Rezerva Federală a menținut, miercuri, rata dobânzii de credit overnight, sau rata fondurilor federale, în intervalul de la 2,25% la 2,50% și a renunțat să mai estimeze vreo majorare pentru acest an, din cauza scăderii economiei, scrie Mediafax citând site-ul agenției Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, Fed-ul oprește brusc etapa începută în a doua parte a anului 2015, după ce dobânda de politică monetară ajunsese aproape de 0%, pe fondul crizei din 2007-2009 și pe care anunțase până acum că intenționează să o continue chiar dacă într-un ritm mai moderat.

Decizia a fost luată pe fondul revizuirii prognozelor de creștere economică, șomaj și inflație, cea din urmă rămânând sub nivelul de 2% țintit de Banca centrală americană. Creșterea economică din acest an a fost estimată, miercuri, la 2,1%, cu un punct procentual sub estimările de anul trecut.

Ratele sunt estimate să ajungă undeva la 2,6%, anul viitor, cu aproximativ un punct procentual sub media de creștere a ratei dobândii Fed și un semn că economia Statelor Unite a intrat într-o perioadă de încetinire economică.

De asemenea, începând cu luna mai, Fed va încetini vânzările lunare de până la 50 de miliarde de dolari din active și le va opri total în septembrie.

Cel puțin nouă dintre cei 17 membri ai Fedului și-au redus perspectivele pentru dobânda cheie, un număr relativ mare. De asemenea, decidenții au stabilit să aibă răbdare înainte să majoreze, din nou, dobânda cheie. „Răbdare înseamnă că nu avem nevoie să ne grăbim să judecăm”, a mai spus Powell.

Cu toate acestea, membrii Fed-ului cred că va continua creșterea economiei americane și piața muncii va rămâne sănătoasă, conform unui comunicat de presă emis miercuri. În schimb, îngrijorările s-au acumulat, în condițiile unei încetinirii a creșterii cheltuielilor gospodăriilor și în investițiile de business, de la începutul acestui an, semnalând încetinirea creșterii economice, pe fondul taxelor impuse anul trecut.