Isărescu: O expansiune obținută cu prețul unor deficite excesive ar putea destabiliza economia/ Reformele structurale și instituționale sunt esențiale

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 19 martie 2019, 15:57 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
Foto: Agerpres
Guvernatorul BNR nu ratează nicio ocazie pentru a le reaminti guvernanților că în timpuri bune, în care ai creștere economică, e nevoie să pui bani deoparte, ca să ai din ce te ”hrăni” atunci când vor veni vremuri tulburi. Prezent marți la Constanța, Isărescu a reamintit că o expansiune obținută cu prețul unui deficit fiscal sau de cont curent excesiv, ar putea fi de natură să destabilizeze parcursul pozitiv al unei economii.​ Guvernatorul BNR s-a deplasat la Constanța pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius.

Disertația Guvernatorului a fost legată de adoptarea monedei euro.

Ce a mai spus marți Isărescu:

 • Există patru tipuri de convergență care trebuie luate în considerare. Convergența nominală este ușor de cuantificat, fiind prevăzute criterii clare, fiind cunoscute drept criteriile de la Maastricht. Un al doilea tip de convergență este cea reală, care se referă la nivelul de dezvoltare economică, fiind măsurată prin nivelul PIB pe locuitor. Al treilea tip de convergență la care mă refer este cea instituțională, care privește compatibilizarea instituțiilor cu cele ale zonei euro. În acest proces, o importanță deloc de neglijat o are și instituția băncii centrale, inclusiv din perspectiva independenței acesteia. Astfel, este necesară întărirea independenței BNR prin modificarea legii care guvernează activitatea sa. Este important de subliniat că nu trebuie să intervină modificări de natură a eroda în vreun fel independența instituției, așa cum ar putea să se întâmple dacă unele prevederi cuprinse în propuneri legislative recente ar fi adoptate. În fine, există și convergența structurală, care constituie un concept mai vag, referitor la adecvarea structurii economiei respective la cea a zonei euro. Convergența structurală vizează un spectru larg de domenii, de la structura pe ramuri a economiei până la flexibilitatea unor piețe și la sincronizarea ciclurilor de afaceri.
 • Experiența practică a demonstrat că zona euro nu este un loc confortabil pentru economiile cu nivel scăzut de competitivitate sau cu piețe rigide.
 • Forțarea excesivă a procesului de convergență este tot atât de nocivă precum trenarea acestuia. Dictonul latin festina lente se aplică și în acest caz, a ne grăbi încet pe calea convergenței însemnând să o parcurgem într-o cadență sustenabilă pe termen mediu și lung.
 • În intervalul iulie 2015 – noiembrie 2017 România a îndeplinit toate criteriile de convergență prevăzute în Tratatul de la Maastricht. Faptul că, la momentul actual, valorile de referință pentru rata dobânzii pe termen lung și pentru inflație nu mai sunt îndeplinite reprezintă un avertisment că ar trebui depuse eforturi pentru realizarea convergenței nominale într-o manieră durabilă, și nu accidentală sau temporară. Acest lucru este posibil numai atunci când cele două tipuri de convergență se potențează reciproc.
 • Este important să menținem economia pe un trend de creștere, fiind totodată extrem de atenți să protejăm echilibrele macroeconomice recâștigate în urma unui proces dureros de ajustare care a avut loc după criza financiară internațională. Singura modalitate de a merge înainte este aceea de a recurge la un mix coerent de politici macroeconomice și la reforme structurale ferme, menite să majoreze potențialul de creștere a economiei și, în același timp, să îi sporească rezistența la șocuri. Această abordare nu ar trebui să lase loc politicilor prociclice.
 • Planul de trecere la euro propune acțiuni pregătitoare structurate în jurul mai multor teme. De exemplu, în ceea ce privește politica monetară și cea macroprudențială, se subliniază necesitatea unei abordări care să favorizeze stabilitatea prețurilor, stabilitatea financiară și controlul dezechilibrelor externe, urmărindu-se aducerea inflației, în mod sustenabil, la niveluri apropiate celor din zona euro. Un alt exemplu îl reprezintă domeniul finanțelor publice și al administrației publice, unde se recomandă consolidarea bugetară prin reducerea deficitului bugetar structural și creșterea spațiului fiscal, alături de utilizarea anticiclică a politicii fiscale, drept instrument principal de stabilizare (alături de politica veniturilor și de cea macroprudențială).
 • Planul național de adoptare a monedei euro este însoțit de un Raport de fundamentare, care oferă soluții pentru reducerea perioadei de pregătire a aderării. Conform Raportului, este esențial să fie întreprinse reforme structurale și instituționale (...)
 • Fără compatibilitate structurală și instituțională, fără echilibre economice care să aibă corespondent în convergența reală, poziția în zona euro ar fi una precară.

N.Red: Sublinierile aparțin redacției.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3449 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 martie 2019, 16:17)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   Depinde (Marţi, 19 martie 2019, 20:34)

   arkade [utilizator] i-a raspuns lui

   ce vrei sa faci cu banii.

   Daca:

   vrei bani la dispozitie oricand -> depozite bancare
   vrei dobanda crescuta -> titluri de stat
   vrei randament crescut -> fonduri mutuale
   vrei sa risti -> bursa de valori

   Riscul creste de sus in jos. Randament crescut=risc crescut.

   Sper ca ti-am fost de folos.
  • 0 (0 voturi)    
   un profesor de la Londra a spus o chestie (Joi, 21 martie 2019, 18:45)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

   interesanta:

   cica un om statea cu o mana numai in apa rece, cu gheata, si cu cealalta , in apa clocotita. Statisticienii ii spuneau ca este in bune conditii numai ca omul patima ingrozitor...

