​Strânși în jurul unui birou din sediul Asociației Române a Băncilor, cei 7 participanți la negocierile cu reprezentanții Finanțelor de miercuri dimineața studiau după prânz temele rămase în discuție după negocierile de la ora 9. În acest moment, Ordonanța 114 ”re-desenată” pare a-și căpăta conturul final, rămânând puține lucruri în suspensie. Cei 7 bancheri urmează să facă simulări și calcule privind propunerile finale, iar joi să-și prezinte punctul de vedere în cadrul unei noi discuții la sediul MFP. Având fiecare în față un set de hârtii, miercuri în jurul orei 14, discuțiile erau în toi. Chiar dacă e clar că taxa pe active va rămâne, varianta finală e mult mai moale decât OUG-ul inițial.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si ministrul Finantelor Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

Ce ar putea rămâne bătut în cuie:

Potrivit unor surse guvernamentale, taxa va fi de 0.4% pe an pentru băncile care au o cotă de piață de 1% și de 0.2% pe an pentru băncile care nu au mai mult de 1% din piață. Băncile pe pierderi nu vor achita această taxă.

Ce a rămas din activele taxate: portofoliile de credite acordate populației și companiilor. Cel mai probabil vor fi eliminate titlurile de stat, rezervele minime obligatorii, împrumuturile interbancare, sumele cash din casieriile băncilor și programele guvernamentale. Gestul e de înțeles câtă vreme intențiile Finanțelor sunt legate de creșterea intermedierii financiare, adică stimularea împrumuturilor plasate în economie de sistemul bancar.

Au rămas în discuție nivelul bonusului acordat acelor bănci care cresc gradul de intermediere ca și al ”pedepsei” în cazul în care băncile își reduc gradul de intermediere financiară. De asemenea, nu e clar dacă taxa va fi indexată la media ponderată la 6 luni a tranzacțiilor efective, după cum s-a sugerat în discuțiile de miercuri dimineață.

De asemenea, nu e bătut în cuie dacă plata taxei va fi anuală sau semestrială, deși se pare că se va opta pentru o frecvență anuală.

Băncile ar putea beneficia de o reducere cu jumătate a taxei în cazul în care ar credita peste ritmul din 2018 (circa 8%) dar și dacă marja netă de dobândă ar coborî cu același ritm de 8%.

Deocamdată, atât reprezentanții ARB cât și cei ai Ministerului Finanțelor nu au putut fi contactați pentru a oferi detalii sau a detalia variantele rămase de negociat în discuțiile de joi.

Context:

La finalul lunii decembrie, printr-o surpriză totală, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial OUG 114/2018, fără o minimă consultare prealabilă cu actorii implicați. După avertismentele primite de la instituțiile europene și cele internaționale, dar mai ales ca urmare a avertismentului privind retrogradarea ratingului suveran de către S&P, Finanțele au inițiat procedura de discuție cu băncile pentru a ”îndulci” modul de aplicare al taxei. BNR a publicat de asemenea un studiu de impact devastator, care a contribuit și el la decizia Finanțelor. În final, chiar dacă taxa va afecta sistemul bancar, ea va fi mult mai suportabilă față de varianta inițială.