După ce a născut un băiețel acum doi ani și jumătate, socrii au încurajat-o pe Loredana Popescu să facă și un al doilea copil, dar Loredana, o contabilă de 30 de ani, a fost reticentă. ”Vreau să mă bucur de copilul meu. La cât lucrez, nu cred că aș reuși să mă ocup așa cum trebuie de doi copii. Unul e suficient”, le-a spus Loredana socrilor. Un număr din ce în ce mai mare de romance fac aceeași alegere. Numărul nașterilor din România a coborât anul trecut pentru prima dată sub 200.000, după ce în 2017 fusese de puțin peste 205.000. Iar, potrivit datelor INS furnizate luni, în ianuarie au mai venit pe lume alți 16.969 bebeluși, cu 160 mai puțini decât în ianuarie anul trecut.
Populația rezidentă a României a scăzut în ultimii 15 ani cu peste 2.000.000 de persoane, fiind una dintre cele mai mari rate de ”depopulare” din Europa. Migrația externă și faptul că mor mai mulți români decât vin pe lume, acestea sunt cauzele primare ale acestui fenomen.

Potrivit estimărilor publice, peste 10 ani, vor mai fi în țară între 17 și 18 milione de români (în funcție de scenariul pessimist, mediu sau optimist de calcul). Asta e vestea proastă. Cea și mai proastă e că majoritatea vor fi bătrâni, iar numărul celor care vor trebui să muncească pentru a le achita pensile se va împuțina dramatic.
În ultimii 15 ani, vârsta medie a mamei la prima naștere a urcat de la 24 de ani la peste 27 de ani, iar la oraș această vârstă medie e de aproape 29 de ani.
Numărul nou-născuților la mia de locuitori au scăzut și ele dramatic. Dacă în anii 1960, veneau pe lume 20 de nou-născuți la 1000 de locuitori, acum numarul lor e de circa 9 la mia de locuitori.
De ce fertilitatea este atât de scăzută? ”A avea un copil este destul de scump, spune Dalia, o colegă a Loredanei, mamă și ea a unei fete de 11 ani. Ea și-a mai luat un part-time pentru a-i putea oferi acestuia ore de pian, de sport, și a rezista cheltuielilor legate de școală. La un salariu net de 3000 de lei, cel puțin 1000 se duce lunar pe cheltuielile legate de școală și de cursuri pe care le face fiică-mea, spune ea. Cu doi copii nu aș putea face față, adaugă ea.
Ai mei credeau că dacă am haine și mâncare în farfurie, e suficient. Azi, lumea s-a schimbat, iar părinții au alte așteptări pentru copii decât aveau generațiile anterioare. ”Și sunt convinsă că și copiii noștri vor avea alte așteptări decât avem noi!”, spune Dalia.
Ce măsuri au luat guvernele altor țări pentru creșterea natalității:
Printre măsuri anunțate de Budapesta se numără extinderea unui program de credite imobiliare subvenționate pentru familiile cu cel puțin doi copii, pentru cumpărarea de locuințe vechi; subvenții pentru achiziționarea de automobile; anularea impozitului pe venit pentru femeile care cresc cel puțin patru copii. Femeile sub 40 de ani care se căsătoresc prima dată pot beneficia de un împrumut de 10 milioane de forinți (circa 31.000 de euro); o treime din datorie se va șterge la nașterea celui de-al doilea copil, iar creditul va fi considerat rambursat la nașterea celui de-al treilea copil.
Guvernul populist şi de extremă dreapta italian vrea să încurajeze natalitatea, oferind un teren agricol părinţilor care vor avea cel de-al treilea copil în anii următori, scrie miercuri presa italiană, relatează AFP. Măsura - elaborată de Liga (extremă dreapta) şi inclusă în proiectul de buget pe 2019 - prevede să se ofere o concesiune, pe o perioadă de 20 de ani, asupra unui teren agricol public, familiilor care se lărgesc în perioada 2019-2021.
”Se spune că italienii fac puţini copii şi trebuie ca tendinţa să fie inversată”, a declarat presei ministrul Agriculturii Gian Marco Centinaio, care provine din Ligă. ”Ministerul vrea să contribuie, favorizând zonele rurale, unde oamenii mai au copii”, a subliniat el.
Rata natalităţii în Italia este cea mai mică din Europa, iar Liga a făcut din ea calul său de bătaie, promiţând să relanseze economia pentru a le reda italienilor dorinţa de a face copii.