   Ce zic io s-ar putea sa fie o forma similara cu ceea ce patimea sarmanul...

   carevasazica trebe sa ganditi cat mai simplutz:

   - daca este la putere gubernul prostilor socialisti: banii in titluri de stat daca se poate cu scadenta pana la 1 an - ca nu stii ce ii mai apuca pe astia...

   - daca aveti nevoie de lichiditate/fond de nevoi personale urgente - conturi la banci diferite

   - daca crezi in ieconomia de piata - Bursa, fonduri mutuale, investitii personale in afaceri.

   Deci in functie de tipul de gubern/guvern ce paste oile pe tapsanul romanesc si de propria vointa - daca aceasta inca mai este lasata sa se iexprime -va puteti mula cu strategia...

   Mixul este ideal dar proportiile tin de arta finantelor.
 • +1 (1 vot)    
  stai ca ne baga Guvernatorul si in istorie (Marţi, 19 martie 2019, 16:34)

  ..13 [utilizator]

  ne ia de la 1927 cand zice domnia sa:

  "Guvernatorul BNR Dimitrie Burillianu spunea în decembrie 1927: „Noi (Banca Națională a României) vom continua credincioși tradițiunii noastre: «Ne vom feri de miraje, oricât de ademenitoare ar fi ele, vom evita precipitarea, oricât de arzătoare ar fi setea de mai bine, vom păși chibzuit, prudent, dar cu hotărâre pe calea bătătorită a realității spre a ajunge la realizări fecunde»”"

  si mai zice domnia sa:
  "Acestea nu sunt deloc simple mofturi." - despre echilibrele macroeconomie - mai poti sa zici ceva aici???

  Acum cine are urechi sa auda/ ochi sa ceteasca!

  Zile senine, pline de caldura!

  PS -
  Off topics: vazut cum magnolia din curtea BNR_ul si-a iesit din tipar - adicalea a escaledat gardul institutiei si a iesit in piata, chiar in zona pietonala - una salariata face poze ca sa documenteze, oare pentru FB???, incidentul...Cum de a depasit granitza dansa, magnolia, fara sa faca un anunt de intentie si sa ceara niscavai aprobari? Era pregatita magnolia pentru un astfel de spectacol- event? si daca DA cum de scapat celor avizati?

  Concluzie: Natura si piata asta sunt ceva de spariat - numai pentru comunisti/socialisti care tocmai de aceea nu prea inteleg ei echilibrele astea...
 • +1 (1 vot)    
  clar (Marţi, 19 martie 2019, 16:59)

  Dedalus [utilizator]

  "Experiența practică a demonstrat că zona euro nu este un loc confortabil pentru economiile cu nivel scăzut de competitivitate sau cu piețe rigide."

  Cine are urechi de auzit, sa auda!
 • 0 (0 voturi)    
  Cu 40 judete SI FARA REGIONALIZARE (Marţi, 19 martie 2019, 17:15)

  elysyum [utilizator]

  Nu putem adera la euro .Cu sute de mii de plimbatori de hartii degeaba prin adminsitratia excesiv de stufoasa pt un stat asa de sarac. SOLUTIA este regionalizarea si comasarea comunelor ce sunt subventionate pt salarii din buget....adica cele ce nu isi pot asigura salariile...De asemenea desfiintarea localitatilor limitrofe oraselor mari si medii si includerea lor in zona metropolitana a oraselor.
 • -1 (1 vot)    
  convergenta (Marţi, 19 martie 2019, 18:46)

  codrean [utilizator]

  Daca asteptam dupa Isarescu ... Odata cu trecerea la Euro importanta/atributiile BNR s-ar reduce... Imi amintesc ce ingrijorat era si ce semnale dadea cum ca ce pericol ar fi sa creasca economia cu mai mult de 4% pe an !? Si-apoi "a dat-o la intors". Sigur, institutiile statului trebuie intarite si asigurata o conducere profesionista, oameni competenti si responsabili. Dar cum in fruntea partidului care asigura guvernarea e un tip mediocru (repetent in facultate), fara viziune, un "smecheras" , fara un elementar spirit etic si fara responsabilitate ... Ia vedeti pe ce maini a dat guvern, ministere, institutii importante (Curtea de Conturi,Fiscul, supravegherea financiara, importnte intreprinderi cu capital de stat); in conditiile astea chiar ca inteleg ingrijorarea lui Isarescu. Evident, la BNR trebuie "sange proas[pat" dar e pericolul ca Dragnea sa promoveze acolo vre-un politruc iresponsabil si incompetent !?
 • 0 (2 voturi)    
  PLEACA ! (Miercuri, 20 martie 2019, 12:05)

  jidanul [utilizator]

  Mergi acasa Mugurel Isarescu ! Esti depasit fizic si moral. La BNR, trebuie schimbat totul, incepand cu CA, unde trebuie sa vina profesionisti, patrioti cu o moralitate imaculata, care sa actioneze pentru protectia totala si restect total clientilor, fata de institutile financiare de creditare-depozitare si impotriva oricarei intentii de abuz impotriva clientilor bancilor, c.a.r.-urilor si i.f.n.-urilor, din Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  acum serios (Joi, 21 martie 2019, 18:49)

  ..13 [utilizator]

  Guvernatorul intotdeauna a plecat la drumul lung cu o strategie si un plan. Asa face si acum si de aceea cred ca suntem pe drumul cel bun.

  Mi-a placut modul in care a fost structurata abordarea si sper sa apuc sa o si vad.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by