Măsura de mutare a activității de soluționare a contestațiilor din subordinea ANAF în cea a Finanțelor, discutată de multă vreme, mulțumește consultanții fiscali. Proiectul a fost publicat în dezbatere marți.

Dan ManolescuFoto: Hotnews

„Mutarea activității de soluționare a contestațiilor mi se pare un lucru bun. Era discutată de mult, era așteptată. Atunci când apar probleme, Ministerul, în calitate de autoritate care soluționează, trebuie să tranșeze anumite lucruri, să nu le mai lase să se întâmple, să asume niște răspunsuri clare. Dacă constată că sunt situații care se tot repetă, să vină cu clarificări la nivel de reglementare, că le are în curte și le vede și le simte din soluționarea contestațiilor. E un lucru bun”, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali.

De asemenea, el a precizat că organizația pe care o conduce susține acest demers.

Potrivit consultantului fiscal Cornel Grama, în proiectul de OUG de pe site-ul MFP dupa art 281 din capitolul Soluţionarea contestațiilor la actele administrative fiscale se introduce o modificare extrem de importanta si benefică pentru contribuabil. Știm cu toții că în prezent Codul de procedură fiscală prevede că odată emisă decizia de soluționare a contestației aceasta este definitivă în sistemul administrativ.

Ceea ce înseamnă că decizia nu mai poate fi revocată chiar dacă se constată că aceasta nu este fundamentată sau dacă anterior ori ulterior emiterii deciziei de soluționare a contestației s-a pronunțat o hotărâre judecătorească de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care se adoptă o soluție diferită de cea din decizia de soluționare a contestației, respectiv o hotărâre CJUE care în mod evident, se poate aplica în cadrul soluţionării contestaţiei administrative.

Vezi mai multe aici:

Modificare foarte importantă a Codului de Procedură Fiscală: se introduce posibilitatea revocării deciziei de soluționare a contestației la cererea contribuabilului!