Ministrul Familiei şi-a exprimat susţinerea faţă de această măsură, precizând că ea priveşte doar cuplurile căsătorite şi instalate în Italia de cel puţin zece ani. Potrivit Coldiretti - principalul sindicat agricol din ţară - statul deţine o jumătate de milion de hectare de pământ cultivabil, a căror valoare totală este estimată la aproape zece miliarde de euro.
Însă, scrie Corriere della Sera, această valoare este teoretică, în contextul în care statul şi-a vândul deja cele mai bune terenuri. ”Cele rămase sunt în principal mărunţiş”.
În Franţa mamele beneficiază de înlesniri fiscale, de un concediu de maternitate generos, iar locul de muncă le este protejat.
O dată cu al treilea copil, se adaugă reduceri la vacanţe, sub forma unor bonuri, bilete ieftine de tren la clasa întâi, iar dacă mama renunţă la serviciu pentru un an de zile, se poate aştepta la un venit lunar din partea guvernului de peste şase sute de euro pe lună, indiferent cât câştiga când lucra.
Dacă angajezi o bonă, ai posibilitatea de a slicita și primi circa 50% din salariul pe care i-l asiguri. Daca îi dai 1500 de euro lunar, poți primi de la stat între 7-800 de euro.
Sistemul a funcţionat, în prezent, Franţa are cea mai ridicată rată a natalităţii din Europa, şi e una din cele două ţări în care creşterea demografică a populaţiei autohtone este mai mare decât cea a imigranţilor.
Danemarca, o ţară care se confruntă cu o rată a natalităţii extrem de scăzută, a demarat campania "Do it for Denmark" ("Faceţi sex pentru Danemarca"), cu scopul de a-i incita pe locuitorii ei să "repopuleze" naţiunea, informează lepoint.fr.
Deşi este confruntată cu o rată a natalităţii foarte scăzută, Danemarca nu duce însă lipsă de idei. Spies, filială a grupului turistic Thomas Cook, a creat pentru piaţa daneză o campanie de publicitate intitulată "Do it for Denmark" ("Faceţi sex pentru Danemarca"). Pornind de la constatarea că 10% dintre bebeluşii danezi sunt concepuţi în timpul unei vacanţe în străinătate, această companie propune danezilor o "promoţie la ovulaţie".
Astfel, dacă un cuplu danez îşi rezervă un sejur în timpul unei perioade propice fecundării, acel cuplu va beneficia de o reducere tarifară. Iar dacă acelaşi cuplu prezintă ulterior dovezi ale faptului că voiajul a fost fructuos din acel punct de vedere, tinerii părinţi vor primi gratuit un cărucior pentru bebeluşi şi scutece pentru o perioadă de trei ani.niţiativa se încadrează într-o serie de măsuri luate de guvernul din această ţară, în contextul în care natalitatea scăzută reprezintă de multă vreme o problemă gravă pentru societatea daneză. Pragul de 2,1 copii pentru o femeie, care permite reînnoirea pe cale naturală a generaţiilor, nu a mai fost atins din anul 1969.
Mentalitatea kleptocratic-bugetofagă, inepția și lipsa de abilități distrug sistematic statul. Pentru ei contează doar puterea - de a fura, de a înșela, de a păcăli.
De aia și Dr. Agnea era supărat fleașcă - și el și restul partidului nu înțeleg cum de ești la guvernare și nu ai toată puterea - ca orice dictator tembel care se respectă....
Desi ideile regimului de la Budapesta (poate mai putin ale celui italian, eventual in mediul rural) nu sunt nici ele de lepadat.
Subventii la toate cheltuielile cu cresterea copiilor, scutirea de impozit pe venit pt mamele cu 3-4 copii, reduceri importante pt cele cu 2 copii, prima la casatorie si la primul copil, constructii de crese, concedii, etc.
Si o permanenta incurajare catre a avea descendenti, pt ca ei vor plati pensiile parintilor si bunicilor.
La fel ca restul Europei, Romania are de ales intre a cheltui acum si masiv la relansarea natalitatii sau a "importa" fiinte umane apte de munca si reproducere din afara Europei.
Cu riscul ca aceste zeci de milioane de imigranti non-europeni sa schimbe radical natura civilizatiei europene si chiar sa puna grave probleme de securitate si de integrare.
Nu se aminteste de ceva extrem de important: revolutia industriala 4.0, cea a inteligentei artificiale si a robotizarii de masa.
Va creste enorm productivitatea si robotii vor inlocui zeci de milioane de lucratori, s-ar putea chiar sa ne felicitam ca nu mai suntem pusi in situatia sa "importam" migranti deveniti supranumerari in raport cu nevoile economiei.
Guvernele Romaniei, oricare ar fi orientarea lor politica, sa faca tot ce pot pt a relansa natalitatea, a diminua emigratia si a onecta rapid tara la noua revolutie industriala.
