Senat: Comisia de buget, raport de admitere a inițiativei lui Dragnea privind repatrierea aurului

de DP     HotNews.ro
Marţi, 26 martie 2019, 13:37 Economie | Finanţe & Bănci


Circa 60% din rezerva de aur a Romaniei se afla in strainatate
Foto: sxc.hu
Comisia de buget-finanțe a Senatului a adoptat, marți, raport de admitere a proiectului de lege inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, prin care Banca Națională a României este obligată să aducă în țară rezervele de aur care în prezent sunt păstrate în străinătate, potrivit Mediafax.
Senatorii din Comisia de buget-finanțe au dat raport favorabil propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României. S-au înregistrat șapte voturi „pentru”, două „împotrivă” și o abținere.

Pe 28 februarie, președinte Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și senatorul PSD Șerban Nicolae au depus un proiect prin care Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.

Mai exact, proiectul de lege depus miercuri vizează modificarea şi completarea Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României.

„La articolul 30, după alineatul (3) se adaugă un alineat nou, alin. (4), având următorul cuprins: «Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constiuită ca rezervă»”, prevede proiectul de act normativ care vizează şi modificarea denumirii acestui capitol din „Administrarea rezervelor internaţionale” în „Administrarea rezervelor”.

Proiectul de act normativ mai vizează ca în caz de diminuare a rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, BNR să prezinte „Parlamentului şi Guvernului, de îndată”, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

Legea de funcţionare a BNR prevede în prezent că „dacă există pericolul diminuării rezervelor internaţionale, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs”, BNR „va prezenta Guvernului şi Parlamentului un raport privind situaţia rezervelor internaţionale şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere”.

Atât proiectul de act normativ, cât şi actuale lege includ următoarea frază: „Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei.”

Expunerea de motive arată că proiectul vizează modificarea deoarece economia României este în parametrii pozitivi, tendinţă estimată să continue.

„Evoluţia economiei româneşti din ultimii ani indică o tendinţă pozitivă, cu creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale. În mod cert, rezultatul acestei evoluţii îl determină politicile macro-economice guvernamentale, în cadrul legislativ aplicat şi măsurile prudenţiale corective adoptate de Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României. Faţă de perioada anterioară aderării României la Uniunea Europeană, pe fondul atingerii statutului de economie funcţională de piaţă, dar şi faţă de perioada de criză internaţională, situaţia actuală este semnificativ îmbunătăţită, îndreptăţind o abordare diferită în privinţa unora dintre practicile prudenţiale. Perspectivele se menţin pe linia unei evoluţii similare, fără pericolul unor crize semnificative, blocaje sau alte influenţe negative majore”, menţionează Expunerea de motive prezentată de Dragnea şi Nicolae.

Cei doi subliniază că acesta este contextul care i-a făcut să aprecieze că poate fi modificată politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur, deţinute în tezaurul propriu sau în străinătate, ca parte a rezervelor constituite din aur şi operaţiuni externe.

Proiectul de lege urmează să fie introdusă în plenul Senatului, prim for sesizat, dezbătut și votat în procedură de urgență, decizională fiind Camera Deputaților.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6743 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  ca putin a fost clar (Marţi, 26 martie 2019, 13:46)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  nu vin pentru ca nu aveti aur in tara ! Hahahahah !
 • +9 (9 voturi)    
  astia pana nu fura (Marţi, 26 martie 2019, 13:49)

  liviu_ [utilizator]

  TOATA romania nu se lasa!

  also... nu suntem obligati sa avem o parte din aur in strainatate?!

  also also... daca are oo, sa aduca aurul din rusia...
  • +2 (2 voturi)    
   invers (Marţi, 26 martie 2019, 16:39)

   alex34 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   il aduce din anglia si il duce in rusia
 • +6 (6 voturi)    
  initiativa privind repatrierea Tezaurului (Marţi, 26 martie 2019, 14:01)

  Coco Whistle [utilizator]

  de la rusi. hai psd, pina la capat.
  • +1 (1 vot)    
   nu, nu, ai scris gresit (Marţi, 26 martie 2019, 15:37)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   Corect este: initiativa privind EXPATRIEREA Tezaurului LA rusi. Stai linistit(a)Coco, vor merge pana la capat.
 • +11 (11 voturi)    
  S-a sfârșit (Marţi, 26 martie 2019, 14:05)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Parlamentul Hoției Naționale va reuși să facă praf și pulbere totul. Adio România! Fie-ți țărâna ușoară, tara mea!
 • +1 (1 vot)    
  asa, asa (Marţi, 26 martie 2019, 15:34)

  revo [utilizator]

  luati-l de-acolo si duceti-l direct la Moscova, la Banca Internationala de investitii!
 • +2 (2 voturi)    
  cat costa transportul? (Marţi, 26 martie 2019, 15:59)

  opinius [utilizator]

  Intreb, asa, nu carecumva sa constatam ca de banii dati pe transport puteam tine aurul 10-15 ani la Londra…

  oare nu cumva va trebui intr-un an - doi sa luam imprumuturi ca sa acoperim gaurile lasate prin buget de guvernarea actuala? Nu va trebui sa transportam aurul inapoi la Londra ca sa putem constitui garantii pentru imprumurile viitoare care vor trebui luate?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by