, iar un anunț oficial privind fuziunea poate fi făcut la scurt timp de la încheierea acestor întâlniri.

Reuters reamintește că, la începutul acestei luni, o persoană apropiată de tranzacție i-a confirmat că discuțiile pentru a începe o fuziune sunt avansate, dar că nu există nicio garanție că această fuziune va și exista.

Deutsche Bank și Commerzbank au refuzat să comenteze noile informații pentru Reuters.

La finele zilei de vineri, Deutsche Bank, cel mai mare creditor din Germania, avea o capitalizare de 16,123 miliarde de euro, la un preț pe acțiune de 7,8 euro. Anul trecut, această bancă a obținut un profit net de 341 de milioane de euro, dintre care 267 de milioane de euro atribuibil acționarilor, 2018 fiind primul an după 2014, când banca obține profit în toate cele patru trimestre. În anul precedent, banca a înregistrat o pierdere de 735 de milioane de euro.

Acest profit a fost obținut la venituri de 25,3 miliarde de euro, o scădere de 4% față de anul anterior, la costuri totale de 23,5 miliarde de euro, o scădere de 5%, comparativ cu anul precedent. Valoarea activelor Deutsche Bank era, la finele anului trecut, de 1.348 de miliarde de euro. Banca avea 91.700 angajați, iar anul acesta dorește să scadă sub 90.000 de angajați.

La finele zilei de vineri, Commerzbank avea o capitalizare de 8,932 miliarde de euro, la o valoare a acțiunii de 7,13 euro. Commerzbank a obținut un profit net atribuibil acționarilor de 865 de milioane de euro anul trecut, în creștere de la 128 de milioane de euro în anul anterior. Veniturile acesteia au fost de 8,648 miliarde de euro, o creștere cu 441 milioane de euro, față de anul anterior, iar costurile operaționale au crescut la 6,879 miliarde de euro, de la 6,834 miliarde de euro, în anul anterior.

Valoarea totală a activelor Commerzbank era, la finele anului trecut, de 462 de miliarde de euro, cu zece miliarde de euro mai mult decât la finele anului anterior, iar echipa cuprindea 49.000 de angajați.