Partidele liberale si conservatoare, ca si cele "suveraniste" sau nationaliste, nu au de ce sa se opuna.
Partidele stangiste vor frana pt ca isi pierd o parte din clientela electorala si oricum urmaresc o mai mare "diversitate" etno-rasiala in Europa, prin intermediul migratiilor.
Din pacate, orbirea ideologica va pune semn egal intre politica natalista (absolut necesara) si cea antiimigratie (care e doar o reactie la valuri migratorii necontrolate).
Stanga nu are un "plan" de marire a diversitatii de care sa "profite" apoi politic, pur si simplu e realitatea lumii in care traim, exista libertate de circulatie, piata a muncii e globala, mobilitatea capitalulului si a fortei de munca aduc beneficii, unii accepta aceste realitati, altii nu. Partidele asa zis "iliberale" nu urmaresc capital politic cu mesajul lor alarmist? As spune ca de fapt acolo gasim mai degraba intentii lipsite de onestitate. Transformarea lui Viktor Orban din democrat anticomunist in iliberal eurofob este elocventa in acest sens.
Linia de demarcatie nu e mereu ideologica, Partidul Republican a fost mare sustinator al imigratiei pe care a vazut-o ca un castig pentru SUA. America este un exemplu pozitiv al unei societati multiculturale si multietnice, este insasi esenta sa.
Civilzatia europeana s-a cladit pe ruinele imperiului roman asaltat de invaziile "barbare". Infuzia strainilor a stat la baza formarii civilizatiei noastre, de ce sa ne temem de aceste influente? Probabil ca au existat si atunci temeri de colapsul civilizatiei romane, iata insa ca altceva si mai grandios i-a luat locul. Sa nu ne temem deci de schimbare si de diversitate, acestea pot da nastere la ceva mai bun.
doar cand PSD o sa dispara (si toate celelalte capuse similare: ALDE, UDMR, ProRomania , PNL (asta nu obligatoriu, dar trebuie sa-si piarda si el din putere)) d-abia atunci Romania o sa INCEAPA sa-si revina!
atata timp cat ai justitie controlata, parlament care face ce vrea muschii lui etc NU o sa se schimbe nimic!
Oamenii pleaca din cauza nivelului de trai, nivelul de trai este DIRECT legat de coruptie!
Sa nu uitam ca aceasta coruptie este n adnul romanilor... cadouri de 1 si 8 martie la profesori... ca nu poti sa-i dai doar un martisor, spaga la medic si asistente , spaga la portaru de la pistal etc
la noi mita se numeste "Spaga" care nu e un termen la fel de urat, cei ce incalca legea se numesc "descurcareti" etc...
După mizeria comunista a lui Dej, Ceașca , Iliescu și acum analfabetul de Tractorist cu criminalii lui , executa după aceiasi reteta dictatorială !
România V-a dispare ca țara independenta, cei care conduc Vor deschide granițele rușilor și vom reveni oficial ca parte din URSS !
Deșteaptă te romane !
Un popor needucat care dorește alt dictator și revenirea la politic dezastruoasa a socialismului/ comunismului !
Votați fără conștiința și vindeți viitorul copiilor și nepoților vostri !
Sunteți o rusine !
Acum lumea se schimba. Daca nu vreau sa fac copii, pot trai o viata implinita, ma bucur de pensie, nu exista presiunea societatii (in vest, nu in Romania).
Si da e foarte, foarte greu sa cresti frumos un copil nu ca un animal de munca cum se cresteau pe vremuri. E greu mental, e greu financiar si ii inteleg perfect pe cei care ezita sa faca multi copii.
O teorie interesanta care zice ca ne schimbam reteaua sociala de la familia extinsa (in care toti suntem neamuri) la una in care non-familia e mai importanta (colegi, prieteni, vecini) si sunt tot mai putin incurajati sa facem copii.
Deci nu e numai PSD-ul de vina, Romania se inscrie in trendul global.
Si voi sa criticati acum Statul ca nu se ingrijeste de natalitate! Rusine!
pt ca tinerii nu voteaza psd si pentru ca oricum pleaca din tara probabil oripilati de traiul mult prea bun sub comanda infractorului dracnea!
4 mil din care sa munceasca 200k ca sa-i sustina pe ceilalti?!
Cand e de bine sa fii "gay" sau orice sex doresti in fiecare zi a saptamanii, nu te poti astepta sa ai si generatii viabile care sa vina din urma....
Si ca barbat nu trebuie sa te gandesti?
Sa o intelegem si sa ne bucuram ptr rasa umana.
