Analiștii financiari bancari din cadrul CFA România mizează pe o depreciere a leului în fața monedei unice europene până la 4.78 lei/euro peste 6 luni și de 4.84 lei/euro peste un an, se arată într-o notă transmisă marți HotNews.ro de către CFA România. De asemenea, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (martie 2020/martie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,72%.

Adrian CodirlasuFoto: Hotnews

În luna februarie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut față de luna anterioară cu 10,6 puncte până la valoarea de 34,4 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 12,3 puncte), mai arată datele trimise de CAF România.

Estimările complete pot fi citite aici.

Ce mai arată datele CFA:

  • Aproape 49% dintre analiștii CFA România consideră condițiile de afaceri ca fiind proaste și doar 7.7% le consideră bune (restul apreciindu-le ca fiind neutre).
  • Circa 72% dintre aceiași analiști se așteaptă la o înrăutățire a respectivelor condiții de businessîn următoarele 12 luni (doar 2.6% dintre ei spun că ar putea exista o îmbunătățire).
  • Doi din cinci analiști CFA spun că nivelul salariilor va rămâne la fel în următorul an, în timp ce 36% cred că ar putea scădea.

Indicatorul condițiilor curente a crescut față de luna anterioară cu 8,2 puncte, până la valoarea de 47,5 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 19,6 puncte). Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 11,9 puncte până la valoarea de 27,9 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 8,7 puncte).

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în bază căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsă încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condițiile curente-referitoare la mediul de afaceri și piață muncii și despre anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rată inflației, rațele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.