Guvernul nu este ales sa ordine ca Ceașca câți copii sa faci.
Pai sa -i aibă aia plecați și V-a creste populația Angliei, Franței, Italiei șamd ...
Romania se abate intr-un focar de infecție socialista ( și putorile) se bucura ca freacă ridichea și primesc ajutoare !
Asta este exemplu pe care părinții îl dau copiilor și nepoților !
Nu învățați , nu munciți ! Societate socialist are grija de voi .. sa nu muriți repede...
Va mai da i aspirina și dacă muriți Ce?
Ii doare in fes pe socialiști/ Comuniștii de la putere !
Bravo națiune !
majoritatea toarna 3-4 copii, moment cand unul din parinti poate lejer sa stea acasa si sa nu munceasca.
iar al doilea parinte nu va imaginati ca e cine stie ce guler alb, e suficient sa ai salariul minim la care aduni toate beneficiile pe care le ai pentru 2 sau 3 copii si iesi la 2800 de euro venit pe familie care iti permite lejer sa tii o chirie decenta (aprox 1000) sa mananci bine (cam 600-700 euro per familie cu 3 copii).
Sa platesti toate utilitatile si facturile, aprox 400 euro
Tot mai ramai cu 1000 euro pentru diverse achitii. Daca nici nu pleci in vacanta, o duci si mai bine.
Dar in primul rand, politica statului referitoare la invatamant trebuie revizuita. In loc sa dai bani familiei pentru fiecare copil, mai bine sa asigure facilitati pe langa scoli unde copii sa poata avea acel program de dupa scoala. Si scoala sa fie scoala, cu maxim 25 copii/clasa, profesori motivati, fara programe idioate si schimbari frecvente in legislatie.
Stimularea creativitatii nu uniformizare - cel putin pana la clasa a 8-a (adica ii ceri fiecarui copil sa-si dezvolte aptitudinile proprii, nu-i obligi pe toti sa invete chimie, ca asa-i in programa)!
Asa ii stimulezi pe parintii activi si responsabili sa aiba cel putin 2 copii (stiind ca copilul meu primeste educatie corecta, pot sta la lucru cele 8 ore mult mai linistit...)
Marirea alocatiei este un efort prea mare si va incuraja nasterile tot in familiile defavorizate.
Ar merita incercat urmatorul lucru: O zi in plus de week-end pentru ambii parinti, pana la varsta de 18 ani, daca sunt angajati pe perioada nedeterminata, in RO de cel putin 3 ani. Acea zi sa fie platita jumatate de firme si jumatate de stat.
-ar stimula ocuparea
-ar creste nivelul de satisfactie al parintilor prin castigarea unei zile de relaxare. Noi in Romania muncim mult si prost (neproductiv).circulam mult pe drum ca nu avem drumuri.
- ar petrece mai mult timp cu viitori copii, lucru recomandat de multe studii.
-in mod normal ar trebui sa creasca productivitatea angajatilor in cele 4 zile ramase, datorita gradului de relaxare/satisfactie suplimentar.
Ar merita incercat. Au fost facute atatea experiente negative pe acest popor, de ce sa nu se incerce si ceva mai relaxant?
2. Pe mine, ca mascul, ma doare in tasta de natalitate oriunde ar fi ea, caci pe mine nu ma intreaba nimeni daca eu personal imi (mai) doresc sau nu copii. Atata timp cat problema se reduce doar la nevasta-mea, Loredana sau Dalia sau oricare alt exemplu de sex feminin, caci, nu-i asa, "her body her choice", si atata timp cat statul le stimuleaza doar pe ele iar pe mine ma jupoaie de bani ca ea se decide ca vrea sa divorteze din varii motive, eu simt ca nu am nici un cuvant de spus in astfel de situatii.
In concluzie, statul din oricare tara poate sa faca ce vrea, sa stimuleze mamele cum vrea. Pentru mine casatoria e un contract in care sunt dezavantajat. Noroc cu violatorii eliberati de Tudorel care nu se afla sub incidenta contractului marital. Astfel ei participa cu bagajul genetic salvand natalitatea, statul baga indemnizatii si beneficii pentru mamele fecundate de acestia, iar restul de masculi cinstiti vor trebui sa munceasca pentru a plati taxele corespunzatoare, vor merge viteji la razboi oridecate ori tara va fi in pericol, etc. NU, MERSI!
3. Nu va impacientati, problemele de genul acesta cu natalitatea sunt doar de natura politica: nu mai are cine munci pentru stat/imparat Pamantul nu va scapa niciodata de homo sapiens datorita scaderii natalitatii.